26-12-08

Movie Blogtalk 15: De beste films van 2008

Movie BlogTalk De allerlaatste post van 2008 is traditiegetrouw een lijstje met de beste films van het afgelopen filmjaar. Ook nu weer geldt dat dit uiteraard een bijzonder subjectief en ook onvolledig lijstje is. Dit jaar steken er wat mij betreft drie films bovenuit en die vind je dan ook terug op de eerste drie plaatsen (een andere volgorde had overigens zeker ook gekund wat betreft deze drie). Gelijkaardige BlogTalk-eindejaarslijstjes vind je ook bij Boy Meets Girl, Mike's Webs, At the Movies, Tagoean en Shinebox.

Vooraleer ik begin met de beste films van het jaar, eerst ook nog zware teleurstellingen van het afgelopen jaar. Met op kop Sex and the City, want waar de serie grappig, spits en vernieuwend was, is de film een grote dodelijk saaie en flauwe bedoening. Verder vielen ook Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull mij zwaar tegen, en in mindere mate ook nog The X Files: I Want to Believe en Quantum of Solace. De laatsten wellicht omdat de verwachtingen toch net iets te hoog bleken te liggen.

redacted

10. Redacted (***1/2)

Redacted van Brian De Palma heeft niet de aandacht gekregen die de film verdiende, want hoewel het zeker niet De Palma’s beste film is, toont de regisseur dat hij nog altijd meetelt, en maakt hij op clevere wijze gebruik van huidige communicatievormen, zoals blogs en YouTube. Redacted is een montage van diverse mediavormen en toont de aanzet en nasleep van een oorlogsmisdaad gepleegd door Amerikaanse soldaten tijdens de oorlog in Irak. Het uitgangspunt van de film (de verkrachting van een 15-jarig meisje) is waargebeurd, de manier waarop het gebeurde is fictie. De film verdient een plaats in deze top 10 alleen al omdat het een gedurfde film is, en De Palma met deze film het als een van de weinige bekende regisseurs durfde zijn nek uit te steken.

the-mist

9. The Mist (***1/2)

Het lijkt erop dat de laatste twintig jaar enkel Frank Darabont op een waardige manier een verhaal van Stephen King kan verfilmen. Na The Shawshank Redemption en The Green Mile werkt de regisseur voor een derde keer met een basisidee van Spielberg. Het is de eerste keer dat Darabont zijn tanden in een horrorverhaal van King zet, maar dit belet hem niet om opnieuw een erg knappe en sterke film af te leveren. Vooral het religieus-fanatische personage van Marcia Gay Harden doet je ongemakkelijk op je stoel schuifelen. Maar dat is nog niets ten opzichte van het shockerende en gewaagde einde van The Mist.

mamma-mia

8. Mamma Mia! (***1/2)

Ja, Mamma Mia! is gebaseerd op een flutverhaaltje, natuurlijk zal deze film geen belangrijke prijzen winnen, akkoord de halve cast zing zo vals al een krab en inderdaad, visueel steekt de film er ook niet echt bovenuit. Maar bent u ooit zo vrolijk uit een bioscoopzaal gehuppeld als na deze film? Zat u ook niet stiekem mee te zingen met 'Dancing Queen, 'The Winner Takes It All', 'Lay Our Your Love On Me' en 'Money Money Money'? Bent u na het bekijken van Mamma Mia! niet in uw platencollectie gedoken om Abba Gold te zoeken? Althans ik wel, en qua feelgoodgehalte komt geen enkele film dit jaar zelfs nog maar tot aan de knieën van deze Mamma Mia!

changeling

7. Changeling (****)

Op zijn 78ste geeft Clint Eastwood met een film zonder noemenswaardige special effects en zonder spectaculaire ontploffingen en achtervolgingen de jongere generatie nog even snel een regielesje met een simpel, rechtlijnig en waargebeurd, verhaal dat niemand onberoerd laat. Een sterke cast aangevoerd door Angelina Jolie stuwen deze Changeling (recensie) verder tot ver boven de middelmaat. En ook al had de film iets korter gekund, vervelen doet hij nooit.

el-orfanato

6. El Orfanato (****)

De meest succesvolle Spaanse film ooit, die een clever duwtje in de rug kreeg doordat hij aangeraden werd door de Mexicaan Guillermo Del Toro. El Orfanato is een van de beste horrorfilms van de laatste jaren, met een clever scenario, uitstekende acteerprestaties en boeiend tot de allerlaatste minuut. Als de Spaanse 33-jarige regisseur Juan Antonio Bayona op dit elan blijft doorgaan staan er ons nog enkele spannende filmmomenten te wachten.

gone-baby-gone

5. Gone Baby Gone (****)

Wie had er in 2003 na het afgrijselijke Gigli nog een cent gegeven om de carrière van Ben Affleck? Maar nadat hij J'Lo inruilde voor een andere Jennifer (Garner) lijkt het weer goed te gaan met Affleck. Enkele prijzen voor beste acteur in Hollywoodland waren er al en met zijn regiedebuut Gone Baby Gone toont de acteur dat hij ook talent heeft als regisseur. Hij dirigeert zijn broer Casey Affleck naar een prima vertolking van detective Patrick Kenzie, die in het harde Boston op zoek gaat naar een verdwenen kind. Naar een boek van Dennis Lehane, een van de beste huidige misdaadauteurs. Voor een keertje is het boek niet beter dan de film of omgekeerd, maar zijn ze gewoon even goed.

loft

4. Loft (****)

Net naast het podium strandt deze knapgemaakte thriller van Erik Van Looy waarin een groepje vrienden er een geheime loft op nahoudt om hun minnaressen te plezieren. Dat er een lijk in hun liefdesnestje zou opduiken, daar hadden de vijf geen rekening meegehouden. Wat volgt is een spannende film, met een knap scenario, waarin de kijker meermaals op het verkeerde been wordt gezet (misschien finaal wel een keer te veel). Deze Loft is bij momenten een echte 'mindfuck' en zo hebben we ze graag.

