23-07-09

Voert Kinepolis de 'stille film' in?

De marketingjongens van Kinepolis hebben vandaag weer iets nieuws uit hun hoge hoed met idiote ideeën getoverd. Na o.a. de verplichte zitplaatsen bericht De Standaard immers dat ze zich — naar Nederlands model — bij de bioscoopuitbater beraden over "stille filmvoorstellingen".

Dat klinkt goed, want wie ergert zich nooit eens aan krakende chipszakken, plakkende popcorn, stinkende nacho's en lichtgevende en lawaaierige gsm's? Er hangt echter een zeer grote 'maar' aan het concept vast, want de desbetreffende stille vertoningen zijn enkel voor 30-plussers én kosten enkele euro's meer dan de 'gewone' voorstellingen.

kinepolis

Het idee van dergelijke filmvoorstellingen komt overgewaaid uit Nederland, meer bepaald uit de Rotterdamse bioscoopzaal Pathé, die het concept bij succes wil uitbreiden naar heel Nederland. Daar bestaat al langer een plan, onder de titel '30+ Vip Movie', waar dertigplussers ongestoord en in alle rust kunnen genieten van hun film. Er is wel enige ruimte voor interpretatie van het reglement want popcorn mag wel degelijk de zaal in, maar — d’uh — er mag niet mee worden gegooid! Ook een 29-jarige zou welkom zijn, maar hordes 15-jarigen mogen de zaal dan weer niet in. Een bioscoopmedewerker kijkt er vervolgens op toe dat iedereen zich gedraagt.

"De terreur van de rondvliegende popcorn heeft lang genoeg geduurd', aldus een woordvoerder van Pathé. "Ik denk dat de oudere generatie heeft afgehaakt en voor de televisie blijft zitten. Die kijkt tegenwoordig liever een dvd'tje. Wij willen die mensen nu terugwinnen. Bij ons moeten klanten weer ongestoord naar een film kunnen kijken."

Dat zijn zeer mooi woorden, maar in de uitwerking loopt het compleet mis, want 'stille’ filmliefhebbers zien maar liefst 3 euro meer uit hun zakken geklopt worden dan ‘lawaaierige’ mensen (9,5 euro vs 12,50 euro). Dit is een totaal omgekeerde wereld waar diegenen die zich netjes aan de regels houden gestraft worden voor het wangedrag van anderen. Bovendien worden jongeren hier vlakaf gediscrimineerd.

Bij Kinepolis volgen ze de Nederlandse ontwikkelingen alvast met grote interesse, zo geeft Didier Lombart van Kinepolis toe: "Bij ons is er voor alle duidelijkheid nog niks concreet, maar we bestuderen de mogelijkheden. We laten de piste zeker open om eventueel ook zulke aparte filmvoorstellingen te organiseren. […] We evolueren wereldwijd naar dergelijke serviceformules. In Londen en Berlijn zijn ze al jaren bezig met voorstellingen waar ook bediening bij komt kijken. Geen chips en cola, maar schuimwijn en sushi."

Bij Kinepolis verwijzen ze ook naar de succesvolle seniorennamiddagen waar een film begeleid wordt met een tas koffie en een stuk gebak. Lombart: Die seniorennamiddagen zijn een enorm succes. Voor een prijs die te vergelijken is met die van een gewoon kaartje programmeren we films die al even uit zijn en bieden we na de film koffie en gebak aan. Twee keer per maand vindt zo'n seniorennamiddag plaats, en in Gent zijn we nu zelfs al overgeschakeld van één naar twee zalen.”

Op zich is het idee niet slecht en zeker niet nieuw, zo herinner ik me ook een voorstel van enkele jaren geleden om in de trein aparte wagons in te richten voor mensen die graag babbelen, hetzij liever in stilte reizen, maar waarom moeten daarvoor twee prijzen en leeftijdscategorieën gelden? En waarom zijn het dan de mensen die zich wél gedragen zoals het hoort, die worden gestraft. Akkoord, sommige geluiden horen bij de charme van een bioscoopbezoek en iedereen zegt al wel eens een paar woordjes onder een film, maar is het niet veel beter om die enkele rotte appels uit de mand te halen? Eens te meer lijkt de gewone filmliefhebber echter weer de dupe te worden.

19:42 Gepost door karen in nieuws | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kinepolis |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.