23-07-09

Voert Kinepolis de 'stille film' in?

De marketingjongens van Kinepolis hebben vandaag weer iets nieuws uit hun hoge hoed met idiote ideeën getoverd. Na o.a. de verplichte zitplaatsen bericht De Standaard immers dat ze zich — naar Nederlands model — bij de bioscoopuitbater beraden over "stille filmvoorstellingen".

Dat klinkt goed, want wie ergert zich nooit eens aan krakende chipszakken, plakkende popcorn, stinkende nacho's en lichtgevende en lawaaierige gsm's? Er hangt echter een zeer grote 'maar' aan het concept vast, want de desbetreffende stille vertoningen zijn enkel voor 30-plussers én kosten enkele euro's meer dan de 'gewone' voorstellingen.

kinepolis

Het idee van dergelijke filmvoorstellingen komt overgewaaid uit Nederland, meer bepaald uit de Rotterdamse bioscoopzaal Pathé, die het concept bij succes wil uitbreiden naar heel Nederland. Daar bestaat al langer een plan, onder de titel '30+ Vip Movie', waar dertigplussers ongestoord en in alle rust kunnen genieten van hun film. Er is wel enige ruimte voor interpretatie van het reglement want popcorn mag wel degelijk de zaal in, maar — d’uh — er mag niet mee worden gegooid! Ook een 29-jarige zou welkom zijn, maar hordes 15-jarigen mogen de zaal dan weer niet in. Een bioscoopmedewerker kijkt er vervolgens op toe dat iedereen zich gedraagt.

"De terreur van de rondvliegende popcorn heeft lang genoeg geduurd', aldus een woordvoerder van Pathé. "Ik denk dat de oudere generatie heeft afgehaakt en voor de televisie blijft zitten. Die kijkt tegenwoordig liever een dvd'tje. Wij willen die mensen nu terugwinnen. Bij ons moeten klanten weer ongestoord naar een film kunnen kijken."

Dat zijn zeer mooi woorden, maar in de uitwerking loopt het compleet mis, want 'stille’ filmliefhebbers zien maar liefst 3 euro meer uit hun zakken geklopt worden dan ‘lawaaierige’ mensen (9,5 euro vs 12,50 euro). Dit is een totaal omgekeerde wereld waar diegenen die zich netjes aan de regels houden gestraft worden voor het wangedrag van anderen. Bovendien worden jongeren hier vlakaf gediscrimineerd.

Bij Kinepolis volgen ze de Nederlandse ontwikkelingen alvast met grote interesse, zo geeft Didier Lombart van Kinepolis toe: "Bij ons is er voor alle duidelijkheid nog niks concreet, maar we bestuderen de mogelijkheden. We laten de piste zeker open om eventueel ook zulke aparte filmvoorstellingen te organiseren. […] We evolueren wereldwijd naar dergelijke serviceformules. In Londen en Berlijn zijn ze al jaren bezig met voorstellingen waar ook bediening bij komt kijken. Geen chips en cola, maar schuimwijn en sushi."

Bij Kinepolis verwijzen ze ook naar de succesvolle seniorennamiddagen waar een film begeleid wordt met een tas koffie en een stuk gebak. Lombart: Die seniorennamiddagen zijn een enorm succes. Voor een prijs die te vergelijken is met die van een gewoon kaartje programmeren we films die al even uit zijn en bieden we na de film koffie en gebak aan. Twee keer per maand vindt zo'n seniorennamiddag plaats, en in Gent zijn we nu zelfs al overgeschakeld van één naar twee zalen.”

Op zich is het idee niet slecht en zeker niet nieuw, zo herinner ik me ook een voorstel van enkele jaren geleden om in de trein aparte wagons in te richten voor mensen die graag babbelen, hetzij liever in stilte reizen, maar waarom moeten daarvoor twee prijzen en leeftijdscategorieën gelden? En waarom zijn het dan de mensen die zich wél gedragen zoals het hoort, die worden gestraft. Akkoord, sommige geluiden horen bij de charme van een bioscoopbezoek en iedereen zegt al wel eens een paar woordjes onder een film, maar is het niet veel beter om die enkele rotte appels uit de mand te halen? Eens te meer lijkt de gewone filmliefhebber echter weer de dupe te worden.