the-dark-knight

3. The Dark Knight (****1/2)

Het is de film waarover in 2008 het meest werd gesproken, niet alleen vanwege de tragische dood van Heath Ledger, maar ook gewoon omdat hij zo goed is. Christopher Nolan is erin geslaagd om met een superheldenfilm ook de niet-fans van het genre aan te trekken. Daarvoor kon hij rekenen op een indrukwekkende cast met voorop Ledger in zijn laatste glansrol. Hij maakt van The Joker een iconisch personage, hét personage van 2008. Zou The Dark Knight (recensie) ook zo'n succes geweest zijn als Ledger nog geleefd had? Ik durf denken van wel.

wall-e

2. Wall-E (****1/2)

Telkens wanneer je denkt dat ze bij Pixar toch echt wel op het toppunt van hun kunnen zijn, doen ze er in hun volgende prent weer een schepje bovenop. Zo ook met het geweldige WALL·E (recensie) over een afvalrobotje dat eenzaam over de vervuilde aarde tuft. Het eerste deel van deze WALL-E is het mooiste en ontroerendste wat dit jaar in de bioscoop te zien is/was. Nadat de luidruchtige mensen in hun zwevende vervoersmiddelen hun intrede maken, trekt Pixar meer de komische kaart en dat gaat een beetje ten koste van de kwaliteit, maar dan nog torent WALL-E huizenhoog boven 90% van de uitgekomen films uit. Prachtige film.

juno

1. Juno (****1/2)

Deze Juno kan bogen op het leukste en meest verfrissende scenario van het jaar, en dit geschreven door een ex-stripper, Diablo Cody. Cody is na Juno, en bijbehorende Oscarnominatie, gegeerd wild in Hollywood, en terecht, want de dialogen in de film zijn sprankelend, écht grappig en de hilarische one-liners vliegen je om de oren. Het helpt natuurlijk ook dat je script leven wordt ingeblazen door Ellen Page en Michael Cera, twee van de meest getalenteerde jonge acteurs. Een resem hilarische bijrollen rond het geheel van de film van 2008 af.

Meer Movie BlogTalk:
Movie BlogTalk Part 1: Horror Top 10
Movie BlogTalk Part 2: Ergernissen in de bioscoopzaal
Movie BlogTalk Part 3: De meest overgewaardeerde films
Movie BlogTalk Part 4: Top 10 van 2005
Movie BlogTalk Part 5: De beste televisieseries
Movie BlogTalk Part 6: De beste films uit de 80's
Movie BlogTalk Part 7: De beste scores
Movie BlogTalk Part 8: De beste filmkussen
Movie BlogTalk Part 9: Top 10 van 2006
Movie BlogTalk Part 10: De beste vrouwelijke villains
Movie BlogTalk Part 11: Top 11 van 2007
Movie BlogTalk Part 12: De slechtste filmposters
Movie BlogTalk Part 13: De beste filmposters
Movie BlogTalk Part 14: De beste monsters
Movie BlogTalk Part 15: Top 10 van 2008

07-07-08

Movie Blogtalk 14: De beste monsters

Movie BlogTalkVoor de veertiende blogtalk ga ik samen met Timothy van At the Movies en Dave van Boy Meets Girl op zoek naar de beste filmmonsters. Ik ben niet echt een specialist in het monsterlijke genre, maar heb er uiteindelijk toch tien gevonden. Daarbij ging ik ervan uit dat de aliens, predators en andere godzilla’s wel in de lijstjes van mijn mannelijke collega’s zullen staan, dus heb ik mij geconcentreerd op minder slijmerige monsters. Zo vind je hier bv.  enkele literaire (5), menselijke (1) en vredelievende monsters (1).

 10. Het monster van Frankenstein 

frankenstein

De creatie van Dr. Frankenstein is een van de bekendste monsters uit de literatuur- en filmwereld en werd in 1816 in het leven geroepen door Mary Shelley. Dr. Frankenstein vindt in boek en film een manier om leven te blazen in dode materie. Als ultieme test van zijn uitvinding creëert hij een wezen dat hij samenstelt met allerlei lichaamsdelen van ‘donoren’. Tot Frankensteins grote verbazing weet hij het monster tot leven te wekken, maar uit schrik vlucht de dokter uit zijn lab weg en zo ontsnapt ook het monster. De eerste film over Frankenstein verscheen in 1910, maar de bekendste is wellicht die uit 1931 met Boris Karloff als het monster.

9. Gremlins

gremlin

Ze zien er ongelooflijk schattig en lief uit, maar als je ze eten voorschotelt na middernacht, blootstelt aan fel licht en water geeft, veranderen ze in kleine bloeddorstige wezentjes. Dat ondervindt de jonge Billy Peltzer wanneer hij de drie basisregels overtreedt in 1984 en Mogwai Gizmo transformeert in een gevaarlijke monstertje met wel heel scherpe tandjes.

8. Davy Jones

davy jones

Misschien niet een monster in de pure zin van het woord, maar allicht hebben achteloze kindertjes toch wakker gelegen bij de aanblik van Bill Nighy in Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest en het vervolg At World’s End. Een knap staaltje CGI ook.

7. Nosferatu

nosferatu

86 (!) jaar is deze film ondertussen, en het is nog steeds één van de allerbeste horrorfilms ooit gemaakt. F.W. Murnau baseerde zich voor het scenario op een schrijfsel van Bram Stoker. Dracula kreeg omwille van auteursrechten een ander naam, Graf Orlok, maar het was overduidelijk waar Murnau de mosterd haalde. Het is trouwens Murnau die in deze Nosferatuintroduceerde dat vampieren niet tegen direct zonlicht kunnen.

