31-05-09

Paul Verhoeven terug naar Hollywood

De Nederlandse regisseur Paul Verhoeven keert terug naar Hollywood en gaat daar de thriller The Surrogate maken. Negen jaar geleden draaide Verhoeven met Hollow Man zijn laatste Amerikaanse film, waarna hij terug naar zijn thuisland trok om Zwartboek te filmen. Verhoeven heeft altijd een haat-liefdeverhouding gehad met Hollywood, zie Basic Instinct, maar vooral Showgirls en Starship Troopers.

kathryn mackel the surrogate

The Surrogate — niet te verwarren met het Bruce Willis-vehikel Surrogates dat later dit jaar uitkomt — is gebaseerd op een boek van Kathryn Mackel waarin een kinderloos koppel een beroep besluit te doen op een draagmoeder. Het spreekt bijna voor zich dat de aanvankelijk perfecte draagmoeder niet is wie ze beweert te zijn. Donkere geheimen uit haar verleden, komen aan de oppervlakte en achtervolgen het koppel.

Roderick Taylor en Bruce A. Taylor (The Brave One) hebben het boek van Mackel vertaald naar een filmscript. In Mackels roman zitten er overigens verschillende christelijke elementen, maar het is nog niet duidelijk of die ook de film zullen halen. Gezien Verhoevens laatste carrièrewending waarin hij een controversieel boek schreef over het leven van Jezus Christus, lijkt die kans echter zeer reëel (meer daarover op de site van o.a. De Volkskrant).

Verder werkt Verhoeven nog aan The Winter Queen, een historische thriller gebaseerd op een boek van Boris Akunin, met Milla Jovovich in de hoofdrol. Over de casting van The Surrogate is nog niets bekend, maar de hele opzet klinkt een beetje hetzelfde als de komedie Baby Mama (review), maar dan met een horror/thrillerbenadering.

22-04-09

Angelina Jolie is Kay Scarpetta

Eerder was al bekendgemaakt dat Fox 2000 de filmrechten had verworven van de boeken van Patricia Cornwell.  Vandaag heeft de studio ook laten weten dat ze al een hoofdrolspeler hebben: niemand minder dan Angelina Jolie. Als de deal rond raakt, zal Jolie dus in de huid kruipen van Kay Scarpetta, de forensisch pathologe met een chaotisch liefdesleven en een passie voor de Italiaanse keuken.

angelina jolie (70)

Het is niet de eerste keer dat een studio een probeert om de serie — die ondertussen bestaat uit 16 boeken — te verfilmen. Eerder had Demi Moore al een onderhoud met Cornwell om hun visies over het personage uit te wisselen. Maar deze keer lijkt het menens, want Mark Gordon (Saving Private Ryan, “Grey’s Anatomy”) is al aangesteld als producent en binnenkort volgt er een afspraak met potentiële scenaristen.

Overigens is het niet de bedoeling om de 16 boeken één voor één klakkeloos te verfilmen. Eerder wordt er gemikt op een werkwijze als bij de Jason Bourne-films, waarvan de scenario’s niet overeenkwamen met de boeken van Robert Ludlum. Met de Kay Scarpetta-films hoopt Fox te komen tot suspense thrillers in de stijl van The Silence of the Lambs en Seven.

Dat dit een deal zou zijn waar alle partijen goed zouden bij varen is wel duidelijk. Jolie blijft een van de meest bankable filmsterren, en Cornwell een van de best verkopende vrouwelijke auteurs in de wereld. Cornwell — wiens laatste boek ‘Scarpetta’ begin dit jaar verscheen bij Sijthoff — had al een deal met Lifetime Television om twee van haar anderen boeken (‘Het Risico’ en ‘Het Front’) te verfilmen (deze zijn niet met Scarpetta in de hoofdrol).

Hoewel het aantrekken van Jolie het hele project zeker financieel kan helpen, vind ik de keuze voor de actrice in de rol van Scarpetta een beetje vreemd. Bij het lezen van de boeken had ik zeker geen Angelina Jolie voor ogen als Kay Scarpetta. Om te beginnen is Scarpetta blond, en dat leidt toch meer naar een Naomi Watts-achtig type. Maar laat een haarkleur geen succesvolle franchise in de weg staan natuurlijk, hetzelfde dacht ik immers ook van Tom Hanks en Robert Langdon. Eerder speelde Jolie ook al Amalia Sachs in The Bone Collector gebaseerd op de ‘Lincoln Rhyme’-serie van Jefferey Deaver.

