14-05-09

Start spreading the news: Martin Scorsese maakt een biopic over Frank Sinatra

Martin Scorsese heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij gecharmeerd is door leven en werk van Frank Sinatra (1915-1998), en een biopic over ‘Ol’ Blue Eyes’ hangt dan ook al jaren in de lucht. Vandaag heeft Universal eindelijk groen licht gegeven en dus mag Scorsese een film draaien over de bekende zanger.

frank sinatraHet scenario zal geschreven worden door Phil Alden Robinson (Field of Dreams) en zal een “unconventional biopic” worden, die alle fases uit het leven van Sinatra zal belichten. En dat zijn er heel wat: de man uit Hoboken, New Jersey werd romantisch gelinkt aan half vrouwelijk Hollywood en was o.a. getrouwd met Ava Gardner en Mia Farrow. Bovendien was Sinatra erg close met president  Kennedy, werd hij verdacht banden met de maffia te hebben en tussendoor was hij ook nog een van de meest getalenteerde zangers uit de muziekgeschiedenis, die bovendien ook nog een aardig stukje kon acteren (zie o.a. The Manchurian Candidate of de originele Ocean's Eleven).

Er zijn biopics die van minder moeten vertrekken en het bovendien met een slechtere regisseur moeten stellen. Het heeft echter heel wat voeten in de aarde gehad vooraleer de film kon van start gaan omdat de nabestaanden van Sinatra moeilijk deden over de muziekrechten van zijn nummers. Er wordt aangenomen dat de originele nummers met de stem van Sinatra in de film zullen te horen zijn zodat de acteur die de hoofdrol zal spelen zelf niet al te veel zal moeten zingen.

Dat legt natuurlijk de weg breed open voor Scorseses favoriete acteur van de laatste jaren: Leonardo DiCaprio. Producent Cathy Schulman bevestigt dat DiCaprio een voor de hand liggende keuze is door zijn vorige samenwerkingen met Scorsese (Gangs of New York, The Aviator, The Departed en het nog uit te komen Shutter Island).

Sinatra’s dochter Tina kwam alvast met de volgende reactie: "My father had great admiration for the talent of the people he chose to work with, and the talented people who worked with my father had great admiration for him. It is personally pleasing to me that this paradigm continues with Marty Scorsese at the helm of the Sinatra film."

24-03-09

Anna Hathaway is 'Somwhere over the Rainbow'

Tijdens de Oscaruitreiking vorige maand mocht Anne Hathaway samen met presentator Hugh Jackman haar zangtalenten tonen in het openingsnummer. Binnenkort mag de actrice dat ook doen op het witte doek want Hathaway gaat de hoofdrol spelen in een biopic over Judy Garland.

Judy Garland

De 27-jarige actrice doet zowel mee in de film als in de theaterversie. Harvey Weinstein van The Weinstein Company maakte de casting van Hathaway bekend en noemde de actrice in één moeite “brilliantly talented”: "She will be a true class act in this challenging role."

Het nog regisseur- en scenaristloze project wordt gebaseerd op het boek ‘Get Happy: The Life of Judy Garland’ van Gerald Clarke (Capote). Clarke interviewde voor zijn boek verschillende mensen die Garland kenden en gebruikte hun getuigenissen om het levensverhaal van de actrice te vertellen. Deze begon met zingen en dansen als peuter en ging ermee door tot aan haar dood. Garland werd op 10 juni 1922 geboren en stierf op 47-jarige leeftijd op 22 juni 1969.

Judy Garland was zowel te zien in studiomusicals en films, maar stond ook geregeld op de planken in New York en Londen. Geregeld gaf ze blijk van haar enorme talent, zoals in haar bekendste film The Wizard of Oz uit 1939, maar in haar privé-leven worstelde de actrice met verslavingen en een reeks foute relaties. Garland trouwde vijf keer, haar tweede echtgenoot was Vincente Minnelli met wie ze een dochter kreeg, Liza. Ze probeerde ook verschillende keren een einde te maken aan haar leven, en stierf uiteindelijk aan een onopzettelijke overdosis.

Anne Hathaway begon haar carrière ook op jonge leeftijd, als 19-jarige in The Princess Diaries meer bepaald. De laatste jaren is ze echter geëvolueerd naar meer volwassen rollen wat vorige maand nog resulteerde in een Oscarnominatie voor Rachel Getting Married waarin ze een voormalige verslaafde speelt. Qua zang en acteren zit het met de casting van Anne Hathaway dus wel goed, de producenten moeten enkel nog iets vinden op het lengteverschil, zo was Judy Garland 1m52, terwijl Anne Hathaway 1m72 is.