6. Sully

monsters inc

Niet alle monsters hebben kwade bedoelingen, dat bewijst Monsters Inc., een product uit de bekende Pixarstal. Monsters en co. is de grootste bangmaak-fabriek ter wereld, en Sully is één van de beste medewerkers. Het is de taak van Sully en z'n collega's om kleine kinderen bang te maken, en vervolgens de angstkreten (die als energiebron gebruikt worden) op te vangen. Op een dag wordt er per ongeluk een kind mee teruggebracht, wat tot grote chaos leidt.

5. The Pale Man

pan

 Een monster uit de geest van de Mexicaan Guillermo Del Toro dat in Pan's Labyrinth in de fantasie van de jonge Orfelia voorkomt. The Pale Man zit aan een lange tafel boordevol eten en komt pas tot leven wanneer Orfelia een druif van de tafel plukt. Dit monster houdt zijn ogen in zijn handen en mede daardoor is het zo angstaanjagend.

4. Hannibal Lecter

hannibal lecter

Lecter is een personage dat gecreëerd werd door auteur Thomas Harris en in 1991 bekend werd door de Oscarwinnende prent The Silence of the Lambs waarin Anthony Hopkins Jodie Foster de stuipen op het lijf joeg. Deze psychopaat eet hersenen en levers “with some fava beans and a nice chianti”. Hij mag dan wel eens mens zijn zoals u en ik, maar ik zou dit monster toch liever niet tegenkomen.

3. Lord Voldemort

voldemort

Opnieuw een monster dat zijn roots heeft in de literaire wereld, meer bepaald in de Harry Potterboeken van J.K. Rowling. In de films wordt Voldemort gespeeld door Ralph Fiennes, die met zijn neuslose verschijning waarschijnlijk voor heel wat slapeloze nachten gezorgd heeft. Voldemort is overigens een samentrekking van de Latijnse woorden ‘volare’ (vliegen) en ‘mors’ (dood).

2. Gollum

gollum

De creatie van auteur J.R.R. Tolkien, die natuurlijk voorkomt in The Lord of the Rings, was oorspronkelijk een doodgewone vredelievende Hobbit. Onder invloed van een ring verandert deze Sméagol echter in de listige en sluwe Gollum. Gollum kreegt zijn ‘monsternaam’ vanwege de merkwaardige keelgeluiden die hij produceert, waarvan “my precious” de bekendste is.

1. King Kong

king kong

King Kong leeft op het eiland Skull Island, waar hij op een dag gestoord wordt door een expeditie. Hij kidnapt de blondine Ann Darrow, wordt later meegenomen naar New York waar hij van het Empire State Building sukkelt. Of hoe een reusachtige aap de filmwereld al meer dan 75 jaar in de ban houdt. “It wasn’t the airplanes. It was beauty that killed the beast.”

Meer Movie BlogTalk:
Movie BlogTalk Part 1:
Horror Top 10
Movie BlogTalk Part 2:
Ergernissen in de bioscoopzaal
Movie BlogTalk Part 3:
De meest overgewaardeerde films
Movie BlogTalk Part 4:
Top 10 van 2005
Movie BlogTalk Part 5:
De beste televisieseries
Movie BlogTalk Part 6:
De beste films uit de 80's
Movie BlogTalk Part 7:
De beste scores
Movie BlogTalk Part 8:
De beste filmkussen
Movie BlogTalk Part 9:
Top 10 van 2006
Movie BlogTalk Part 10:
De beste vrouwelijke villains
Movie BlogTalk Part 11:
Top 11 van 2007
Movie BlogTalk Part 12: De slechtste filmposters
Movie BlogTalk Part 13: De beste filmposters
Movie BlogTalk Part 14: De beste monsters

15-04-08

Movie BlogTalk 13: De beste filmposters

Movie BlogTalkVorige week was er een Movie Blogtalk rond de slechtste filmposters en deze week krijgen jullie zoals beloofd van Timothy, Dave en mezelf ons lijstje met de tien beste filmposters. Het was een moeilijke keuze, omdat er natuurlijk heel veel prachtige filmposters zijn. Ik heb daarbij gekozen voor vijf posters uit de oude doos en vijf posters van recentere films. Uiteindelijk hebben de volgende tien het gehaald.

  10. Vertigo
vertigo

 De poster die Saul Bass maakte voor deze thriller van Alfred Hichtcock, is haast even bekend dan de film zelf. Het is een even simpel als geniaal idee, en de spiraal op de poster illustreert perfect het einde van de film. Saul Bass kreeg zelfs een credit voor in de generiek van de film. Hij ontwierp overigens ook de openingscredits van Vertigo. 

kill bill

Een poster met daarop een simpel lijstje van de reeks die ‘The Bride’ ondertussen al heeft afgewerkt. En daarop ook de personages die nog op hun executie wachten. Een poster die vooral de geheugens van de kijkers moet opfrissen naar het tweede deel van de film.

8. Anatomy of a Murder

anatomy of a murder
Of hoe de eenvoudigste posters vaak nog de mooiste zijn. De poster illustreert perfect de titel van de film, en de compositie is haast perfect. De poster doet denken aan die van Vertigo en dat is geen toeval want deze poster is ook gemaakt door Saul Bass. Bass maakte ook nog posters voor The Man with the Golden Arm (die net buiten deze top 10 viel), North by Northwest, Westside Story, The Shining en Schindler’s List. 

7. Identity

 
identity

Het lijkt een doodgewone hand, maar als je goed kijkt, merk je dat de handpalm een verschrikt gezicht is en de vingers mensen zijn. Dit gecombineerd met een stijlvolle witte achtergrond levert een knappe poster. 

6. Rosemary's Baby

 rosemary's baby

Op deze poster staat een beeld uit de film zelf, het gezicht van Mia Farrow, met op de voorgrond een babywagen prominent in beeld. Door een ongebruikelijk kleur te gebruiken, nl. groen, krijgt het geheel nog een duisterder kantje.

 

5. Grindhouse

grindhouse

 

In Europa hebben de volledige Grindhousefilm helaas niet mogen aanschouwen, en dat is jammer omdat de posters zo mooi waren. Het is een heel drukke poster, maar het is een perfect eerbetoon aan de Grindhousefilms uit de jaren ’70.

