27-07-09

Trailer: Tron Legacy

picresized_1248757247_tronlegacytitleDat er een sequel in de maak was van cultklassieker TRON was al een tijdje bekend, en afgelopen weekend is op de ComicCon (daar heb je dat ding weer) ook een eerste trailer vertoond. Het is overigens dezelfde trailer (maar dan in 3D) die ook vorig jaar op de conventie werd vertoond, en waarover de studiobazen toen zo enthousiast waren dat ze het licht voor Tron Legacy definitief op groen zetten.

In het filmpje zien we een lange achtervolgingsscène op de motor op de fameuze grid. De pakken, motoren en het decor lijken allemaal respectvolle updates van het origineel uit 1982. We zien ook Jeff Bridges in een verjongde versie. Zijn personage Kevin Flynn  heeft ondertussen ook een zoon, de 27-jarige Sam (Garrett Hedlund) die het mag aanleggen met Olivia Wilde.

De regie is in handen van Joseph Kosinski, naar een scenario van Adam Horowitz (“Lost”), Richard Jefferies (Cold Creek Manor) en Edward Kitsis (“Lost”). Er werd gewerkt met een budget van maar liefst 300 miljoen dollar. Tron Legacy komt in 2011 in de zalen.

26-07-09

Trailer: The Book of Eli

Denzel Washington is de volgende die mag proberen de aarde en de mensheid te redden in de postapocalyptische actiefilm The Book of Eli. Op Comic-Con werd de trailer van de film van de broers Albert en Allen Hughes (From Hell) voorgesteld.

Uit de trailer waarin een stoere Denzel Washington het lot van de mensheid op zich heeft genomen nadat een apocalyptische oorlog dertig jaar geleden het grootste deel van de aarde en haar bewoners heeft verwoest. Washington is in het bezit van iets waarvoor “some would kill to have it” en hij “will kill to protect it”. Wat dat dan wel mag zijn, komen we in de trailer niet te weten, maar de titel geeft natuurlijk al veel weg.

book of eli 1

Washingtons personage Eli is namelijk in het bezit van een boek dat de geheimen bevat die de mensheid moeten redden. Hij loopt er al dertig jaar mee rond, en wordt achternagezeten door Gary Oldman die het boek in handen wil krijgen om er minder menslievende dingen mee te doen. Ook Michael Gambon, Mila Kunis (die de rol overnam van Kristen Stewart die het te druk had met de opnames van New Moon), Ray Stevenson, Frances de la Tour, Tom Waits en Jennifer Beals hebben een rol te pakken in de film. Het scenario werd geschreven door debutant Gary Whitta.

Of de kredietcrisis er iets mee te maken heeft weet ik niet, maar apocalyptische films zijn weer helemaal in. Binnenkort staan o.m. ook nog The Road en 2012 op het programma en nog niet zo lang geleden was er ook nog Will Smith met zijn I Am Legend. The Book of Eli komt in de VS uit op 15 januari 2010, vandaar ook de cryptische boodschap 1:15:10 aan het einde van de trailer. Een Belgische release datum is er nog niet.

25-07-09

Teaser trailer: Alice in Wonderland

De eerste bewegende beelden van Alice in Wonderland van Tim Burton zijn gearriveerd. Het is nog maar een teaser trailer, maar hij geeft al wel een eerste indruk van de visuele pracht van de film (die overigens in 3D zal uitkomen). De film naar het wereldberoemde boek van Lewis Carroll belooft weer een typische Burtonproduct te worden met een rijke fantasie, vreemde creaturen, veel felle kleuren en een Johnny Depp in vorm.