Ook in de bijrollen lopen er overigens nog leuke figuren rond, zodat de castingregisseurs nog werk hebben. Zo is er Scarpetta’s vriendje en FBI profiler Lewis Benton, haar helpende hand en detective Pete Marino en Scarpetta’s lesbische nichtje en computernerd Lucy Farinelli. Dat er echter nog niemand in Hollywood op het gedacht is gekomen om de ‘Sara Linton’-reeks van Karin Slaughter te verfilmen. Slaughters boeken zijn immers stukken beter en spannender dan die van Cornwell.

19-03-09

Brad Pitt en Natalie Portman in romanverfilming

 Brad Pitt en Natalie Portman hebben getekend om de hoofdrol te spelen in een romantische komedie die gebaseerd is op een boek van Leanne Shapton (The Squid and the Whale) met de onuitspreekbare titel ‘Important Artifacts and Personal Property from the Collection of Lenore Doolan and Harold Morris, Including Books, Street Fashion and Jewelry’. Dat wordt alvast een interessante poster.

important artifactsNatuurlijk zit de kans er dik in dat wanneer de film uitkomt de titel veranderd wordt. Het is echter niet de titel, maar de combinatie Pitt-Portman die het hele project interessant maakt. Het boek van Shapton gaat over een vier jaar durende relatie tussen fotograaf Hal Morris (Pitt) en culinair columniste Leonore Doolan (Portman). Origineel is dat het boek de vorm heeft van een veilingcatalogus en er ongeveer 300 voorwerpen in staan die elk een deel vertellen van de relatie tussen Morris en Doolan.

Hier zit alvast potentieel in voor een intelligente en grappige romantische komedie, en het is al een tijdje geleden dat Portman nog eens de komische toer opging. Pitt en Portman zullen ook de productie van de film voor hun rekening nemen. Het is zelfs Portman die het boek onder de aandacht bracht van Pitts productiemaatschappij Plan B, die onder de vleugel zit bij Paramount, die dan weer de filmrechten verwierven op een veiling.

Er is nog geen scenarist of een regisseur aangesteld. Het eerste wat deze zullen doen is waarschijnlijk de titel veranderen. Hoewel, de langste titel van een boek is ‘Per favore dite a mia madre che faccio il pubblicitario lei pensa che sono un pierre e che quindi regalo manciate di free entry e consumazioni gratis a chi mi pare, rido coi vips, i calciatori le veline e le giornaliste, leggo Novella e mi fotografano i paparazzi, entro neI privé saltando la coda, bevo senza pagare, sono ghiotto di tartine e gin tonic, ho la casa piena di oggetti di design, conosco Paris Hilton, Tom Ford ed Emilio’ van Davide Cilliberti in 2007.

26-06-08

Van Ghost Rider naar Ghostwriter

Vorig jaar kondigde Roman Polanski aan dat zijn volgende film een adaptatie van The Ghost van auteur Robert Harris zou zijn. Vandaag zijn er enkele namen uitgelekt van acteurs, en met Nicholas Cage, Tilda Swinton en Pierce Brosnan zijn dat niet de minste.

the ghost richard harris

Cage zal een ghostwriter spelen die de memoires van de voormalige Britse eerste minister Adam Lang (Brosnan) moet schrijven. De auteur begint met gemengde gevoelens aan de klus omdat zijn voorganger dood werd teruggevonden. Terwijl hij samen met de politicus werkt, ontdekt de schrijver heel wat duistere zaakjes die het leven van hem en zijn vrouw in gevaar brengen. Ondertussen loopt ook het huwelijk tussen Lang en zijn vrouw (Swinton) niet gesmeerd en Swinton valt uiteindelijk voor de charmes van Cage.

The Ghost is een politieke thriller en de 75-jarige regisseur zegt in een interview met Variety dat hij al uitkijkt naar de opnames: “I have been looking for a political thriller to direct for some time, and The Ghost could not be more perfect. Robert [Harris] has constructed a novel with such suspense, it is hard to put it down.”