03-12-08

Kirsten Stewart loves rock n' roll

Momenteel is ze als Bella Swan nog te zien in het populaire Twilight (met nu al een opbrengst van meer dan 120 miljoen dollar), daarna zal Kristen Stewart zich in haar spannendste zwarte pakje wurmen voor The Runaways. Stewart zal in deze rock ’n roll biopic immers in de huid kruipen van Joan Jett, de frontvrouw van The Runaways.

joan-jett-kirsten-stewartDeze groep was de eerste hard rock band die volledig uit vrouwen bestond, en alleen daarom al is de invloed van de groep behoorlijk groot. The Runaways bestonden uit gitaristen Joan Jett en Lita Ford, drummer Sandy West, zangeres en keyboardspeler Cherie Currie en bassist Jackie Fox. De band ontstond op het einde van 1975 toen impresario Kim Fowley zich plots bedacht dat een groep bestaande uit tienermeisjes die optraden in leer  en lingerie wel een verkoopstopper zou worden.

Dat was ook zo, maar de meiden van The Runaways bleken daarnaast ook getalenteerde en invloedrijke muzikanten met nummers als ‘Cherry Bomb’. De groep hield het vier jaar samen uit en splitte ten gevolge van onenigheden over het management en de financieën. Joan Jett rekte haar carrière tot in de jaren ’80 met haar nieuwe groep The Blackhearts waarmee ze haar bekendste hits, ‘I Love Rock n’ Roll’ en ‘I Hate Myself for Loving You’, scoorde.

Voor Joan Jett waren The Runaways alvast een van de beste tijden uit haar leven: “Looking back, I loved that period of my life. Growing up, my fantasy was to play in a rock band, become famous and make a hit record. We certainly utilized to our advantage our image as teenage girls who wore titillating clothes. But we also became an excellent band and made it OK for girls to play rock 'n' roll. It got hard once people focused more on what we were wearing than what we were playing."

De film zal voornamelijk draaien rond Jett en Currie en volgt hen vanaf hun eerste succes als tieners tot hun desillusies en split enkele jaren later. De film wordt geregisseerd door de Italiaanse Floria Sigismondi die ook het scenario neerschreef. Sigismondi is de zoveelste regisseur die de overstap maakt van videoclips naar speelfilms, eerder maakte ze clips voor o.a. Sheryl Crow en David Bowie.

De productie hoopt begin 2009 met de opnames te beginnen. Ze moeten daarbij wel rekening houden met de opnames van New Moon, de sequel van Twilight waarvoor Stewart al heeft getekend. Kristen Stewart heeft alvast de look van een jonge Joan Jett, ze heeft ook de hype mee, maar of ze ook kan zingen en rocken zullen we pas over ongeveer een jaar weten.

09-10-08

Biopic Louis Armstrong met Forest Whitaker

Twintig jaar nadat hij in Bird in de huid kroop van de legendarische jazzmuzikant Charlie Parker, zal Forest Whitaker muzieklegende Louis Armstrong spelen in de film What a Wonderful World. Whitaker zal bovendien niet enkel de hoofdrol spelen, maar ook in de regiestoel kruipen. Dat laatste deed hij al eens eerder voor o.a. Hope Floats en Waiting for Exhale.

louis armstrong

Louis Armstrong (1901-1971) is een acteur, zanger en trompettist met een van de meest herkenbare stemmen uit de muziekgeschiedenis: een soort schurend, maar melodisch gebrom. Armstrong, die de bijnaam Satchmo kreeg, was een van de eerste zwarte performers die door mainstream Amerika in de armen werd gesloten. De film zal het vooral hebben over Armstrongs eerste jaren in New Orleans en zijn carrière als trompettist.

De biopic werd genoemd naar zijn bekendste nummer, maar Armstrong zong ook ‘Hello Dolly’ en het Bondthema ‘We Have All the Time in the World’ voor On Her Majesty’s Secret Service en het duet ‘Gone Fishin’’ met Bing Crosby. Gedurende zijn carrière trad hij op met de grootste en belangrijkste instrumentalisten en vocalisten van de jazz en blues; onder hen Jimmie Rodgers, Bing Crosby, Duke Ellington, Fletcher Henderson, Bessie Smith en Ella Fitzgerald.

What a Wonderful World krijgt de toestemming van de nabestaanden van de zanger en staat onder toezicht van Oscar Cohen, de voormalige manager van Armstrong. De makers krijgen zo de toegang tot brieven en andere persoonlijke bezittingen van de zanger. Ronald Bass (Rain Man, Sleeping with the Enemy, Entrapment) werkt momenteel aan een scenario. De productie is voor het Franse Legend die eerder de Edith Piaf biopic La Vie en Rose maakten.