De trailer werd overigens gelanceerd na een promotiecampagne op Facebook. Er werden namelijk drie fanpages opgericht (The Loyal Subjects of the Red Queen, The Loyal Subjects of the White Queen en The Disloyal Subjects of the Mad Hatter), waarna het leger met de meeste fans de trailer als eerste te zien kregen donderdag om 1u ’s nachts onze tijd. Vrijdag ging de teaser dan in de Amerikaanse bioscopen in première in 3D.

alice-in-wonderland

Het leger van The Mad Hatter won overigens het pleit en daarom is het personage dat in de film gespeeld wordt door Johnny Depp zo prominent in beeld tijdens deze eerste trailer. Depp mag zich weer een keertje volledig uitleven met dit personage dat er — volgens AfterEllen — uitziet “like Ronald McDonald took some bad acid, went on a bender, stole Willy Wonka’s old clothes and stopped trimming his eyebrows”. Verder krijgen we ook een eerste keer de Cheshire Cat (met de stem van Stephen Fry) en beeld, net als Knave of Hearts (Crispin Glover).

Het titelpersonage wordt gespeeld door de 20-jarige Mia Wasikowska en verder spelen ook nog o.a. Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Anne Hathaway, Michael Sheen, Timothy Spall, Christopher Lee en Matt Lucas mee. Alice in Wonderland komt in de VS uit op 5 maart 2010, indeed a very important date…

23-07-09

Voert Kinepolis de 'stille film' in?

De marketingjongens van Kinepolis hebben vandaag weer iets nieuws uit hun hoge hoed met idiote ideeën getoverd. Na o.a. de verplichte zitplaatsen bericht De Standaard immers dat ze zich — naar Nederlands model — bij de bioscoopuitbater beraden over "stille filmvoorstellingen".

Dat klinkt goed, want wie ergert zich nooit eens aan krakende chipszakken, plakkende popcorn, stinkende nacho's en lichtgevende en lawaaierige gsm's? Er hangt echter een zeer grote 'maar' aan het concept vast, want de desbetreffende stille vertoningen zijn enkel voor 30-plussers én kosten enkele euro's meer dan de 'gewone' voorstellingen.

kinepolis

Het idee van dergelijke filmvoorstellingen komt overgewaaid uit Nederland, meer bepaald uit de Rotterdamse bioscoopzaal Pathé, die het concept bij succes wil uitbreiden naar heel Nederland. Daar bestaat al langer een plan, onder de titel '30+ Vip Movie', waar dertigplussers ongestoord en in alle rust kunnen genieten van hun film. Er is wel enige ruimte voor interpretatie van het reglement want popcorn mag wel degelijk de zaal in, maar — d’uh — er mag niet mee worden gegooid! Ook een 29-jarige zou welkom zijn, maar hordes 15-jarigen mogen de zaal dan weer niet in. Een bioscoopmedewerker kijkt er vervolgens op toe dat iedereen zich gedraagt.

"De terreur van de rondvliegende popcorn heeft lang genoeg geduurd', aldus een woordvoerder van Pathé. "Ik denk dat de oudere generatie heeft afgehaakt en voor de televisie blijft zitten. Die kijkt tegenwoordig liever een dvd'tje. Wij willen die mensen nu terugwinnen. Bij ons moeten klanten weer ongestoord naar een film kunnen kijken."

Dat zijn zeer mooi woorden, maar in de uitwerking loopt het compleet mis, want 'stille’ filmliefhebbers zien maar liefst 3 euro meer uit hun zakken geklopt worden dan ‘lawaaierige’ mensen (9,5 euro vs 12,50 euro). Dit is een totaal omgekeerde wereld waar diegenen die zich netjes aan de regels houden gestraft worden voor het wangedrag van anderen. Bovendien worden jongeren hier vlakaf gediscrimineerd.

Bij Kinepolis volgen ze de Nederlandse ontwikkelingen alvast met grote interesse, zo geeft Didier Lombart van Kinepolis toe: "Bij ons is er voor alle duidelijkheid nog niks concreet, maar we bestuderen de mogelijkheden. We laten de piste zeker open om eventueel ook zulke aparte filmvoorstellingen te organiseren. […] We evolueren wereldwijd naar dergelijke serviceformules. In Londen en Berlijn zijn ze al jaren bezig met voorstellingen waar ook bediening bij komt kijken. Geen chips en cola, maar schuimwijn en sushi."