 4. Attack of the 50 Foot Woman

attack of the 50ft woman

Dit moet een van de grootste cultfilms ooit zijn en veel van zijn status komt door de poster met daarop de reusachtige vrouw die auto’s van de weg plukt als ware het speelgoedautootjes. 

 hard candy

 

Hoe maak je een poster over een film rond een bijzonder gevoelig en controversieel thema als pedofilie? Men neme het klassieke beeld van Roodkapje en men zette haar in een berenval. Het resultaat is een bijzonder geslaagde poster van een bijzonder geslaagde film. 

2. Metropolis

 metropolis

 

Het is niet alleen een van de duurste, maar ook een van de mooiste filmposters ooit. De hoekige letters, de dreigende gebouwen op de achtergrond en de verschrikte robot / mens op de voorgrond, je zou niet zeggen dat deze poster meer dan 80 jaar oud is.  

1. The Silence of the Lambs

 silence of the lambs

 

De poster van The Silence of the Lambs werd ontworpen door het reclamebureau Dazu en is even simpel als verontrustend. Op de rug van de mot kan je (als je heel goed kijkt) mensen zien wiens lichamen een schedel vormen. Een hommage aan de beroemde foto van Salvador Dali waarop naakte vrouwen in de vorm van een schedel liggen. Het is pas na het bekijken van de film dat de betekenis van de poster helemaal duidelijk wordt.  

Ongetwijfeld heb ik een hele hoop prachtige posters over het hoofd gezien en suggesties en commentaren kan je hieronder kwijt.

Meer Movie BlogTalk:
Movie BlogTalk Part 1:
Horror Top 10
Movie BlogTalk Part 2:
Ergernissen in de bioscoopzaal
Movie BlogTalk Part 3:
De meest overgewaardeerde films
Movie BlogTalk Part 4:
Top 10 van 2005
Movie BlogTalk Part 5:
De beste televisieseries
Movie BlogTalk Part 6:
De beste films uit de 80's
Movie BlogTalk Part 7:
De beste scores
Movie BlogTalk Part 8:
De beste filmkussen
Movie BlogTalk Part 9:
Top 10 van 2006
Movie BlogTalk Part 10:
De beste vrouwelijke villains
Movie BlogTalk Part 11:
Top 11 van 2007
Movie BlogTalk Part 12: De slechtste filmposters
Movie BlogTalk Part 13: De beste filmposters

 

07-04-08

Movie BlogTalk 12: De slechtste filmposters

Movie BlogTalkDe twaalfde en de dertiende Movie BlogTalk staan helemaal in het teken van filmposters. Deze week krijg je van Timothy van At The Movies, Dave van Boy Meets Girl en mezelf ons lijstje van de tien slechtste posters, volgende week volgen dan onze tien beste filmposters.

Tien slechte posters zoeken, bleek overigens niet zo’n gemakkelijke opgave want een slechte poster hoort niet per se bij een slechte film of omgekeerd. Dus was het even googelen, en harken om er tien te vinden. Ongetwijfeld schieten er mij later nog veel ergere posters te binnen, maar hier zijn er toch al tien om mee te beginnen.


the black gestapo

De jaren ’70. Het toonbeeld van foute mode, foute muziek, foute films en ook foute filmposters. Ik zou een heel lijstje kunnen maken met allemaal posters van films uit dit decennium, maar deze volstaat om te illustreren genoeg hoe fout de posters toen wel konden zijn. Niet alleen qua design maar ook wat betreft de teksten en de inhoud. 


space cowboys

Binnenkomen in je lokale bioscoopzaal en deze poster zien hangen op de muur, het is goed om meteen terug te draaien. Vier oude knarren (Clint Eastwood, Tommy Lee Jones, James Garner, Donald Sutherland) met een hippe zonnebril op, die dan ook nog eens de ruimte in willen, voor mij hoeft dit echt niet. En dan nog die tagline 'Space will never be the same', je zou als marsmannetje stande pede terugkeren naar je eigen planeet als je deze vier zag...


marie antoinette

Roze is niet mijn favoriete kleur en Kirsten Dunst is niet mijn favoriete actrice. Deze twee gecombineerd met schreeuwlelijke letters zorgt voor iets heel engs en lijkt meer een poster voor Interview With a Vampire.


basic instinct 2

En wel de Japanse versie waar er iets heel onnatuurlijks gaande is met het rechterbeen van Sharon Stone. Iemand heeft zich een beetje te hard geamuseerd met de brush tool van Photoshop... Een slechte film met een heel slechte poster. 


hercules

Toen de gouverneur van California nog gewoon acteur was, speelde hij ooit de god Hercules die naar de aarde werd gestuurd om mee te doen aan een wedstrijd bodybuilding. Ze hadden hem beter meteen teruggestuurd. Met de poster erbij… 


whore's son

Eigenlijk is de titel nog een pak erger dan de feitelijke poster, zeker  in de originele Duitse versie: Hurensohn. Ieew!!!


mad money

Hoe langer je naar deze poster kijkt, hoe vreemder de houding van Diane Keaton wel lijkt. Zijn hier twee (of zelfs drie?) foto’s bij elkaar gephotoshopt of is Keaton gewoon écht een slangenmens? Ook Katie Holmes lijkt zich niet echt in een comfortabele pose te bevinden.

hostel 2

Van deze poster wordt ik echt misselijk, die vleesstructuur is echt wansmakelijk. Ik wil hier zelfs niet naar kijken. Als er echt geen andere manieren zijn om volk te lokken. En de film trekt dan ook nog op niks.


who is corky romano

Ik weet niet wie Corky Romano is en na het zien van deze poster wil ik het ook niet weten. Dit doet echt pijn aan je ogen. 


good luck chuck

Deze poster is duidelijk een hommage aan de wereldberoemde foto die Annie Leibovitz maakte van John Lennon en Yoko Ono. Het verhaal van de film heeft echter niks te maken met Lennon en Ono en de prent is ook geen parodie. Dus waarom deze poster? Bovendien is er iets mis met de nek van Dane Cook en lijkt Jessica Alba zich af te vragen wat ze daar in godsnaam ligt te doen.