19:42 Gepost door karen in nieuws | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kinepolis |  Facebook |

21-07-09

Trailer: An Education

Net als I Love You Phillip Morris eergisteren werd ook het coming-of-age drama An Education vertoond op het afgelopen Sundance filmfestival. En daar ontstond nogal wat positieve buzz rond deze film, waarvan nu ook een eerste trailer beschikbaar is.

an education

An Education speelt zich af in Engeland anno 1961 waar de pientere 16-jarige Jenny ongeduldig wacht tot ze volwassen is. Ondertussen werpt ze zich echter met groot succes in haar studieboeken, tot grote tevredenheid van haar vader die haar al naar de universiteit van Oxford ziet gaan. Op een regenachtige dag wordt Jenny’s leven echter overhoop gegooid wanneer ze het pad kruist van de dertiger David. De twee worden verliefd en tot Jenny’s grote verbazing weet David zelfs haar conservatieve ouders te charmeren. David introduceert Jenny bovendien in een nieuwe wereld van klassieke concerten en dure etentjes in het gezelschap van zijn vrienden Danny en Helen.

Het verhaal is een gefictionaliseerde versie van de memoires van journaliste Lynn Barber waarin ze haar tienerjaren en haar flirts met de Londense onderwereld beschrijft. Oorspronkelijk werd het verhaal gepubliceerd in het tijdschrift ‘Granta’. Het scenario van de film werd geschreven door Nick Hornby die eerder Fever Pitch, High Fidelity en About a Boy schreef. De regie is in handen van de Deense Lone Scherfig wiens enige Engelstalige film Wilbur Wants to Kill Himself (2002) is, maar die ook Italian for Beginners (2000) maakte.

De nog vrij onbekende 24-jarige Carey Mulligan speelt de hoofdrol. Mulligan was ook te zien in Public Enemies, “Doctor Who” en Pride and Prejudice. Ze krijgt alvast de steun van een hoop grote namen in de cast: Peter Sarsgaard (David), Alfred Molina en Cara Seymour (Jenny’s ouders), Dominic Cooper (Danny), Rosamund Pike (Helen), Olivia Williams (een leerkracht) en Emma Thompson (het schoolhoofd).

An Education schopte het in 2007 tot Variety’s lijst van beste nog niet verfilmde Britse scenario’s. De trailer doet je nog niet meteen naar de bioscoopzaal rennen, maar volgens de Sundance recensies zou er heel wat meer gebeuren in de uiteindelijke film dan in de trailer te zien is. Er is nog geen Belgische release datum.

 

20-07-09

Bilbo Baggins is nog niet gecast

De laatste dagen is The Hobbit, de prequel op de Lord of the Rings-trilogie niet uit de nieuwberichten weg te slaan. Vooral de geruchten over welke acteur het titelpersonage zal spelen zorgen voor heel wat speculaties.

Er werden geruchten verspreid dat de casting van Bilbo Baggins dit weekend zou worden bekendgemaakt op de Comin-Con. Meer bepaald zou het nog gaan tussen drie acteurs: David Tennant (“Doctor Who”), James McAvoy (Wanted) en Daniel Radcliffe (jawel, Harry Potter himself). Ondertussen heeft producent Peter Jackson al laten weten dat er nog lang geen acteur is gecast voor de rol: "We won’t be announcing Bilbo for a little while. We’re starting to think about casting, but we’re knee-deep in the script right now. And when we do go to actors, they’re probably going to ask to see a script, so we’re powering ahead with getting the first draft done.”

De interviewers maakten ook meteen gebruik om te polsen naar Jacksons toekomstplannen na The Lovely Bones: "I haven’t yet decided what I’ll be directing after that. At the moment we’re concentrating on writing a couple of little movies with Guillermo [Del Toro]. A couple of small films! (Laughs) And that’s going to take us another few months of writing to do. But we are developing a couple of projects which are potentially films that I’d direct for next year. Temeraire (zie hier) is still on the cards. But those are really taking a second place at the moment..."