Bij Kinepolis verwijzen ze ook naar de succesvolle seniorennamiddagen waar een film begeleid wordt met een tas koffie en een stuk gebak. Lombart: Die seniorennamiddagen zijn een enorm succes. Voor een prijs die te vergelijken is met die van een gewoon kaartje programmeren we films die al even uit zijn en bieden we na de film koffie en gebak aan. Twee keer per maand vindt zo'n seniorennamiddag plaats, en in Gent zijn we nu zelfs al overgeschakeld van één naar twee zalen.”

Op zich is het idee niet slecht en zeker niet nieuw, zo herinner ik me ook een voorstel van enkele jaren geleden om in de trein aparte wagons in te richten voor mensen die graag babbelen, hetzij liever in stilte reizen, maar waarom moeten daarvoor twee prijzen en leeftijdscategorieën gelden? En waarom zijn het dan de mensen die zich wél gedragen zoals het hoort, die worden gestraft. Akkoord, sommige geluiden horen bij de charme van een bioscoopbezoek en iedereen zegt al wel eens een paar woordjes onder een film, maar is het niet veel beter om die enkele rotte appels uit de mand te halen? Eens te meer lijkt de gewone filmliefhebber echter weer de dupe te worden.

19:42 Gepost door karen in nieuws | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kinepolis |  Facebook |

21-07-09

Trailer: An Education

Net als I Love You Phillip Morris eergisteren werd ook het coming-of-age drama An Education vertoond op het afgelopen Sundance filmfestival. En daar ontstond nogal wat positieve buzz rond deze film, waarvan nu ook een eerste trailer beschikbaar is.

an education

An Education speelt zich af in Engeland anno 1961 waar de pientere 16-jarige Jenny ongeduldig wacht tot ze volwassen is. Ondertussen werpt ze zich echter met groot succes in haar studieboeken, tot grote tevredenheid van haar vader die haar al naar de universiteit van Oxford ziet gaan. Op een regenachtige dag wordt Jenny’s leven echter overhoop gegooid wanneer ze het pad kruist van de dertiger David. De twee worden verliefd en tot Jenny’s grote verbazing weet David zelfs haar conservatieve ouders te charmeren. David introduceert Jenny bovendien in een nieuwe wereld van klassieke concerten en dure etentjes in het gezelschap van zijn vrienden Danny en Helen.

Het verhaal is een gefictionaliseerde versie van de memoires van journaliste Lynn Barber waarin ze haar tienerjaren en haar flirts met de Londense onderwereld beschrijft. Oorspronkelijk werd het verhaal gepubliceerd in het tijdschrift ‘Granta’. Het scenario van de film werd geschreven door Nick Hornby die eerder Fever Pitch, High Fidelity en About a Boy schreef. De regie is in handen van de Deense Lone Scherfig wiens enige Engelstalige film Wilbur Wants to Kill Himself (2002) is, maar die ook Italian for Beginners (2000) maakte.

De nog vrij onbekende 24-jarige Carey Mulligan speelt de hoofdrol. Mulligan was ook te zien in Public Enemies, “Doctor Who” en Pride and Prejudice. Ze krijgt alvast de steun van een hoop grote namen in de cast: Peter Sarsgaard (David), Alfred Molina en Cara Seymour (Jenny’s ouders), Dominic Cooper (Danny), Rosamund Pike (Helen), Olivia Williams (een leerkracht) en Emma Thompson (het schoolhoofd).

An Education schopte het in 2007 tot Variety’s lijst van beste nog niet verfilmde Britse scenario’s. De trailer doet je nog niet meteen naar de bioscoopzaal rennen, maar volgens de Sundance recensies zou er heel wat meer gebeuren in de uiteindelijke film dan in de trailer te zien is. Er is nog geen Belgische release datum.

 

20-07-09

Bilbo Baggins is nog niet gecast

De laatste dagen is The Hobbit, de prequel op de Lord of the Rings-trilogie niet uit de nieuwberichten weg te slaan. Vooral de geruchten over welke acteur het titelpersonage zal spelen zorgen voor heel wat speculaties.

