19-06-09

Remake Das Experiment

das experimentEr komt een Amerikaanse remake van de Duitse psychologische thriller Das Experiment (2001) van Oliver Hirschbiegel (Der Untergang, The Invasion). Heel veel inspiratie hadden de makers overigens niet, want de Amerikaanse versie is gewoon getiteld: The Experiment.

Meer inspiratie is er te vinden in de samenstelling van de cast, want met Adrien Brody, Forest Whitaker, Elijah Wood en Cam Gigandet is er toch wel een leuke cast bijeengesprokkeld. Paul Scheuring, de bedenker van de populaire serie “Prison Break” heeft het scenario herschreven en zou ook de film gaan regisseren. De opnames starten volgende maand al in Iowa.

Das Experiment ging over een groep mannen die voor een psychologische studio werden opgedeeld in bewakers en gevangenen. Daarna werden de mannen opgesloten in een nagebouwde gevangenis waarna geobserveerd werd hoe de toebedeelde rollen, macht en controle hun gedrag zouden beïnvloeden. Aanvankelijk verliep het experiment vrij rustig, maar al snel ontaardde het in chaos en machtsmisbruik. De film is gebaseerd op het befaamde Stanford Prison Experiment uit 1971.

Adrien Brody zal de leider van de gevangenen spelen, terwijl Forest Whitaker een bewaker wordt die de macht die hij krijgt misbruikt. Verder zie ik het nut van deze remake niet in aangezien de Duitse versie sterk genoeg was om internationaal door te breken. Hopelijk vindt Paul Scheuring ook de drive terug uit het eerste seizoen “Prison Break” en niet die van de laatste drie crappy seizoenen. Zoniet, dan wordt dit niet echt iets om naar uit te kijken.

28-04-09

Universal maakt remake Videodrome

Het laatste slachtoffer van de remakegolf in Hollywood is Videodrome van de Canadese regisseur David Cronenberg. Het is Universal die gisteren met het nieuws op de proppen kwam en er meteen aan toevoegde dat de nieuwe versie wordt geschreven en geproduceerd door Ehren Kruger, en dat is de scenarist van o.a. Arlington Road, Scream 3, The Ring en Transformers 2.

videodromeHet origineel dateert van 1983 en gaat over Max Renn (James Woods), de eigenaar van een obscuur televisiekanaal die het gewelddadige Videodrome wil uitzenden. Het programma gaat over mishandeling en moord, en hypnotiseert de kijkers zodat deze gaan hallucineren en zichzelf verminken (een van Cronenbergs favoriete thema’s). De tagline van de film luidde overigens “First it controlled her mind, then it destroyed her body... Long live the new flesh!”

Videodrome is een van de meest vreemde, bizarre en creepy films van Cronenberg (en uit de filmgeschiedenis tout court) waarin werkelijkheid en de hallucinaties van de personages in elkaar overlopen zodat je niet weet wat echt is en wat gedroomd. Het is dan ook een uitdaging van de nieuwe makers om de film over te brengen naar de big budgetplannen die ze met de remake hebben.

Kruger zal het oorspronkelijke scenario van Cronenberg update zodat er nano-technologie kan gebruikt worden en het project wordt aanzienlijk groter dan het 6 miljoen dollar kostende origineel (waarin overigens ook Deborah Harry van Blondie meespeelde). Het aanstellen van Kruger als scenarist lijkt daarbij niet eens een slechte zaak, de man heeft immers al bewezen dat hij een deftig scenario kan schrijven (Scream 3 uitgezonderd) en hij houdt duidelijk van science fiction en horror.

Er is nog geen regisseur aangesteld voor het project en Cronenberg heeft zelf een gaatje in zijn agenda nu de opnames van The Matarese Circle met Tom Cruise en Denzel Washington zijn uitgesteld naar 2010. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat Cronenberg zelf de remake zal regisseren, zeker aangezien de regisseur tot dusver niet bij het project betrokken is.