"Armstrong left a monumental mark on our lives and our culture," aldus Whitaker aan  Variety. "He lived an amazing life and, through his art, shifted the way music was played and would be heard after him, not just here in the U.S. but all over the world."
De opnames beginnen volgende zomer in Louisiana.

09-09-08

Biopic over Allen Ginsberg met James Franco

Een interessant toekomstig project om in de gaten te houden is Howl, een biopic over de Amerikaanse dichter Allen Ginsberg. Het was al bekend dat James Franco (Spider-Man) de titelrol voor zijn rekening zou nemen, en vandaag zijn er met David Strathairn, Alan Alda, Jeff Daniels, Marie-Louise Parker en Paul Rudd nog vijf interessante namen aan de cast toegevoegd.

Irwin Allen Ginsberg (1926-1997) was een Amerikaans dichter van joodse afkomst die tijdens zijn studie aan de Columbia universiteit vriendschap sloot met schrijvers Jack Kerouac en William S. Burroughs. Samen met dichter als Gary Snyder en Michael McClure zou Ginsberg midden jaren ’50 de spil worden van de zgn. ‘Beat Generation’.

howl cast 1

In 1956 publiceerde Ginsberg zijn bekendste werk ‘Howl and Other Poems’, dat wegens zijn vermeende obsceniteit heftige reacties opriep. Ook Ginsberg openheid over zijn homoseksualiteit maakte hem een controversieel figuur, die echter zeer geliefd was bij zijn collega’s. Veel van zijn gedichten bevatten elementen van oorlog, zoals de gaskamers in de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Vietnam.

Howl zal vooral gaan over het proces dat aangespannen werd toen het gelijknamige gedicht ‘Howl’ uitkwam en men het vanwege zijn inhoud probeerde te censureren. De openbare aanklager Ralph McIntosh zal worden gespeeld door David Strathairn (Good Night, and Good Luck), Alan Alda (“M*A*S*H”) speelt rechter Clayton Horn, Jeff Daniels (Good Night, and Good Luck) is getuige David Kirk, Paul Rudd (The 40 Year Old Virgin) is met Luther Nichols ook en getuige, terwijl Mary-Louise Parker (“Weeds”) de radioreporter Gail Potter is.

howl cast 2

Rob Epstein en Jeffrey Friedman hebben niet alleen het scenario geschreven, maar nemen ook de regie op zich. "Fifty years later, Ginsberg's vision is as relevant as the year he wrote it," aldus Friedman. "It resonates with issues of free speech, government censorship, militaristic empire building, fear-mongering, sexual conformity and the co-opting of religion" (de eerste regels zijn "I saw the best minds of my generation destroyed by madness").

Epstein regisseerde eerder de documentaire “The Times of Harvey Milk”. Over deze laatste maakte Gus Van Sant de biopic Milk met o.m. James Franco. Zo is de cirkel rond want Van Sant is tevens de producent van Howl. Howl komt in de loop van 2009 uit.

02-07-08

Gillian Anderson wordt oorlogscorrespondent

Nadat ze negen jaar en in twee films paranormale activiteiten onderzocht in “The X-Files”, en daarna in The Last King of Scotland naar een land verscheurd door oorlog trok, gaat Gillian Anderson beide zaken combineren in haar volgende project. Anderson gaat namelijk de legendarische oorlogscorresponte Martha Gellhorn spelen in een biopic.gillian anderson

Martha Gellhorn (1908-1998) maakte reportages van de Spaanse burgeroorlog tot Vietnam en wordt algemeen beschouwd als een van de beste oorlogscorrespondenten uit de 20e eeuw. Ze was een moedige vrouw die op zoveel mogelijk fronten aanwezig wilde zijn en kritisch en sociaal bewogen schreef over de invloed van de oorlog op burgers en soldaten. Van eind jaren dertig tot in de jaren tachtig was ze actief, van de politionele acties in Indonesië tot - in 1983 nog - de burgeroorlog in El Salvador. Pas toen de oorlog in Bosnië in 1992 uitbrak besloot ze dat ze te oud was om andermaal naar het front af te reizen.