Ondertussen is het overigens nog lang niet duidelijk of The Hobbit er überhaupt wel komt, want de nazaten van J.R.R. Tolkien zijn niet echt happig op de film. Tolkiens erfgenamen beweren immers dat ze nog geen cent hebben gezien van Time Warner voor de vorige films. De schrijver verkocht de filmrechten aan de productiemaatschappij voor 7,5% van de filmopbrengst. Maar veertig jaar, drie films en zes miljard dollar later hebben Christopher Tolkien en co nog geen geld gezien en eisen ze daarom dat Time Warner stopt met de productie van The Hobbit. Volgens de advocate van de Tolkiens zullen de filmmakers, indien het tot een rechtszaak komt, de zaak zeker verliezen.

Dat de makers geen rekening houden met dergelijk scenario bewijst alvast dat ze al druk bezig zijn met de Hobbitstee in Nieuw-Zeeland terug op te bouwen. Dat meldt alvast TheOneRing.net: "The re-building of Hobbiton has begun, with the planting of hedgerows and fruit trees. An extension to the path that passes in front of Bag End has been marked out also. There will be several new Hobbit holes dotted along its length." The Hobbit moet in december 2011 in de bioscopen te zien zijn.

hobbitstee

18-07-09

Trailer: I Love You Phillip Morris

i love you phillip morrisDe komedie I Love You Phillip Morris kende al vanaf het begin een bewogen productiegeschiedenis. Zo zal de film waarschijnlijk de geschiedenis ingaan als de prent waarin Jim Carrey en Ewan McGregor twee gevangenen spelen die verliefd worden op elkaar.

De film ging vervolgens in première in Sundance, werd daar vrij goed onthaald, maar slaagde er toch niet in een Amerikaanse distributeur te vinden, om uiteindelijk toch opgepikt te worden door een kleine nieuwe distributeur. Enkele maanden voor de Franse première is het nog steeds niet duidelijk of de Amerikanen de film in de bioscoop zullen te zien krijgen.

Het Amerikaanse testpubliek bekroonde de film alvast met de notitie “too gay” wat in tijden van Brüno wel heel vreemd is. Ondertussen verzorgt de Franse distributeur EuropaCorp de promotie en zij komen nu ook met een eerste trailer, weliswaar met Franse ondertitels. Na het bekijken van deze trailer zou je inderdaad eventueel kunnen stellen dat de film te progressief is voor de VS. Maar dit is zeker geen slechte trailer, en dit zou wel eens een cultfilm kunnen worden.

I Love You Phillip Morris vertelt het waargebeurde verhaal van Steven Russell (Jim Carrey), een getrouwde politieagent uit Texas die plots beseft dat hij homo is. Om zijn flamboyante nieuwe levensstijl te kunnen financieren wordt Russell oplichter. Hij belandt in de gevangenis waar hij verliefd wordt op Phillip Morris (Ewan McGregor). Wanneer Morris vrijkomt, ontsnapt Russell uit de gevangenis om met hem te kunnen samen zijn.

Het scenario van John Requa en Glenn Ficarra (Bad Santa) is gebaseerd op een boek van Steve McVicker. Requa en Ficarra nemen ook de regie voor hun rekening. I Love You Phillip Morris komt op 9 september uit in België.

16-07-09

Emmy Awards: Nominaties

Met de aankondiging van de genomineerden voor de Emmy Awards is het weer tijd voor een uitstapje naar de televisiewereld. En met 22 nominaties (een record voor een komische serie) is "30 Rock"  de grote winnaar van de dag. Voor het derde jaar op rij werd de serie genomineerd voor beste comedy serie, terwijl Tina Fey en Alec Baldwin opnieuw kans maken op een prijs voor beste actrice/acteur.

Tina-tina-fey-447944_1920_1439 800

Net als bij de Oscars volgend jaar waren er ook bij deze nominatieronde een paar wijzigingen in het reglement. Zo werd het aantal genomineerde komedie- en dramaseries opgetrokken van 5 naar 6, maar blijken er uiteindelijk 7 reeksen genomineerd te zijn. Bij comedy zijn dit “30 Rock”, “Entourage”, “The Flight of the Concords”, “How I Met Your Mother”, “The Office”, “Weeds” en de animatieserie “Family Guy”. In de categorie drama gaat het tussen “Big Love”, “Breaking Bad”, “Damages”, “Dexter”, “House MD”, “Lost” en “Mad Men”.