01-12-08

Remake Fame krijgt vorm

Na film (1980), een Broadwaymusical en een televisieserie (1982) krijgt het concept van Fame nu ook een filmremake. Het was al een tijdje bekend dat er in 2009 een tweede Fame ging uitkomen en de rollen van de studenten zijn ondertussen al gecast, maar vandaag zijn ook hun leraren bekend geworden en daar zitten een paar zeer vreemde namen bij. Of wat denken jullie van Kelsey Grammar, Charles S. Dutton, Bebe Neuwirth en Megan Mullally?

fame logo

Kelsey Grammer, die natuurlijk vooral bekend is uit “Frasier” en “Cheers”, zal een orkestleider spelen, Charles S. Dutton (de ‘TOE-guy’ uit “The L Word”) speelt een acteercoach, Bebe Neuwirth uit “Law and Order” en ook “Frasier” is dan weer een danslerares en Megan Mullally  (Karen Walker uit “Will & Grace) speelt een stemcoach. Wat eigenlijk best wel grappig is aangezien ze in “Will & Grace” haar stem 8 jaar geforceerd heeft met dat vreemde hoge stemmetje.

Debbie Allen  ten slotte speelde in de eerste film danslerares Lydia Grant en krijgt in de nieuwe film promotie want ze is ondertussen het schoolhoofd.  Als studenten zijn o.m. Kay Panabaker, Anna Maria Perez de Tagle, Naturi Naughton, Johanna E. Braddy, Tiffany Espensen en Michael Hyatt te zien.

Het verhaal gaat nog steeds over een groep dansers, zangers, acteurs en artiesten die proberen te overleven in hun eerste jaar aan de prestigieuze New York City High School of Performing Arts. Allison Burnett (Untraceable) en Aline Brosh McKenna (The Devil Wears Prada) herschreven het oorspronkelijke scenario van Christopher Gore. Kevin Tancharoen neemt de regie over van Alan Parker. Tancharoen is vooral bekend als choreograaf, regisseur van twee MTV-series en enkele videoclips van o.m. Britney Spears en The Pussycat Dolls.

Het budget van de film bedraagt zo’n 25 miljoen dollar en de opnames zijn vorige maand gestart en vinden plaats in New York en Los Angeles. Waarschijnlijk zullen bekende gezichten uit de serie cameo’s krijgen, maar daarover is nog niet uitgelekt. Van de bekende liedjes zal alleen het titelnummer ‘Fame’ van Irene Cara overleven, voor de rest zijn het allemaal nieuwe songs. Fame komt op 7 oktober 2009 uit in België.

06-06-08

Keira Knightley in remake My Fair Lady?

Volgens Variety heeft Keira Knigthley haar zinnen gezet op de hoofdrol in de remake van de musical My Fair Lady (1964). Knightley zou in de huid willen kruipen van Eliza Doolittle, een rol die in de originele films van George Cukor werd gespeeld door Audrey Hepburn.

my fair lady

My Fair Lady debuteerde oorspronkelijk op Broadway en draait rond professor Henry Higgins die een weddenschap van ene kolonel Pickering aanneemt. Higgins moet van het bloemenmeisje Eliza Doolittle uit Cockney een echte dame maken en iedereen doen geloven dat ze echt een klassevrouw is. De jonge aristocraat Freddy Eynsford-Hill gelooft het en wordt hopeloos verliefd op Doolittle. Wanneer Higgins echter alle eer opstrijkt en de inzet van Doolittle zelf minimaliseert, verlaat Doolittle hem voor Eynsford-Hill. Waarop Higgins zich realiseert dat hij Doolittle niet kan missen. 