Voilà, dat waren tien posters die ik echt niet aan mijn muur wil hangen. Volgende week tien die een felbegeerd plaatsje op mijn muren wél verdienen (of er zelfs al hangen). 

Meer Movie BlogTalk:
Movie BlogTalk Part 1: Horror Top 10
Movie BlogTalk Part 2: Ergernissen in de bioscoopzaal
Movie BlogTalk Part 3: De meest overgewaardeerde films
Movie BlogTalk Part 4: Top 10 van 2005
Movie BlogTalk Part 5: De beste televisieseries
Movie BlogTalk Part 6: De beste films uit de 80's
Movie BlogTalk Part 7: De beste scores
Movie BlogTalk Part 8: De beste filmkussen
Movie BlogTalk Part 9: Top 10 van 2006
Movie BlogTalk Part 10: De beste vrouwelijke villains

Movie BlogTalk Part 11:
Top 11 van 2007
Movie BlogTalk Part 12: De slechtste filmposters

23-12-07

Movie BlogTalk 11: De beste films van 2007

movieblogtalkTradities zijn er om in ere te houden en dus krijgen jullie ook dit jaar een lijstje met de beste films van het jaar. Ook in 2007 zijn deze verpakt onder de noemer 'Movie BlogTalk' waaraan deze keer de volgende filmblogs deelnemen: Boy Meets Girl, At the Movies, Tagoean en Moviepulp. 

2008 was blijkbaar een jaar vol fantasie, wraak en complexe karakters, gekruid met een vleugje surrealisme. Zoals het past voor een aftellijstje beginnen we op nummer…11, want dit jaar speel ik vals en post ik 11 films, omdat Ratatouille op het laatste nippertje mijn top 10 nog overhoop heeft gehaald en mijn tekstjes toch al klaar waren. Here we go!

the-brave-one

The Brave One is zeker niet de allerbeste film van het jaar, en heeft ook niet het sterkste scenario. Deze film belandt toch op nummer 11 in mijn eindejaarslijstje vanwege de geweldige vertolkingen, met op kop die van Jodie Foster. (***1/2, review)

harry-potter-and-the-order-

Al de vijfde film rond tovenaarsleerling Harry Potter en duidelijk een overgangsfilm tussen de jeugdige onschuld van de vorige films en de duistere avonturen die Potter en co nog te wachten staan. Je voelt dat in het verhaal alles in gereedheid wordt gebracht voor de laatste twee Harry Potterfilms. Toch weet de Britse regisseur David Yates van Harry Potter and the Order of the Phoenix een boeiend kijkstuk te maken dat nergens verveelt. (***1/2, review)

death-proof

Het had zo mooi kunnen zijn: de combinatie Death Proof en Planet Terror zou de perfecte Grindhousefilm moeten opleveren. Helaas dachten ze daar ten huize Weinstein anders over en haalden de broers hun schaar andermaal boven. Death Proof kreeg er een half uur extra footage bij, wat een aantal leuke extra beelden opleverde, maar toch, het had zo mooi kunnen zijn… (***1/2, review)

little-children

Little Children is een film die hier — onterecht — niet zoveel aandacht heeft gekregen. Eigenlijk gebeurt er in Little Children niet meer dan twee mensen die zich tot elkaar aangetrokken voelen en niet weten wat ze met hun gevoelens moeten doen, omdat ze elk een partner en kinderen hebben. Dat regisseur Todd Field het toch 2 uur boeiend kan houden, is volledig de verdienste van zijn hoofdrolspelers Patrick Wilson en, vooral, Kate Winslet. (****)

ratatouille

Na het ietwat teleurstellende Cars van vorig jaar bewijst Pixar met Ratatouille dat het nog steeds de leidinggevende studio is voor animatiefilms. Een geweldig verhaal (een rat die gaat koken), gecombineerd met een flinke dosis humor, een vleugje romantiek en de fantastische Pixar-animaties. Topentertainment voor jong en oud. (****)

the-bourne-ultimatum

The Bourne Ultimatum is de perfecte afsluiter van het drieluik dat begon met The Bourne Identity in 2002. Dit is de trilogie waaraan elke actiefilm de volgende tien jaar zal worden getoetst. Vergeet James Bond, want elke zichzelf respecterende filmstudio zal de komende jaren op zoek gaan naar de nieuwe Jason Bourne. Matt Damon speelt perfect de rol van superspion met een kwetsbare kant, Paul Greengrass zorgt voor de perfecte regie. (****)

zodiac

Toen David Fincher aankondigde een nieuwe film te maken over een seriemoordenaar stond de pers al aan te schuiven om vergelijkingen te maken met Se7en. Helaas pindakaas, deze Zodiac is een totaal ander soort film dan Se7en. Meer nog dan de zoektocht naar de moordenaar, is het een boeiende karakterstudie over zij die zich te diep vastbijten in de zaak van 'the Zodiac killer' en daardoor hun ondergang tegemoet gaan. Knappe film met sterke vertolkingen. (****, review)

eastern-promises

Ik gooi het meteen in de groep: ik ben geen grote fan van David Cronenberg, en ik heb mij altijd afgevraagd waarom Crash zo'n controversiële film is want ik vind 'm in de eerste plaats gewoon oersaai en rotslecht. En als de Canadese regisseur echt hoofden wil laten exploderen (zoals in Scanners), dan moet hij dat vooral doen, maar mij laat het echt koud. Maar toen was er in 2005 A History of Violence waarin Cronenberg een beetje atypisch een behoorlijk rechtlijnige film maakt met een boeiend verhaal en geweldige vertolkingen. Wel, deze Eastern Promises is zowaar nog beter dan A History of Violence. Het is een dreun van een film over de Russische maffia in Londen met een altijd uitstekende Naomi Watts, een op dreef zijnde Vincent Cassel en een geweldige Armin Mueller-Stahl. En toch worden zij alle drie op een hoopje gespeeld door Viggo Mortensen, die geen pan op het dak laat liggen met zijn vertolking. Wie had er ooit gedacht dat Aragorn dit zou kunnen? (****)

