05-06-09

David Carradine (1936-2009)

Gisteren is in Bangkok acteur David Carradine (°1936) overleden. Dacht men eerst aan de piste zelfmoord, dan lijkt Carradines dood vandaag het gevolg te zijn van een uit de hand gelopen seksueel experiment. De 72-jarige acteur was in Thailand voor de opnames van de film Stretch van Charles de Meaux.

david carradine

Zijn collega's aan deze productie werden ongerust toen de acteur niet op de set kwam opdagen en ook de telefoon op zijn hotelkamer niet beantwoordde. Zijn lichaam werd ontdekt door een kamermeisje. De theorie dat Carradine stierf aan auto-erotische verstikking wordt gesteund door quotes van de Thaise politie. Ook INXS-zanger Michael Hutchence kwam in 1997 op deze manier aan zijn einde.

David Carradine is bij de jongere generatie waarschijnlijk het best bekend als Bill uit de Kill Bill-films van Quentin Tarantino (2003-2004). Deze rol betekende een comeback voor de acteur die vooral in de jaren '70 succes had. Toen speelde hij de boeddhistische monnik Kwai Chang Caine in de televisieserie "Kung Fu". Een rol die hij eind jaren '90 opnieuw opnam in de sequel van de reeks "Kung Fu: The Legend Continues", waarin de kleinzoon van Caine centraal stond.

Uiteindelijk was Carradine te zien in meer dan 200 series, bioscoop- en televisiefilms in een carrière die liep van 1963 tot 2009. Naast zijn werk als acteur was Carradine ook bedreven in de Oosterse gevechtssporten en maakte hij verschillende trainingfilms met oefeningen in Tai Chi en Qigong. Daarnaast was hij vijf keer getrouwd en laat hij drie kinderen na.

Acteur Michael Madsen heeft ondertussen al met ongeloof gereageerd op het overlijden van Carradine. De twee ontwikkelden een sterke band op de set van Kill Bill, waarin Madsen de rol van Budd speelde: "David was one of the first actors I ever worked with when I started my career and the closest person to a brother that I ever had in my life. It is shocking to me that he is no longer with us. […]I have so many great memories of David that I wouldn't even know where to begin. He has a very special place in my heart."

Ook Martin Scorsese — met wie Carradine in 1972 Boxcar Bertha maakte — reageerde al: "I was deeply saddened by the news of David Carradine's passing. […] David was a great collaborator, a uniquely talented actor and a wonderful spirit. He loved movies, acting in movies, making movies and he was always extremely generous."

Enkele jaren geleden schreef Carradine nog het boek 'The Kill Bill Diary' waarin hij de lezer meeneemt achter de schermen van beide films (mits een beetje zoeken vind je hier een recensie van het boek).

29-01-09

Kim Manners (1950-2009)

Zondagnacht heeft Kim Manners (59) in het Cedars-Sinai ziekenhuis in Los Angeles de strijd met longkanker verloren. Zijn naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar Manners was een gevestigde naam in de televisiewereld en ongetwijfeld heb je ooit een aflevering van een serie gezien die geregisseerd of geproduceerd is door de man.

kim mannersHet meest bekend is Kim Manners voor zijn werk aan de science fictionserie “The X-Files” waarvoor hij 52 afleveringen regisseerde en 159 afleveringen produceerde. Hiervoor werd hij vier keer genomineerd voor een Emmy Award voor beste dramaserie (van 1995 tot 1998). Scenarist Frank Spotnitz schreef op zijn blog het volgende over het overlijden van Manners: "Kim had a blazing intensity that inspired everyone — writers, producers, actors and crew. As long as he'd been a director, he never lost his passion for his work. Every time he got a script, he gave it his all. He was driven to execute what he saw in his mind's eye in the most powerful and beautiful way he could. Kim was an incredible force of life. It is hard for me to believe or accept that he is gone."

Na het stopzetten van “The X-Files” werkte Manners aan de serie "Supernatural" waarvoor hij 17 afleveringen regisseerde en er 60 produceerde. Ook Eric Kripke, de bedenker van de serie en uitvoerend producent, reageerde al: "Everyone at ‘Supernatural’ is walking around in a daze, shocked and absolutely devastated. Kim was a brilliant director; more than that, he was a mentor and friend. He was one of the patriarchs of the family, and we miss him desperately. He gave so much to “Supernatural”, and everything we do on the show, now and forever, is in memory of him."