Met de nieuwe regels wou de organisatie van de Emmy Awards aan populqire commerciële reeksen meer kansen geven om genomineerd te raken en zo een boost te geven aan de kijkcijfers. Op dat vlak bleek de ingreep niet helemaal geslaagd, zo wisten bij de dramaseries enkel “Lost” en “House MD” zich bij de genomineerden te scharen. Maar de competitie in deze categorie is enorm zwaar want “ER”, “The Shield” en “Battlestar Galactica” werden niet eens genomineerd voor hun laatste seizoen. Bij de comedyseries kent de reglementswijziging meer bijval met vier series die voor de eerste maal werden genomineerd.

De Emmy Awards worden op 20 september uitgereikt. Neil Patrick Harris zal de show presenteren en mag misschien wel een Emmy uitreiken aan zichzelf want de acteur is genomineerd voor beste mannelijke komische bijrol in “How I Met Your Mother” en ook "Dr. Horrible's Sing-Along Blog" kreeg een nominatie in de categorie Short-format Live-Action Entertainment.

Alle nominaties (wegens skynet belachelijke nieuwe beperking van maximum 20 links per bericht, kan ik niet meer linken naar alle genomineerden, klik daarvoor even door naar de imdb):

Outstanding Comedy Series
"Entourage" (2004)
"Family Guy" (1999)
"The Flight of the Conchords" (2007)
"How I Met Your Mother" (2005)
"The Office" (2005)
"30 Rock" (2006)
"Weeds" (2005)

Outstanding Drama Series
"Big Love" (2006)
"Breaking Bad" (2008)
"Damages" (2007)
"Dexter" (2006)
"House M.D." (2004)
"Lost" (2004)
"Mad Men" (2007)

Outstanding Made for Television Movie
Coco Chanel (2008) (TV)
Grey Gardens (2009) (TV)
Into the Storm (2009) (TV)
Prayers for Bobby (2009) (TV)
Taking Chance (2009)

Outstanding Miniseries
"Generation Kill" (2008)
"Little Dorrit" (2008)

Outstanding Lead Actor in a Comedy Series
Alec Baldwin for "30 Rock" (2006)
Steve Carell for "The Office" (2005)
Jemaine Clement for "The Flight of the Conchords" (2007)
Jim Parsons for "The Big Bang Theory" (2007)
Tony Shalhoub for "Monk" (2002)
Charlie Sheen for "Two and a Half Men" (2003)

Outstanding Lead Actor in a Drama Series
Simon Baker for "The Mentalist" (2008)
Gabriel Byrne for "In Treatment" (2008)
Bryan Cranston for "Breaking Bad" (2008)
Michael C. Hall for "Dexter" (2006)
Jon Hamm for "Mad Men" (2007)
Hugh Laurie for "House M.D." (2004)

Outstanding Lead Actor in a Miniseries or Movie
Kevin Bacon for Taking Chance (2009)
Kenneth Branagh for "Wallander" (2008)
Brendan Gleeson for Into the Storm (2009) (TV)
Kevin Kline for "Great Performances: Cyrano de Bergerac (#37.8)" (2008)
Ian McKellen for King Lear (2008) (TV)
Kiefer Sutherland for 24: Redemption (2008) (TV)

Outstanding Lead Actress in a Comedy Series
Christina Applegate for "Samantha Who?" (2007)
Toni Collette for "United States of Tara" (2009)
Tina Fey for "30 Rock" (2006)
Julia Louis-Dreyfus for "The New Adventures of Old Christine" (2006)
Mary-Louise Parker for "Weeds" (2005)
Sarah Silverman for "The Sarah Silverman Program." (2007)