the-prestige

Net wanneer je denkt dat je weet hoe de vork in de steel zit, komt Christopher Nolan in The Prestige nog met onverwachte twist waardoor het hele verhaal in een ander daglicht komt te staan. Wanneer je verweesd de zaal uitstrompelt, wil je eigenlijk meteen terug naar de kassa om nog eens te gaan kijken, omdat te zien waar en wanneer je precies bent beetgenomen. Eén van de beste scenario's van 2007. (****1/2, review)

pan's-labyrinth

Strikt genomen is deze film van 2006, maar ik heb hem pas dit jaar in de bioscoop gezien. El Laberinto del Fauno is een film waarin aanvankelijk de grenzen tussen realiteit en fantasie erg duidelijk zijn, maar gaandeweg vervagen. Guillermo Del Toro maakt een film waar je in een vingerknip van het ene uiterste in het andere belandt: van sympathie en vreugde, over ongeloof en angst, tot afgrijzen, afkeur en zelfs haat. Knap. (****1/2, review)

inland-empire

Vrijdag 9 februari 2007 omstreeks 22u30 was het al zo goed als duidelijk wat voor mij de beste film van het afgelopen jaar zou worden. En op die tien maanden tijd is er inderdaad geen enkele film meer geweest die — zeker qua kijkervaring — kon tippen aan Inland Empire van David Lynch. De film is een surrealistische trip in het brein van Laura Dern, met pratende konijnen en Poolse intermezzo's. Inland Empire is een vreemde ervaring die je niet vlug vergeet en waarbij je totaal murw de bioscoop uitwaggelt. You'll love it or you'll hate it. Een droom van een film. (*****, review) 

Meer Movie BlogTalk:
Movie BlogTalk Part 1: Horror Top 10
Movie BlogTalk Part 2: Ergernissen in de bioscoopzaal
Movie BlogTalk Part 3: De meest overgewaardeerde films
Movie BlogTalk Part 4: Top 10 van 2005
Movie BlogTalk Part 5: De beste televisieseries
Movie BlogTalk Part 6: De beste films uit de 80's
Movie BlogTalk Part 7: De beste scores
Movie BlogTalk Part 8: De beste filmkussen
Movie BlogTalk Part 9: Top 10 van 2006
Movie BlogTalk Part 10: De beste vrouwelijke villains

Movie BlogTalk Part 11: Top 11 van 2007

24-09-07

Movie BlogTalk 10: De beste vrouwelijke villains

movieblogtalkVoor de tiende Movie Blog Talk is het onderwerp ‘top 10 vrouwelijk villains’ (of ‘killer babes’ zoals Dave ze graag noemt) uit de bus gekomen. Deze keer doen Dave (Boy Meets Girl), Timothy (At the Movies), Sine (Sine Metu) en Mike (Mike's Web) mee. 

Aanvankelijk leek dit een vrij gemakkelijk opdracht, maar zo simpel bleek het uiteindelijk niet te zijn. Niet in het minst omdat het gaat om filmpersonages en Evil Willow, Faith, Niki Sanders, Lauren Reed, Anna Espinosa, Irena Derevko, Nina Myers, Julie Cooper-Niccol, Kimberly Shaw, Amanda Woodward, Brenda Walsh en Jenny Schecter dus bij voorbaat al kansloos zijn omdat zij vooralsnog alleen de televisieschermen hebben geteisterd. 

Toch volgt hieronder een lijstje met tien vrouwelijke ‘villains’ uit de filmgeschiedenis. Sommigen van hen hebben niet eens een moord hoeven te plegen om in mijn lijstje terecht te komen. Maar geen van hen zou ik graag tegenkomen in het dagelijkse leven. Here we go:

MBT10-serial-mom

We beginnen met een huisvrouw die een beetje te ver gaat in het beschermen van haar gezin. Het begint met ongewenste telefoontjes, maar al snel stapelen de lijken zich op. Serial Mom kwam uit in 1994 en het titelpersonage werd met duivels en sadistisch genoegen vertolkt door Kathleen Turner.

MBT10-cruella-de-vil


De nachtmerrie van elke Dalmatiër in 101 Dalmatians (1961). Het mens kidnapt de honden om hun vacht te gebruiken voor handtassen en mantels. Gelukkig wordt Cruella , zoals het hoort in een tekenfilm, net op tijd gestopt vooraleer ze haar gemene plannen tot uitvoer kan brengen.

MBT10-margaret-white

Hoewel het haar dochter Carrie is die de slachtoffers maakt, is moeder Margaret White (gespeeld door Piper Laurie) de directe oorzaak van het bloedbad op het eindejaarsfeest. Met haar voortdurende pesterijen en haar religieus fanatisme is zij het die haar dochter over de rand duwt.

MBT10-t-x

Wie had ooit gedacht dat Terminator Arnold Schwarzegger bijna verslagen werd door een vrouwelijke Terminator? Wel, het gebeurde bijna in Terminator 3: Rise of the Machines (2003), een behoorlijk crappy film. De schuldige was T-X, veel dodelijker en geavanceerder dan Schwarzie’s T-1000. De 1m80 grote Kristanna Loken mocht haar aller-evilste kant laten bovenkomen als de female Terminatrix.

MBT10-basic-instinct

Uit de eerste Basic Instinct (1992) en niet uit de verschrikkelijke sequel van vorig jaar. Deze rol was de grote doorbraak van Sharon Stone en buiten het antwoord op die ene wereldberoemde vraag over haar ondergoed, blijft ook die andere vraag open: pleegde Tramell nu die moorden of niet? Michael Douglas geloofde alvast van niet, maar kan het niet meer navertellen.