Kim Manners begon zijn televisiecarrière in 1979 als regisseur bij de populaire serie "Charlie's Angels", waarvoor hij 8 afleveringen achter de camera kroop. Zijn cv tussen “Charlie’s Angels” en “Supernatural” leest als een indrukwekkend lijstje televisieklassiekers: "Hardcastle and McCormick"  (1983), "Automan" (1983-1984), "Simon & Simon"  (1984-1986), "Sledge Hammer!"  (1986), "Hunter" (1986-1987), "Wiseguy"  (1987), "Star Trek: The Next Generation" (1988), "21 Jump Street"  (1987-1988), "Mission: Impossible"  (1988), "Baywatch"  (1989), "Booker" (1990), "The Adventures of Brisco County Jr."  (1993-1994), "Harsh Realm"  (2000) en "Over There" (2005).

Kim is de zoon van Sam Manners, een producent en productiemanager en de broer van Kelly Manners die o.m. afleveringen van “Buffy The Vampire Slayer”, “Angel” en “Dollhouse” produceerde. Hij laat zijn vrouw Marline na, en twee dochters, Jessica en Chelsea. Het mag duidelijk zijn dat de televisiewereld zondag een belangrijke naam verloren is.

27-09-08

Paul Newman (1925-2008)

Gisteren is filmlegende Paul Newman op 83-jarige leeftijd gestorven, dat heeft zijn woordvoerder Marni Tomljanovic vandaag bevestigd. Het nieuws komt niet echt als een grote verrassing aangezien Newman al geruime tijd tegen kanker vocht en volgens de dokters nog maar enkele weken te leven had.

Paul Newman werd gedurende zijn carrière, die meer dan vijftig jaar duurde, tien keer genomineerd voor een Oscar (de laatste keer in 2002 voor Road to Perdition). Daarvan wist hij één nominatie te verzilverden, nl. in 1987 voor The Color of Money. In 1986 kreeg Newman wel een ere-oscar "in recognition of his many and memorable compelling screen performances and for his personal integrity and dedication to his craft".

Met zijn knappe verschijning en doordringende blauwe ogen was Paul Newman de ideale kandidaat voor de hoofdrol in een romantische film. Maar Newman koos in zijn carrière vaak de rol van stoere jongen of loser. Hierover zei hij ooit in een interview: "I was always a character actor. I just looked like Little Red Riding Hood."

paul newman 2

Newman was te zien in meer dan 60 films waaronder Cat on a Hot Tin Roof (1958), Exodus (1960), The Hustler (1961), Cool Hand Luke (1967), Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969), The Sting (1973), The Towering Inferno (1974), The Verdict (1982) en The Hudsucker Proxy (1994). Hij werkte met de grootste namen in Hollywood, zoals Alfred Hitchcock, Robert Altman, Martin Scorsese, Elizabeth Taylor en Lauren Bacall. Zijn bekendste tegenspeler was ongetwijfeld Robert Redford met wie hij in Butch Cassidy and the Sundance Kid en The Sting acteerde.

Tijdens de jaren ’70 was Newman het acteren beu en ontwikkelde hij — na research voor zijn rol in Winning — een fascinatie voor de racesport. Hij werd zelf professioneel racer in 1977 en behaalde de vijfde plaats in Daytona in 1977 en de twee in Le Mans in 1979. Hierover zei hij in 1979 aan People Magazine: "Racing is the best way I know to get away from all the rubbish of Hollywood."

In mei 2007 gaf Newman aan op pensioen te gaan omdat hij voelde dat hij zich niet meer helemaal kon geven in een rol: "I'm not able to work any more... at the level that I would want to. You start to lose your memory, you start to lose your confidence, you start to lose your invention. So I think that's pretty much a closed book for me."

Eerder dit jaar trok Newman zich nog terug uit een theaterproductie van ‘Of Mice and Men’ in Connecticut vanwege gezondheidsredenen. Hij sprak toen de geruchten tegen dat hij kanker had, maar uiteindelijk lijkt de ziekte hem toch fataal te zijn geworden. Newman laat zijn vrouw Joanne Woodward, met wie hij vijftig jaar getrouwd was, vijf kinderen, twee kleinkinderen, zijn broer Arthur en een indrukwekkende carrière na.