Outstanding Lead Actress in a Drama Series
Glenn Close for "Damages" (2007)
Sally Field for "Brothers & Sisters" (2006)
Mariska Hargitay for "Law & Order: Special Victims Unit" (1999)
Holly Hunter for "Saving Grace" (2007)
Elisabeth Moss for "Mad Men" (2007)
Kyra Sedgwick for "The Closer" (2005)

Outstanding Lead Actress in a Miniseries or Movie
Drew Barrymore for Grey Gardens (2009) (TV)
Jessica Lange for Grey Gardens (2009) (TV)
Shirley MacLaine for Coco Chanel (2008) (TV)
Sigourney Weaver for Prayers for Bobby (2009) (TV)
Chandra Wilson for Accidental Friendship (2008) (TV)

Outstanding Supporting Actor in a Comedy Series
Jon Cryer for "Two and a Half Men" (2003)
Kevin Dillon for "Entourage" (2004)
Neil Patrick Harris for "How I Met Your Mother" (2005)
Jack McBrayer for "30 Rock" (2006)
Tracy Morgan for "30 Rock" (2006)
Rainn Wilson for "The Office" (2005)

Outstanding Supporting Actor in a Drama Series
Christian Clemenson for "Boston Legal" (2004)
Michael Emerson for "Lost" (2004)
William Hurt for "Damages" (2007)
Aaron Paul for "Breaking Bad" (2008)
William Shatner for "Boston Legal" (2004)
John Slattery for "Mad Men" (2007)

Outstanding Supporting Actor in a Miniseries or Movie
Len Cariou for Into the Storm (2009) (TV)
Tom Courtenay for "Little Dorrit" (2008)
Ken Howard for Grey Gardens (2009) (TV)
Bob Newhart for The Librarian: The Curse of the Judas Chalice (2008) (TV)
Andy Serkis for "Little Dorrit" (2008)

Outstanding Supporting Actress in a Comedy Series
Kristin Chenoweth for "Pushing Daisies" (2007)
Jane Krakowski for "30 Rock" (2006)
Elizabeth Perkins for "Weeds" (2005)
Amy Poehler for "Saturday Night Live" (1975)
Kristen Wiig for "Saturday Night Live" (1975)
Vanessa Williams for "Ugly Betty" (2006)

Outstanding Supporting Actress in a Drama Series
Rose Byrne for "Damages" (2007)
Hope Davis for "In Treatment" (2008)
Cherry Jones for "24" (2001)
Sandra Oh for "Grey's Anatomy" (2005)
Dianne Wiest for "In Treatment" (2008)
Chandra Wilson for "Grey's Anatomy" (2005)

Outstanding Supporting Actress in a Miniseries or Movie
Shohreh Aghdashloo for "House of Saddam" (2008)
Marcia Gay Harden for The Courageous Heart of Irena Sendler (2009) (TV)
Janet McTeer for Into the Storm (2009) (TV)
Jeanne Tripplehorn for Grey Gardens (2009) (TV)
Cicely Tyson for Relative Stranger (2009) (TV)

Outstanding Variety, Music Or Comedy Series
"The Colbert Report" (2005)
"The Daily Show" (1996)
"Late Show with David Letterman" (1993)
"Real Time with Bill Maher" (2003)
"Saturday Night Live" (1975)

Outstanding Reality Competition Program
"The Amazing Race" (2001)
"American Idol: The Search for a Superstar" (2002)
"Dancing with the Stars" (2005/I)
"Project Runway" (2005)
"Top Chef" (2006)

Outstanding Host For A Reality Or Reality - Competition Program
Tom Bergeron for "Dancing with the Stars" (2005/I)
Phil Keoghan for "The Amazing Race" (2001)
Heidi Klum for "Project Runway" (2005)
Padma Lakshmi, Tom Colicchio for "Top Chef" (2006)
Jeff Probst for "Survivor" (2000)
Ryan Seacrest for "American Idol: The Search for a Superstar" (2002)

Outstanding Reality Program
"Antiques Roadshow" (1997)
"Dog Whisperer with Cesar Millan" (2004)
"Dirty Jobs" (2005)
"Intervention" (2005)
"Kathy Griffin: My Life on the D-List" (2005)
"MythBusters" (2003)

