11-08-09

Toch nog een nieuwe film van Stanley Kubrick?

stanley kubrickHij mag dan al tien jaar dood zijn, maar het zou kunnen dat er binnenkort toch nog een film van Stanley Kubrick in de bioscoopzalen zal draaien. Dat is althans de bedoeling van de nabestaanden van de regisseur die de studiobonzen oproepen om Kubricks laatste, onafgewerkte, film toch te voltooien.

Het is Kubricks schoonbroer Jan Harlan, die als uitvoerend producent optrad bij verschillende van Kubricks films, die in een interview met The Times vertelde dat de tijd rijp is voor Aryan Papers, een verhaal over een Poolse Joodse vrouw die met haar neef vlucht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was de bedoeling dat Kubrick met de opnames van de film zou starten begin jaren ’90, maar toen hij vernam dat Steven Spielberg werkte aan Schindler’s List liet Kubrick zijn plannen varen.

Kubrick ging akkoord met Warner dat het een vergissing zou zijn om twee Holocaustfilms quasi gelijkertijd op het filmpubliek los te laten. Warner bezit echter nog steeds de rechten op de film, die gebaseerd is op het boek ‘Wartime Lies’ van Louis Begley. Volgens Harlan dient de studio nu een topregisseur als Ang Lee (Brokeback Mountain) aan te trekken om het project alsnog af te werken.

Stanley Kubrick stierf in 1999 op 70-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval enkele dagen nadat hij zijn laatste film Eyes Wide Shut afwerkte. Kubricks volgende project, Artificial Intelligence: AI, werd in 2001 afgewerkt door Spielberg. 

De commentaren zijn gesloten.