Het is Columbia Pictures die de remake wil maken, en het heeft daarvoor Duncan Kenworthy (Four Weddings and a Funeral, Notting Hill, Love Actually) al aangesteld al producent.  De studio wil de geruchten rond Knightley niet bevestigen, omdat de casting nog in volle gang is. Als Knightley de rol krijgt, zal ze alvast geen zanglessen meer moeten nemen, want die volgde ze reeds voor haar rol in The Edge of Love over poëet Dylan Thomas. 

De nieuwe My Fair Lady wordt geen shot-by-shotremake, maar zal een update zijn van de versie uit 1964. Er zal wel gebruik worden gemaakt van de originele muziek en de film zal zich ook opnieuw afspelen in 1912. Voor zover dat mogelijk is, zal getracht worden te filmen op Londense locaties als Covent Garden, Drury Lane, Tottenham Court Road, Wimpole Street en de paardenrenbaan in Ascot. 

De makers gaan verder naar eigen zeggen het boek van Alan Jay Lerner, waarop de film gebaseerd is, meer volgen dan de film uit 1964 en ze zullen ook bijkomend materiaal gebruiken uit het stuk Pygmalion van Geore Bernard Shaw. Dit laatste deed dienst als bronmateriaal voor de musical. Het doel daarvan is de emotionele hoogtes en laagtes van Doolittle te dramatiseren wanneer ze de radicale metamorfose ondergaat. 

"This update will preserve the magic of the musical while fleshing out the characters and bringing 1912 London to life in an authentic and exciting way," Aldus Doug Belgrad van de productiemaatschappij. Kenworthy, die reeds met Knightley samenwerkte voor Love Actually, voegt daaraan toe: "With 40 years of hindsight, we're confident that by setting these wonderful characters and brilliant songs in a more realistic context, and by exploring Eliza's emotional journey more fully, we will honor both Shaw and Lerner at the same time as engaging and entertaining contemporary audiences the world over."

04-03-08

Rosemary's Bay

rosemary's babyHorrorklassiekers remaken, het blijft een slecht idee. En ondanks grandioze flops zoals Psycho en Halloween, blijven grote studio’s toch zulke remakes maken. Vandaag is er weer een nieuwe klassieker die eraan moet geloven en de pineut van de week is Rosemary's Baby van Roman Polanski.

Momenteel is Platinum Dunes van regisseur Michael Bay de toonaangevende studio inzake horrorremakes. The Texas Chainsaw Massacre zette de toon gevolgd door The Amityville Horror en The Hitcher. En aan The Birds, A Nightmare on Elm Street en Friday the 13th wordt momenteel gewerkt. De studio zoekt momenteel naar een scenarist om het scenario van 40 jaar geleden te updaten. 

En nu hebben Bay en co dus ook Rosemary’s Baby aan hun lijstje toegevoegd. Deze film uit 1968 is gebaseerd op een boek van Ira Levin dat door Polanski in een bloedstollende film werd gegoten. De film draait rond een jong koppeltje, Guy (John Cassavetes) en Rosemary (Mia Farrow), die hun intrek nemen in een nieuw appartement in Manhattan. Kort daarna raakt Rosemary zwanger, en naarmate haar zwangerschap vordert, wordt ze steeds zieker. 

De vrouw vermoedt dat haar nieuwsgierige buren hier iets mee te maken hebben en paranoia, wantrouwen en hekserij maakt zich meester over het New Yorkse flatgebouw. Zeker wanneer Rosemary te weten komt dat ze het kind van de duivel in zich draagt. De prent kreeg in 1969 een Oscar voor beste vrouwelijk bijrol (voor Ruth Gordon) en was ook genomineerd voor beste scenario.

19:44 Gepost door karen in remakes | Permalink | Commentaren (0) | Tags: remake, rosemary s baby, horror, michael bay |  Facebook |

30-01-08

Whatever you do don't fall asleep: remake A Nightmare on Elm Street

freddy kruegerDe remakekoorts heeft vandaag een nieuw dieptepunt bereikt met de aankondiging van New Line Cinema dat ze een remake gaan maken van A Nightmare on Elm Street. En dat amper een dag dat hetzelfde New Line uitpakte met het nieuws dat Guillermo Del Toro The Hobbit zal regisseren. Of hoe een studio op 24 uur tijd zowel een hoogtepunt als een dieptepunt kan bereiken.