Outstanding Variety, Music Or Comedy Special
Chris Rock: Kill the Messenger - London, New York, Johannesburg (2008) (TV)
Kathy Griffin: She'll Cut a Bitch (2009) (TV)
Ricky Gervais: Out of England - The Stand-Up Special (2008) (TV)
The 31st Annual Kennedy Center Honors (2008) (TV)
Will Ferrell: You're Welcome America - A Final Night with George W Bush (2009) (TV)

15-07-09

Bridget Jones deel 3

bridget jonesDe Britse productiemaatschappij Working Title heeft vandaag bevestigd dat er een derde film komt rond de hopeloze dertiger Bridget Jones. Een titel is er nog niet aangezien de productie nog in de beginfase zit en pas eind volgend jaar wordt gestart met de opnames. De film zal dan ook ten vroegste in 2011 uitkomen.

Wat wel al zeker is, is dat Renée Zellweger opnieuw in de huid kruipt van het titelpersonage. Eerder deed ze dat al in Bridget Jones's Diary (2001) en Bridget Jones: The Edge of Reason (2004). Het scenario van de derde film wordt waarschijnlijk gebaseerd op de columns die auteur Helen Fielding in 2005 schreef voor de Britse krant The Independent.

In deze columns probeert Bridget Jones, die nu een prille veertiger is, een kind te krijgen vooraleer het te laat is. En dat verloopt met de nodige moeite want zowel Mark Darcy (Colin Firth) als Daniel Cleaver (Hugh Grant) zijn nog in the picture.

De eerste twee films rond de journaliste bleken erg succesvol, zo haalde Bridget Jones’ Diary ruim 280 miljoen op voor een budget van 25 miljoen dollar en scoorde The Edge of Reason 260 miljoen voor een budget van 40 miljoen. Bovendien kreeg Zellweger voor de eerste prent een Oscarnominatie. Het is dus niet verwonderlijk dat er nieuw leven wordt geblazen in deze franchise. Ook het succes van Mamma Mia! en Sex and the City zullen daar wellicht niet vreemd aan zijn.

13-07-09

Ryan Reynolds is The Green Lantern

Na een lange strijd is er eindelijk bekend wie de hoofdrol zal spelen in de nieuwe comic bookverfilming The Green Lantern. Nog vier acteurs waren voor dit weekend in de running voor de rol: de alomtegenwoordige Bradley Cooper, zanger/acteur Justin Timberlake, Jared Leto en Ryan Reynolds. En het is uiteindelijk de echtgenoot van Scarlet Johanssen die het heeft gehaald.

En dat is waarschijnlijk de beste keuze want Ryan Reynolds is duidelijk de betere acteur van de vier. Toch was het een moeilijke beslissing aangezien de regisseur en de studiobonzen niet dezelfde voorkeur hadden. Maar Reynolds, die onlangs nog te zien was in X-Men: Wolverine en The Proposal, heeft het dus gehaald en zal in de huid kruipen van Hal Jordan, een piloot die in het bezit komt van een machtige ring en daardoor het lidmaatschap verwerft van een galactisch leger dat instaat voor de vrede in het universum.

the-green-lantern-ryan-reynolds

De casting van Reynolds doet wel vragen ontstaan over Deadpool, een andere comicverfilming waarin de acteur de hoofdrol zou spelen. Reynolds heeft in interviews al laten blijken dat Deadpool een van zijn favoriete comic personages is, dus het lijkt niet waarschijnlijk dat hij dit project zal verlaten. Anderzijds hebben Harrison Ford en Christian Bale al getoond dat het mogelijk is twee franchises tegelijkertijd te maken. Als ook Deadpool er komt, wordt Reynolds overigens de eerste acteur die zowel een comicheld van Marvel als DC heeft gespeeld.

De opnames van The Green Lantern zouden begin januari in Sydney moeten beginnen en dit omwille van een gunstiger financieel klimaat in Australië. De regie is in handen van Martin Campbell (Casino Royale, The Mask of Zorro), het scenario werd geschreven door Greg Berlanti (“Everwood”) en Michael Green The Green Lantern zou op 17 juni 2011 moeten uitkomen.