Op de website Crimezone krijgt ‘Geest’ alvast 4 sterren mee: “Harris laat zien hoe dun de lijn is tussen manipulaties, intriges, verraad en moord en hoe vaak die lijn overschreden wordt. Hier is een meester-verteller aan het woord, die op adembenemende wijze zijn vakmanschap als schrijver combineert met zijn inzicht in de politiek. Geest is thriller en politieke satire tegelijk. Een boek om je vingers bij af te likken.”

De productie begint in september in Europa, omdat Polanski nog steeds Amerika niet binnen mag omdat hij in 1974 werd beschuldigd van verkrachting van een 13-jarig meisje. Sinds 1978 heeft Polanski geen voet meer op Amerikaanse bodem gezet. Robert Benmussa (The Pianist, Haute Tension, Oliver Twist) en Alain Sarde (Mulholland Drive, Vera Drake) produceren. Polanski en Harris zullen zelf het scenario bewerken.

Polanski heeft net 18 maanden gewerkt aan Pompeii, over de vulkaanuitbarstingen van 79 v.C. Hij is evenwel uit het hele project gestapt na “scheduling conflicts”. Nicholas Cage zal eerst nog te zien zijn in een remake van Bad Lieutenant, Swinton heeft net de opnames van de Italiaanse indie Io Sono L'amore achter de rug, terwijl Brosnan binnenkort in Mamma Mia! acteert en zingt.

05-04-08

Denzel Washington in nieuwe Ludlum-verfilming

matarese circleSinds het succes van The Bourne Identity (2002) proberen filmstudio’s om ook de andere 22 boeken van auteur Robert Ludlum te verfilmen. En het lijkt erop dat het verdict is gevallen, want deze week kregen verschillende studio’s een eerste versie van het scenario van ‘The Matarese Circle’ op hun bureau. Wat het project nu al interessant maakt, is dat Denzel Washington reeds heeft getekend voor één van de twee mannelijke hoofdrollen.

Het verhaal speelt zich af tijdens de Koude Oorlog en draait rond twee geheime agenten, de Amerikaan Bradley Scofield en de Rus Vasili Taliekov, die moeten samenwerken om een groep mysterieuze moordenaars op te rollen. Deze staan bekend als ‘the Matarase Circle’. Scofield en Taliekov zijn echter vijanden sinds elk van hen een geliefde van de ander heeft omgebracht. En dat maakt er hun opdracht natuurlijk niet gemakkelijker op. 

Denzel Washington zal de rol van Bradley Scofield voor zijn rekening nemen, er wordt nog gezocht naar een vertolker van Taliekov (misschien mag Viggo Mortensen zijn Russisch uit Eastern Promises nog eens bovenhalen?).  De roman van Ludlum werd al herwerkt door Michael Brandt en Derek Haas die samen ook 3:10 to Yuma en Wanted neerpenden. 

Verschillende grote studio’s hebben hun interesse al getoond in het project, maar tot dusver heeft nog geen toegehapt. Ondanks de Bournefilms bleken verschillende vorige Ludlumprojecten niet echt succesvol, zoals The Osterman Weekend (Sam Peckinpah) of The Holcroft Covenant van John Frankenheimer,. Ook Leonardo DiCaprio probeerde met The Chancellor Manuscript ooit een Ludlum te verfilmen, maar dit project zit al enige jaren in de ijskast van Hollywood. 

Wat ‘The Matarese Circle’ echter interessant, maakt is dat het — op de Bourne-verhalen na — het enige boek is van Ludlum dat een sequel heeft, namelijk ‘The Matarese Countdown’ uit 1997. De drie Jason Bournefilms brachten wereldwijd meer dan 900 miljoen dollar op. Universal Pictures heeft dan ook aangekondigd dat er nog een vierde film rond de superspion komt, met Matt Damon en Paul Greengrass. Het verhaal van deze film zal gebaseerd zijn op een boek van Eric Van Lustbader die de Bournereeks overnam van Ludlum na zijn dood.