Er werden geruchten verspreid dat de casting van Bilbo Baggins dit weekend zou worden bekendgemaakt op de Comin-Con. Meer bepaald zou het nog gaan tussen drie acteurs: David Tennant (“Doctor Who”), James McAvoy (Wanted) en Daniel Radcliffe (jawel, Harry Potter himself). Ondertussen heeft producent Peter Jackson al laten weten dat er nog lang geen acteur is gecast voor de rol: "We won’t be announcing Bilbo for a little while. We’re starting to think about casting, but we’re knee-deep in the script right now. And when we do go to actors, they’re probably going to ask to see a script, so we’re powering ahead with getting the first draft done.”

De interviewers maakten ook meteen gebruik om te polsen naar Jacksons toekomstplannen na The Lovely Bones: "I haven’t yet decided what I’ll be directing after that. At the moment we’re concentrating on writing a couple of little movies with Guillermo [Del Toro]. A couple of small films! (Laughs) And that’s going to take us another few months of writing to do. But we are developing a couple of projects which are potentially films that I’d direct for next year. Temeraire (zie hier) is still on the cards. But those are really taking a second place at the moment..."

Ondertussen is het overigens nog lang niet duidelijk of The Hobbit er überhaupt wel komt, want de nazaten van J.R.R. Tolkien zijn niet echt happig op de film. Tolkiens erfgenamen beweren immers dat ze nog geen cent hebben gezien van Time Warner voor de vorige films. De schrijver verkocht de filmrechten aan de productiemaatschappij voor 7,5% van de filmopbrengst. Maar veertig jaar, drie films en zes miljard dollar later hebben Christopher Tolkien en co nog geen geld gezien en eisen ze daarom dat Time Warner stopt met de productie van The Hobbit. Volgens de advocate van de Tolkiens zullen de filmmakers, indien het tot een rechtszaak komt, de zaak zeker verliezen.

Dat de makers geen rekening houden met dergelijk scenario bewijst alvast dat ze al druk bezig zijn met de Hobbitstee in Nieuw-Zeeland terug op te bouwen. Dat meldt alvast TheOneRing.net: "The re-building of Hobbiton has begun, with the planting of hedgerows and fruit trees. An extension to the path that passes in front of Bag End has been marked out also. There will be several new Hobbit holes dotted along its length." The Hobbit moet in december 2011 in de bioscopen te zien zijn.

hobbitstee

18-07-09

Trailer: I Love You Phillip Morris

i love you phillip morrisDe komedie I Love You Phillip Morris kende al vanaf het begin een bewogen productiegeschiedenis. Zo zal de film waarschijnlijk de geschiedenis ingaan als de prent waarin Jim Carrey en Ewan McGregor twee gevangenen spelen die verliefd worden op elkaar.

De film ging vervolgens in première in Sundance, werd daar vrij goed onthaald, maar slaagde er toch niet in een Amerikaanse distributeur te vinden, om uiteindelijk toch opgepikt te worden door een kleine nieuwe distributeur. Enkele maanden voor de Franse première is het nog steeds niet duidelijk of de Amerikanen de film in de bioscoop zullen te zien krijgen.

Het Amerikaanse testpubliek bekroonde de film alvast met de notitie “too gay” wat in tijden van Brüno wel heel vreemd is. Ondertussen verzorgt de Franse distributeur EuropaCorp de promotie en zij komen nu ook met een eerste trailer, weliswaar met Franse ondertitels. Na het bekijken van deze trailer zou je inderdaad eventueel kunnen stellen dat de film te progressief is voor de VS. Maar dit is zeker geen slechte trailer, en dit zou wel eens een cultfilm kunnen worden.

I Love You Phillip Morris vertelt het waargebeurde verhaal van Steven Russell (Jim Carrey), een getrouwde politieagent uit Texas die plots beseft dat hij homo is. Om zijn flamboyante nieuwe levensstijl te kunnen financieren wordt Russell oplichter. Hij belandt in de gevangenis waar hij verliefd wordt op Phillip Morris (Ewan McGregor). Wanneer Morris vrijkomt, ontsnapt Russell uit de gevangenis om met hem te kunnen samen zijn.

Het scenario van John Requa en Glenn Ficarra (Bad Santa) is gebaseerd op een boek van Steve McVicker. Requa en Ficarra nemen ook de regie voor hun rekening. I Love You Phillip Morris komt op 9 september uit in België.