18:52 Gepost door karen in biografie | Permalink | Commentaren (1) | Tags: dood, in memoriam, paul newman |  Facebook |

27-05-08

Sydney Pollack (1934-2008)

Maandagnamiddag is acteur, regisseur en producent Sydney Pollack overleden aan de gevolgen van een kanker die 10 maanden geleden werd vastgesteld. Pollack werd 73 jaar en laat zijn vrouw Claire en zijn twee dochter Rebecca en Rachel na. "Sydney made the world a little better, movies a little better and even dinner a little better," aldus George Clooney die de film Leatherheads regisseerde met Pollack als uitvoerend producent.

sydney pollack

De bekendste film van Sydney Pollack was ongetwijfeld het epische romantische drama Out of Africa uit 1985 met Meryl Streep en Robert Redford. Deze prent won in 1986 de Oscar voor beste film en leverde Pollack ook een Oscar als beste regisseur op. Daarnaast sleepte de regisseur nominaties in de wacht voor They Shoot Horses, Don't They? (1969) en Tootsie (1982). Dit jaar was Pollack nog als producent genomineerd voor Michael Clayton.    

Sydney Pollack werd op 1 juli 1934 geboren en begon zijn carrière in de filmwereld als acteur. Als student ontwikkelt hij een voorliefde voor drama en hij trekt dan ook naar de toneelschool in New York. Maar hoewel hij dus begon als acteur, vestigde Pollack vooral naam als regisseur. Hij maakte in 1965 zijn regiedebuut met The Slender Thread, nadat hij eerder al afleveringen van verschillende televisieseries regisseerde. 

Pollack werkte met enkele van de grootste acteurs samen, zoals Burt Lancaster, Jane Fonda, Robert Mitchum, Al Pacino, Harrison Ford, Tom Cruise en Nicole Kidman. Hoewel hij bekende namen castte in zijn films, leverde Pollack intelligente films af, en respecteerde hij zijn publiek. "Called the quintessential 'actor's director', Sydney let the dialogue and the emotion of a scene speak for itself. Not given to cinematic tricks, his gentle and thoughtful touch and his focus on the story let us inhabit the world he created in each film," aldus Michael Apted, de voorzitter van de Directors Guild of America. 

Sketches of Frank Gehry, een biopic over de architect uit 2005, werd zijn laatste film als regisseur. Deze film werd gemaakt door productiemaatschappij Mirage Enterprises, die Pollack samen oprichtte met Anthony Minghella, die eerder dit jaar overleed (zie deze post). Als acteur zal Sydney Pollack het laatst op het scherm verschijnen in de romcom Made of Honor. Hierin is hij te zien naast Patrick Dempsey en Michelle Monaghan. Deze film komt op 18 juni in België uit. 

De vastberadenheid van Pollack om sociale thema’s in zijn films aan te kaarten, en zijn eigen politieke geweten, maakten zijn films tot de meest gerespecteerde uit de periode eind jaren  ’60 – jaren ’80. Heel wat van zijn films hadden immers een politiek tintje, zoals recent nog The Interpreter (2005) met Nicole Kidman. Maar de uitoefening van zijn beroep leidde ook tot frustraties, zoals Pollack vertelde in een interview met Entertainment Weekly in 2005: "Every time I am directing, I question why in God's name I'm doing it again. It's like hitting yourself in the forehead with a hammer."

18-03-08

Anthony Minghella (1954-2008)

De  imdb meldt dat de Britse regisseur Anthony Minghella op 54-jarige leeftijd is overleden in het Londense Charing Cross Hospital. Minghella ging er binnen voor een routine operatie in zijn nek, maar kreeg na de operatie een fatale hersenbloeding. Hij laat een vrouw en twee kinderen na.

anthony mingella

Anthony Minghella was een man die op vele markten thuis was, zo werkte hij in de theater-, televisie- en filmwereld als regisseur, scenarist, componist en producent. Zijn filmdebuut maakte hij in 1990 met het romantische drama Truly, Madly, Deeply met Juliet Stevenson en Alan Rickman. 1997 was het meest succesvolle jaar uit Minghella’s carrière toen hij The English Patient maakte. De film werd, agressief gepromoot door Miramax, een enorm succes. Maar liefst negen Oscars werden uitgereikt aan The English Patient waaronder die voor beste film, beste regisseur en beste scenario. 

Drie jaar later maakte Minghella de sfeervolle thriller The Talented Mr, Ripley, die hem opnieuw een Oscarnominatie voor beste scenario opleverde. In 2003 volgde Cold Mountain, dat, ondanks opnieuw een grote marketingcampagne van Miramax en een sterrencast, onder de verwachtingen bleef. Het in Londen gesitueerde Breaking and Entering (2006) en de televisiepilootfilm The No. 1 Ladies Detective Agency (2008) zijn Minghella’s laatste regieprojecten. 