Het is natuurlijk een universeel gegeven dat als een horrorfilm voldoende naamsbekendheid heeft een hele rist sequels en remakes op de loer liggen. En nu heeft dus ook Freddy Krueger een remake aan zijn broek. Deze wordt opgevat als een nieuwe start van de franchise, net zoals dat met The Texas Chainsaw Massacre en The Hills Have Eyes gebeurde in de afgelopen jaren. 

Voor diegenen die in 1984 nog te jong waren om naar horrorfilms te gaan kijken of de film later ook niet op dvd of video gezien hebben: Freddy Krueger is een seriemoordenaar die tieners terroriseert in zijn dromen. De achergrond van Krueger is die van een mishandeld geadopteerd kind. Zijn vader was een kindermoordenaar die levend werd verbrand door enkele ouders van zijn slachtoffers. Je zou natuurlijk van minder een freak worden. 

A Nightmare on Elm Street is een creatie van Wes Craven, die met Freddy Krueger een van de populairste schurken op het filmpubliek losliet. De hele franchise is gebouwd op het enge feit dat je niet in slaap kan vallen zonder dat Freddy verschijnt in je dromen. A Nightmare on Elm Street is een historische film, niet in het minst omdat een piepjonge Johnny Depp er zijn eerste rolletje in speelt. 

Wegens de staking kon er nog geen schrijver worden aangetrokken, en het is ook nog niet bekend of Robert Englund opnieuw de rol van Freddy Krueger zal spelen. New Line Cinema zal de remake maken samen met studio Platinum Dunes, en die werken momenteel ook aan remakes van The Birds van Alfred Hitchcock en die andere populaire horrorfilm: Friday The 13th.

12-12-07

Remake Metropolis

MetropolisKwaadaardige robotten, futuristische landschappen en een tijdloze opinie over het kapitalisme, dat zijn de hoofdingrediënten van de Duitse klassieker Metropolis van Fritz Lang. Tachtig jaar na zijn première in 1927 heeft Hollywood Metropolis herontdekt en dat betekent tegenwoordig een remake.

Het zijn producenten Thomas Schühly (Alexander) en Mario Kassar (Terminator 3, Basic Instinct 2) die met plannen rondlopen om Metropolis te remaken. Metropolis speelt zich af anno 2026. De mensheid is verdeeld in de denkers die in alle luxe boven de grond leven, maar geen enkele praktijkervaring hebben en de doeners, die ondergronds leven en alle harde werk verrichten. Eén man probeert de overstap te maken van doener naar denker. 

Schühly en Kassar praten momenteel met verschillende regisseurs, waaronder naar eigen zeggen enkele grote namen. Schühly wou nog kwijt: "With the overwhelming role technology plays in our daily lives, the growing gap between rich and poor, including the gradual elimination of the middle class, the story of Metropolis is a frightening reflection of our society that takes place in an all too possible not too distant future." 

Metropolis is één van de invloedrijkste films uit de hele filmgeschiedenis, en beïnvloedde alles van Frankenstein tot The Matrix. Het is de meest dure stille ooit met een budget dat vandaag 200 miljoen dollar zou bedragen.

Wat Metropolis nodig heeft is een regisseur die respecteert wat Lang in 1927 deed en vooral het verhaal niet probeert te vertalen in enorme vuurgevechten en een heel leger vijandige robotten. Dus absoluut geen Michael Bay, maar met de juiste regisseur, bv. Ridley Scott, Christopher Nolan, Darren Aronofsky, Terry Gilliam, Steven Spielberg of waarom niet David Lynch, zou dit wel iets kunnen worden. Maar ik blijf sceptisch.