Gellhorn reisde met schrijver Ernest Hemingway in 1937 naar Spanje om er de burgeroorlog te verslaan. Later in 1940 trouwden, maar de twee grote en ambitieuze ego’s verdroegen elkaar niet erg goed. Zij was een beter journalistiek schrijver, hij was een getalenteerd romanschrijver. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verslechterde hun relatie ingrijpend, zij verliet hem en ze scheidden in 1945. Hoewel bekend door haar carrière als oorlogsverslaggever was Gellhorn geen onverdienstelijk fictieschrijver die vijf romans, veertien novellen en twee verhalenbundels schreef. Na Gellhorns dood werd ter ere van haar de Martha Gellhorn Prize for Journalism ingesteld een Britse prijs voor bijzondere oorlogsverslaggeving.

Het verhaal wordt gebaseerd op de roman ‘Martha Gellhorn: A 20th Century Life’ van Caroline Moorehead. Sharman MacDonald, de moeder van Keira Knightley, zal het scenario schrijven. Voor de 39-jarige Anderson was deze biopic haar droomproject, maar aanvankelijk vond ze niet genoeg centen om definitief groen licht te krijgen. In de Britse krant The Daily Express stond het volgende te lezen: "Gillian has been desperate to play this role. We were beginning to wonder whether it would ever happen. Gillian has rarely been so excited about a part." De productie zal volgend jaar beginnen nadat Anderson bevallen is van haar derde kind.  

Dan nog snel wat nieuws van de nieuwe The X-Filesfilm I Want to Believe want daarvan is een nieuwe televisiespot opgedoken die je hieronder kan vinden.

07-06-08

Tweede biopic over Marvin Gaye

Volgens Variety werkt regisseur F. Gary Gray aan een biopic over de legendarische zanger Marvin Gaye. Voorlopig gaat de film door het leven als Marvin: The Life Story of Marvin Gaye. De 39-jarige regisseur van The Negotiator, The Italian Job en Be Cool wou al lang het verhaal van Gaye vertellen, maar tot nu toe bleken de rechten op de muziek van Gaye een te hoog struikelblok.

marvin gaye - what's going on

Marvin Pentz Gay werd op 2 april 1939 geboren als zoon van domineer Marvin Gay. Als eerbetoon aan Sam Cooke voegde hij een “e” aan zijn achternaam voordat hij zijn muzikale carrière begon bij plaatselijke groepen (hoewel sommige bronnen beweren dat de “e” er kwam om verwarring met het Engelse woord ‘gay’ te vermijden). In 1961 trok Gaye naar het legendarische Motown label waar hij aanvankelijk als sessiedrummer aan de kost kwam. Met hits als How Sweet It Is, I Heard It Through The Grapevine en Ain’t That Peculiar werd Gaye al snel de populairste zanger uit de Motown stal. 

In 1971 bracht Gaye de door hemzelf geproduceerde LP What’s Going On uit waarmee hij afstapte van de hitparadenummers en de weg van de maatschappijkritische songs insloeg (zoals het titelnummer, Save The Children, Mercy Mercy Me en Inner City Blues). Dit album wordt als een van de meest invloedrijke platen uit de Amerikaanse muziek beschouwd. Na zijn volgende soloplaat Let’s Get It On (1973) raakte Gayes carrière in het slop, kwam er een einde aan zijn huwelijk en kende hij drugsproblemen. 

In 1981 verbleef Gaye een jaar in Oostende, waarna hij in 1982 een comeback maakte met het nummer Sexual Healing. Voor dit nummer kreeg Gaye een Grammy Award in 1982. Gaye keerde terug naar zijn familie in de Verenigde Staten, maar tijdens een hoogoplopende ruzie met zijn vader, schoot Gaye sr. zijn zoon neer. Marvin Gaye overlijdt op 1 april 1984, een dag voor zijn 45e verjaardag. 

C. Gaby Mitchell werkt momenteel aan een scenario, waarna de producenten volgende week op zoek gaan naar een geïnteresseerde studio. De makers hebben alvast een groot voordeel: ze hebben de rechten van alle bekende nummers van Gaye. De bedoeling is dat de acteur de songs in de film zal playbacken. Daarmee heeft deze alvast een streepje voor op Sexual Healing, een andere film over het leven van de zanger met o.a. James Gandolfini. Deze laatste zal voornamelijk focussen op de laatste jaren van de zanger omdat ze niet de rechten op de Motownnummers hebben.

F. Gary Gray benadrukt dat zijn film het volledige leven van Marvin Gaye zal belichten:  "This is my passion project, the one that I wake up every day thinking about. I'm going to tell a truthful story, and there is no shortage of drama and extreme conflict in a relationship with his father that at its core is Shakespearean and tragic.This isn't the average biopic of a rock star wrestling with drugs and women, but a man whose musical awakening became a call to action that questioned critical issues like a costly foreign war, recession, environment, inequality -- issues that are relevant now."