MBT10-kathryn-merteuil

Een manipulerende bitch die altijd haar zin wil krijgen (en krijgt) en daarvoor over lijken gaat. In 1988 vertolkt door Glenn Close in Dangerous Liaisons en in 1999 door Sarah Michelle Gellar in Cruel Intentions (de foto). Het gaat hier wel degelijk om hetzelfde personage, dat van Gellar is alleen de MTV-versie.

MBT10-bellatrix-lestrange

Amper vijf minuten screentime in Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007), maar dat was voor Helena Bonham Carter genoeg om zich volledig te laten gaan in dit heel gewetensloze personage. In de volgende films krijgt Bellatrix Lestrange een belangrijke rol.

MBT10-miranda-priestley

Waarschijnlijk het meest menselijke en alledaagse personage uit dit lijstje, maar Meryl Streep was wel de boss from hell voor die arme Anne Hathaway en Emily Blunt in  The Devil Wears Prada (2006). Wreed, maar vooral cynisch en omdat niet elke villain bloed aan haar handen moet hebben.
 

MBT10-annie-wilkes

Van je fans moet je het hebben. Schrijver James Caan denkt dat hij in Misery na autopech wordt gered door fan Annie Wilkes, totdat hij wordt vastgebonden, gedrogeerd, en Wilkes aan zijn ledematen begint te zagen. Letterlijk. Kathy Bates won er in 1991 een Oscar voor.

MBT10-kill-bill

Uit Kill Bill Vol. 1 (2003) en Vol. 2 (2004). Strikt genomen is het Uma Thurmans The Bride verantwoordelijk is voor de meeste lijken (88 Crazy Japanners, op je eentje, doe het maar na), maar The Bride is niet echt een villain in de strikte zin van het woord. Haar (vrouwelijke) tegenstanders zijn dat echter wel: het hulpje van O-Ren Sofie Fatale (Julie Dreyfus), het schoolmeisje met de ijzeren bollen Gogo Yubari (Chiaki Kuriyama), Vernita Green (Vivica A. Fox), de vrouw met één oog Elle Driver (Daryl Hannah) en ten slotte O-Ren Ishii (Lucy Liu) herself. En met de gevleugelde woorden van O-Ren sluiten we dit lijstje gepast af:

As your leader, I encourage you from time to time, and always in a respectful manner, to question my logic. If you're unconvinced that a particular plan of action I've decided is the wisest, tell me so, but allow me to convince you and I promise you right here and now, no subject will ever be taboo. Except, of course, the subject that was just under discussion. The price you pay for bringing up either my Chinese or American heritage as a negative is... I collect your fucking head. Just like this fucker here. Now, if any of you sons of bitches got anything else to say, now's the fucking time!” 

Dat waren ze alle tien, en dit zijn er nog enkele die het niet gehaald hebben: Regan uit The Exorcist, Mystique en Jean Grey uit de X-Men trilogie, Catwoman (de versie van Michelle Pfeiffer), het personage van Rachel McAdams in Mean Girls, Xenia Onatopp uit Goldeneye, en Jennifer Jason Leigh die Bridget Fonda naäapt in Single White Female. Iemand vergeten? Laat maar weten. 

Meer Movie BlogTalk:
Movie BlogTalk Part 1: Horror Top 10
Movie BlogTalk Part 2: Ergernissen in de bioscoopzaal
Movie BlogTalk Part 3: De meest overgewaardeerde films
Movie BlogTalk Part 4: Top 10 van 2005
Movie BlogTalk Part 5: De beste televisieseries
Movie BlogTalk Part 6: De beste films uit de 80's
Movie BlogTalk Part 7: De beste scores
Movie BlogTalk Part 8: De beste filmkussen
Movie BlogTalk Part 9: Top 10 van 2006
Movie BlogTalk Part 10: De beste vrouwelijke villains


17-12-06

Movie BlogTalk #9: Top 10 van 2006

movieblogtalkklein

De laatste Movie Blogtalk van 2006 is niet onverwacht een lijstje met de beste films van het jaar. 2006 was een behoorlijk goed filmjaar met een paar uitstekende films. Ik heb alleszins meer moeite gehad dan vorig jaar om mijn lijstje samen te stellen. In 2005 moest ik films bijeen rapen om er tien te vinden, dit jaar heb ik er moeten ‘weigeren’ (zoals X-Men 3, Superman Returns, Ice Age 2 en Syriana).

 

Dave, Mike en Tagoean maken hun top 10 dit weekend bekend, terwijl de Kinofreunde, Sine en Lachesis hun lijstje hopelijk later nog online zullen zwieren.

 

De  top 10 van 2006:

 

10.   Munich (****) review 

 

munich

 

Steven Spielbergs kijk op de gijzelingsactie op de Olympische Spelen van 1972. Sterke film met sterke vertolkingen van o.a. Eric Bana en Daniel Craig. Alleen het einde was op het randje van goedkoop sentiment.

 

9. Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (***1/2) review

 

piratesofthecaribbean2

 

Hij is ondertussen met meer dan 1 miljard inkomsten één van de meest lucratieve films ooit. Of dat terecht is, zal altijd wel een discutabel punt blijven. Maar Pirates is simpelweg dé perfecte zomerblockbuster: verstand op nul, entertainend van de eerste tot de laatste minuut, Johnny Depp in vorm, de beste soundtrack van het jaar en ruimte voor een sequel. Dat op zich is ook al een verdienste en tenslotte moet er in deze top 10 toch één film die de titel van deze blog eer aandoet. Ahoi!

 

8. Match Point (****)

 

matchpoint

 

Eigenlijk een film uit 2005 maar hou het stil. Met Match Point bewijst Woody Allen dat hij nog niet afgeschreven is. Scoop van dit jaar zou al een stuk minder zijn maar deze Match Point is een zeer aardige film.