Naast zijn carrière als regisseur was Minghella ook lange tijd het hoofd van het British Film Institute (BFI), een positie die hij nog niet zo lang geleden opgaf. Vorige week had Minghella nog een interview gegeven waarin hij over zijn leven na The English Patient sprak. Zelf vond hij zichzelf eerder een schrijver die toevallig regisseur werd: "I had never thought of myself as a director and found out that I was not. I am a writer who was able to direct the films that I write. Zijn films, vrijwel allemaal gebaseerd op bekende romans, worden dan ook gekenmerkt door hun grootse verhalen. 

Het onverwachte overlijden van Anthony Minghella laat de filmwereld opnieuw in shock achter. Want na de tragische dood van Heath Ledger eerder dit jaar verliest de filmwereld opnieuw veel te vroeg een creatief en talentvol man.

23-01-08

Heath Ledger (1979-2008)

Met een grote schok en vooral veel ongeloof heb ik deze morgen het nieuws gelezen dat Heath Ledger overleden is. De pas 28-jarige acteur werd dinsdagnacht dood aangetroffen in zijn appartement in Manhattan. Over de doodsoorzaak lopen de meningen nog uiteen, maar volgens de website van CNN zou het om een overdosis slaapmiddelen gaan. Er werd geen afscheidsbrief gevonden.

heath ledger

Heath Ledger werd op 4 april 1979 geboren in Perth, Australië. Zijn eerste filmrol bemachtigde Ledger in de lowbudget film Blackrock in 1997. Daarna deed hij auditie voor een rol in de televisieserie "Sweat" die ging over jonge sporters met Olympische ambities. Hij kon kiezen uit twee rollen, nl. die van zwemmer of die van homoseksuele wielrenner. Ledger koos de laatste omdat hij geloofde dat je als acteur unieke rollen moet accepteren die het verschil kunnen maken. Zoals vele Australische acteurs was Ledger ook even te zien in de soap "Home and Away".

Omdat zijn carrière in zijn thuisland niet echt van de grond kwam, trok Ledger naar Amerika waar hij in 1999 een rol bemachtigde in de tienerkomedie 10 Things I Hate About You. Na deze rol werd Ledger de volgende jaren vooral getypecast als tienerhunk. Daarom aanvaardde hij in 2000 een rol in het serieuze oorlogsdrama The Patriot. Ledger was bang voor typecasting en speelde de daaropvolgende jaren in diverse genres, zoals het drama Monster's Ball, de komedie Ned Kelly en de avonturenfilm A Knight's Tale.

Ledgers grote doorbraak kwam er in 2005 toen hij in Brokeback Mountain de rol van een homoseksuele cowboy speelde. Voor deze rol werden Ledger en zijn tegenspelers Jake Gyllenhaal en Michelle Williams genomineerd voor een Oscar. Hij was daarna nog te zien in Lords of Dogtown, The Brothers Grimm en Casanova. Ook in de Bob Dylanbiopic I'm Not There speelt de acteur een rol.

De laatste rol van Heath Ledger is die van de iconische The Joker in de batmansequel The Dark Knight. Deze film komt deze zomer pas uit. The Joker maakte zo'n indruk op Ledger dat hij met slaapproblemen kampte. "Vorige week sliep ik slechts twee uur per nacht, mijn lichaam was volledig uitgeput", zei de acteur onlangs.

Afgelopen zomer kwam er een einde aan Ledgers verloving met de actrice Michelle Williams. De twee leerden elkaar kennen op de set van Brokeback Mountain en kregen een dochtertje in 2005, Mathilde Rose. Ledger en Williams gingen in augustus 2007 echter uit elkaar. Voor Williams had Ledger relaties met o.a. Heather Graham en Naomi Watts. Na de breuk met Williams werd Ledger gekoppeld aan Helena Christensen en Lindsay Lohan.

brad renfroHet nieuws van de dood van Heath Ledger komt amper een week na het nieuws van de dood  van een andere talentvolle jonge acteur, nl. Brad Renfro. De 25-jarige acteur werd vorige week dood teruggevonden in zijn huis in Los Angeles. Renfro kende een drugsverleden en worstelde al enkele jaren om clean te blijven. Op zijn veertiende brak Renfro door met The Client, en na Apt Pupil van Bryan Singer gold hij als een van de meest veelbelovende jonge acteurs in Hollywood. Renfro was te zien in cultfilms als Ghost World, The Jacket, Sleepers en Bully. Zijn laatste film wordt een verfilming van het boek The Informers van Bret Easton Ellis met o.a. Winona Ryder.