27-10-07

Leo en Marty deel 4

Gesloten kamerHet lijkt erop dat Leonardo DiCaprio en Martin Scorsese elkaar gevonden hebben, want na Gangs of New York, The Aviator en The Departed, gaan de twee een vierde keer samenwerken. Het project waar hun oog op is gevallen is de thriller Shutter Island.   

Shutter Island is gebaseerd op de gelijknamige roman van Dennis Lehane (geb. 1966), die zich afspeelt in 1954. DiCaprio zou U.S. Marshal Teddy Daniels spelen, die de verdwijning onderzoekt van een veroordeelde moordenares. Deze ontsnapte uit een zwaarbewaakt gekkenhuis op Shutter Island, en zou zich schuilhouden op het afgelegen eiland. 

Op het moment dat Daniels en zijn collega Chuck Aule op het eiland arriveren, slaat echter het weer om en worden ze verplicht te blijven. Moordenares Rachel Solando heeft meerdere cryptische aanwijzingen op het eiland achtergelaten en Daniels lijkt deze een voor een te kunnen ontcijferen. Maar dan verdwijnt Chuck en moet de marshal eerst zijn collega gaan zoeken. 

De thrillers van Dennis Lehane zijn populair bij filmmakers, want eerder verfilmde Clint Eastwood met groot succes al Mystic River. En momenteel krijgt Ben Affleck goede reviews voor zijn regiedebuut Gone Baby Gone dat ook gebaseerd is op een werk van Lehane. 

‘Shutter Island’ is in het Nederlands vertaald als ‘Gesloten kamer’ (2004) en het is een meer dan aardige thriller. Lehane zet je als lezer voortdurend op het verkeerde been en heeft een zeer toegankelijke schrijfstijl. Het boek is een soort kruising van de thriller Duivelsritueel van auteur Mo Hayder en Identity (2003). Uitgelezen filmmateriaal dus en met Scorsese en DiCaprio aan boord zou dit wel eens meer dan de zoveelste horrorthriller kunnen worden.

Reeds in 2003 nam Columbia een optie op het verhaal, maar de studio liet de rechten verlopen en dus kwamen ze in handen van Phoenix Pictures. In maart volgend jaar de productie starten. De scouting is al volop aan de gang in Massachusetts, Connecticut en Nova Scotia.

03-10-07

De waanzinnige bergen

at the mountains of madness 2Goed nieuws voor de fans van Guillermo del Toro, en na Pan's Labyrinth horen we dat allemaal te zijn. De Mexicaanse regisseur gaat nadat hij klaar is met Hellboy 2: The Golden Army, eindelijk beginnen aan de langverwachte verfilming van At The Mountains of Madness van auteur H.P. Lovecraft. 

Guillermo del Toro is een grote fan van de futuristische horror van H.P. Lovecraft (1890-1937), maar vond tot dusver geen enkele studio bereid om te investeren. Misschien vanwege de gelijkenissen met The Thing van John Carpenter — hoewel het verhaal van Lovecraft wel bijna 70 jaar ouder is dan The Thing uit 1982. Maar Universal Pictures heeft zich nu toch achter Del Toro geschaard. 

Het verhaal uit 1931 gaat over een expeditie naar Antarctica die daar restanten ontdekt van een oude beschaving. Het project staat al jaren op het ‘to do’-lijstje van Del Toro, de scouting naar geschikte lokaties in Roemenië gebeurde al voordat er zelfs nog maar sprake was van Hellboy 2. 

Het is de website Latino Review die met het nieuws over At the Mountains of Madness uitpakte. Naar eigen zeggen hebben zij ook al het script gelezen en dit is hun conclusie: “The script has got action, it has got adventure, it has got science fiction, it’s got monsters, and of course it got horror in spades. […] The script also has atmosphere.”

Naar alle waarschijnlijkheid wordt At the Mountains of Madness het eerstvolgende project van Del Toro na Hellboy 2.Daardoor komt de geplande Tarzan remake even op de achtergrond te staan. Als je ziet wat Del Toro allemaal kan met monsters, sfeerschepping en een spannend verhaal (niet alleen in Pan’s Labyrinth en Hellboy, maar ook in Mimic en The Devil’s Backbone), dan wordt dus echt een superfilm.