 

7. Inside Man (****) review 

 

insideman

 

Clive Owen denkt dat hij de perfecte bankoverval kan plegen. Denzel Washington denkt dat Owen bluft en doet er alles aan om de Britse schurk te pakken. Ondertussen speelt Jodie Foster de bitch met een verborgen agenda. Scherpe dialogen, uitstekende vertolkingen, Inside Man verveelt geen seconde.

 

6. V For Vendetta (****)

 

vforvendetta

 

Remember, remember the 5th of November. Net als Children of Men een zwartgallige kijk op de toekomst, deze keer gebaseerd op een comic. Er was zo veel te doen rond het afgeschoren haar van Natalie Portman, dat er vergeten werd dat V For Vendetta eigenlijk gewoon een steengoede film is.

 

5. Casino Royale (****) review 

 

casinoroyale

 

Ik ben geen fan van James Bond en het was dus met enige scepsis dat ik naar Casino Royale trok. Maar le nouveau Bond est arrivé en het werd bloody tijd. Daniel Craig snoert alle criticasters de mond met zijn vertolking als 007, Eva Green is een uitstekende bondgirl, Mads Mikkelsen een vlekkeloze schurk, de actie knalt van het scherm, maar bovenal James Bond toont dat hij ook maar een mens van vlees en bloed is. My name is Craig, Daniel Craig.

 

4. Babel (****)

 

babel

 

De reden waarom deze Movie BlogTalk een dag te laat verschijnt, zo kon ik gisterenavond op de valreep nog Babel meepikken. En gelukkig heb ik gewacht want Babel is een prachtige film over communicatie(problemen) in Marokko, Mexico en Japan. Net als in 21 Grams en Amores Perros laat Alejandro González Iñárritu de puzzelstukjes op het einde perfect in elkaar passen waarna je sprakeloos achterblijft. Terecht genomineerd voor zeven Golden Globes.

 

3. Children of Men (****1/2) review

 

childrenofmen

 

Een apocalyptisch toekomstbeeld van Alfsonso Cuaron met held Clive Owen die de wereld redt op teenslippers. Children of Men is een zeer sombere film met af en toe toch een klein sprankeltje hoop. Voor uitstekende films en innovatieve cinema moet je tegenwoordig bij Mexicaanse regisseurs zijn.

 

2. The Black Dahlia (****) review  

 

theblackdahlia

 

Door de ene verguisd, door de andere de hemel ingeprezen: Brian De Palma is weer helemaal terug. Na een afwezigheid van vier jaar waagt De Palma zich aan een verfilming van de gelijknamige roman van James Ellroy. The Black Dahlia is van zo’n visuele schoonheid dat ik de kleine plotgaatjes graag door de vingers wil zien. The Black Dahlia is een film die de tand des tijds moeiteloos zal doorstaan en pas binnen een paar jaar ten volle zal geapprecieerd worden. En dan mag je me altijd aan deze woorden herinneren.

 

1.  Brokeback Mountain (****1/2) review

 

brokebackmountain

 

De film van Ang Lee rijfde schijnbaar moeiteloos de ene award na de andere binnen zodat iedereen (ook ik) dacht dat de uitreiking van de Oscar voor beste film slechts een formaliteit zou zijn. Maar daar staken de stemgerechtigde leden van de Academy een stokje voor en Crash mocht met de Oscar naar huis gaan. Crash is zeker geen slechte film (en stond vorig jaar hoog in dit lijstje) maar Brokeback Mountain is die zondagavond bestolen: een meeslepend verhaal, prachtige vertolkingen en een uitstekende regie met op de achtergrond het prachtige landschap van Wyoming: dit is de film van 2006.

 

Grootste teleurstellingen:

 

The Da Vinci Code (review)

De film weet op geen moment de spanning van het boek te evenaren, Audrey Tautou vergeet Engels te praten en in tegenstelling tot Natalie Portman (in V for Vendetta) kan Tom Hanks de commotie rond zijn kapsel niet wegspelen. Flauw, doodsaai, veel te lang, te veel gebabbel en te weinig actie. Deze The Da Vinci Code is een zeer flauwe bedoening. Ik vraag mij trouwens af waarom ik deze The Da Vinci Code zelfs nog **1/2 heb gegeven.

 

Miami Vice (review)

Ondanks veel positieve reviews kon deze Miami Vice mij helemaal niet overtuigen. Een aantal (weliswaar spectaculaire) actiescènes die bijeengehouden worden door een heel slap verhaaltje, Gong Li die in dezelfde Engelse taalles als Audrey Tautou zat en Colin Farrell en Jamie Foxx die totaal geen chemistry hebben als Crockett en Tubbs. Zelfs een regisseur Michael Mann kan dit niet redden. Te veel stijl, te weinig inhoud.

 

Hostel

Wat aangekondigd werd als spannend, goor en sterk, bleek een flauw, onnozel en vooral doodsaai ding te zijn. Eli Roth moet zowat één van de meest gehypte regisseurs van het moment zijn, maar veel goede films zijn daar nog niet uit voortgevloeid.

 

Zoek niet naar deze films want die heb ik nog niet gezien: Pan’s Labyrinth, The Science of Sleep, Little Miss Sunshine, Volver, Lady in the Water, Brick, An Unconvenient Truth, Perfume, The Queen, United 93, Zwartboek, Flags of Our Fathers, Capote, Walk the Line, … Deze staan op het dvd-programma van 2007.

 

Meer Movie BlogTalk:

Movie BlogTalk Part 1: Horror Top 10

Movie BlogTalk Part 2: Ergernissen in de bioscoopzaal

Movie BlogTalk Part 3: De meest overgewaardeerde films

Movie BlogTalk Part 4: Top 10 van 2005

Movie BlogTalk Part 5: De beste televisieseries

Movie BlogTalk Part 6: De beste films uit de 80's

Movie BlogTalk Part 7: De beste scores

Movie BlogTalk Part 8: De beste filmkussen

Movie BlogTalk Part 9: Top 10 van 2006