Met Heath Ledger en Brad Renfro heeft Hollywood de afgelopen week twee talentvolle acteurs verloren die nog een mooie carrière te wachten stond.

Update 19u48: Ondertussen is er een eerste autopsie verricht op het lichaam van Ledger, maar die heeft de precieze doodsoorzaak nog niet aan het licht kunnen brengen. Bijkomende tests zullen uitsluitsel moeten brengen, dit zal ongeveer tien dagen duren. De wildste geruchten steken ondertussen de kop op, maar het lijkt erop dat de dood van Heath Ledger een tragisch ongeval was.

Ondertussen is Hollywood in een staat van shock belandt, enkele reacties:
Ang Lee: "Working with Ledger was one of the purest joys of my life. His death is hearthbraking."
Mel Gibson: "He was just taking off and to lose his life on such a young age is a tragic loss."
Nicole Kidman: "A terrible tragedy."
Cate Blanchett: "Shocked and very saddened by the news. My thoughts are with his friends and family"
John Travolta: "I don't know how to compare his talent to others but he touhed me deeply as a talent and it's a great loss."
Zijn ex-verloofde Michelle Williams bevond zich in Zweden voor filmopnames toen ze het nieuws vernam en was volgens haar collega's daar "devastated" door het nieuws.

*Archief:
alle artikels over Heath Ledger

09:53 Gepost door karen in biografie | Permalink | Commentaren (1) | Tags: heath ledger, brad renfro, dood, in memoriam |  Facebook |

30-07-07

Ingmar Bergman (1918-2007)

Ingmar Bergman stierf vandaag op 89-jarige leeftijd in zijn huis in het Zweedse Faro waar de regisseur zich gevestigd had nadat hij er verschillende van zijn films had opgenomen. Met de Zweedse regisseur verliest de filmwereld vandaag één van de sleutelfiguren uit de moderne cinema.

 

ingmar bergman 1

 

Drie hoogtepunten uit Bergmans meer dan 60 jaar durende carrière zijn The Seventh Seal (1957), Cries and Seals (1972) en Fanny och Alexander (1982). Bergman werd tussen 1960 en 1984 vijf keer genomineerd voor een Oscar en sleepte in totaal drie keer de Oscar voor beste buitenlandse film in wacht.

 

Naar eigen zeggen kon Ingmar Bergman niet naar zijn eigen films kennen omdat ze hem “miserable” maakten. ""I become so jittery and ready to cry... and miserable. I think it's awful. To have done 50 films with such a variety of misery is quite an achievement."

 

De Zweedse regisseur werd in 1918 geboren als de zoon van een Lutheriaanse vader en kende een ongelukke jeugd. Film en theater werden al snel een middel om hieraan te ontsnappen en hij werd geïnspireerd door de Duitse expressionisten, de Franse surrealisten, de Deen Carl Theodor Dreyer en de Zweedse pioniers Mauritz Stiller and Victor Sjöström.

 

Bergman was vijf keer getrouwd en had acht kinderen. Zijn films ging vaak over de spanningen tussen getrouwde koppels. Ooit zei hij: "My pictures are always part of my thinking, and my emotions, tensions, dreams, desires. Sometimes they appear from the past, sometimes they grow up from my present life."

 

Woody Allen beschreef Bergman ooit als "probably the greatest film artist ... since the invention of the motion picture camera." Zijn laatste film werd de Zweedse televisiefilm Sarabande uit 2003.

 

Nog enkele reacties:

Astrid Soderbergh Widding (voorzitter van de Ingmar Bergman Foundation): "It's an unbelievable loss for Sweden, but even more so internationally."

Ken Russell (Brits regisseur): "He was probably the greatest film maker."

Billie August (Deens regisseur): “He was the last big director left. The three big directors for me were Kurosawa, Fellini and Bergman. The two others had already passed and now Ingmar has also left us. He leaves a big vacuum behind."

Andrzej Wajda (Pools regisseur): “He gave hope, a belief, that if we wanted to say something about ourselves, the world would notice that".

Woody Allen: "He was a friend and certainly the finest film director of my lifetime.”

Richard Attenborough (Brits regisseur / acteur): "The world has lost one of its very greatest filmmakers. He taught us all so much throughout his life.”

Gilles Jacob (directeur Filmfestival Cannes): "He was the last of the greats, because he proved that cinema can be as profound as literature."

20:26 Gepost door karen in biografie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: biografie, ingmar bergman, in memoriam |  Facebook |