29-06-09

Trailer: The Invention of Lying

Ricky Gervais, Jason Bateman, Jonah Hill, Jennifer Garner, Patrick Stewart, Jeffrey Tambor, Christopher Guest, Rob Lowe, Jimmi Simpson, Stephanie March en  Tina Fey. Dat is de cast van The Invention of Lying (voorheen getiteld This Side of the Truth). De verwachtingen zijn hooggespannen want als je met zo’n cast geen topkomedie kan maken, dan zal het nooit lukken.

ricky gervais

Bijkomende troef is dat de film  ook werd geschreven en geregisseerd door Ricky Gervais en Matthew Robinson. Gervais speelt ook de hoofdrol en kruipt in de huid van Mark, die leeft in een wereld waar niemand in staat is om te liegen. Tot Mark op een dag tot de ontdekking komt hoe hij toch een leugen moet vertellen. Door zijn kennis wordt hij op korte tijd stinkend rijk, maar dan beginnen de problemen pas goed.

The Invention of Lying heeft een budget van amper 4.000.000 dollar meegekregen, waardoor de cast nog indrukwekkender oogt. De film is overigens het regiedebuut van Gervais, die de kijkers via zijn blog al heeft opgeroepen om zijn film te nemen voor wat hij is: “"Dear critics (everyone), when judging the film, please remember that it is a high concept, PG 13 romantic comedy. It's not Shindler's List or The Godfather. If you compare it to serious works of genius it will not fair that well. If you compare it to many other lighthearted comedy movies it will do rather well.”

Gervais gaat verder: “The Invention Of Lying is a fun adventure with some great comic actors saying some funny things. (In my opinion.) But who am I to judge? Well I'm the bloke that did The Office. And that's brilliant. Better than Dickens. And much better than that fucking awful Extras.” De film heeft nog Belgische of Nederlandse release datum.

28-06-09

Trailer: Daybreakers

daybreakersIemand nog zin in een vampierenfilm? Dan is het apocalyptische Daybreakers misschien wel iets voor jou. Wel even opletten want de vampieren in deze film zijn niet van het romantische en knappe tienersoort als in Twilight, maar eerder van het bloeddorstige en gevaarlijke type als in 30 Days of Night.

Daybreakers speelt zich af in 2017, in een tijd waarin alle mensen door een virus zijn veranderd in een vampier. De enkele mensen die nog in leven zijn, worden door de vampiers gebruikt als bloedbank. Wanneer de gevangenen bijna  ‘leeg getapt’ zijn, moeten de vampiers op zoek naar ander voedsel. Dan komt wetenschapper Edward Dalton op de proppen met een synthetische variant van bloed. Als zijn uitvinding aanslaat, worden zo niet alleen de vampiers gered, maar ook de mensen.

De film is geschreven en geregisseerd door Michael Spierig en Peter Spierig, een tweeling die eerder al The Big Picture en Undead maakte. In de hoofdrollen zien we o.a. Ethan Hawke, Willem Dafoe, Sam Neill, Claudia Karvan en Isabel Lucas. Dafoe speelt deze keer is niet de slechterik, maar een mens met goede inborst, terwijl Neill de intimiderende leider van de vampiers speelt.

De trailer ziet er alvast veelbelovend uit, alleen de muziek van ‘Running Up That Hill’ (in een versie van Placebo) mocht best wel wat origineler. Daybreakers komt begin 2010 uit.

25-06-09

Trailer: The Box

the boxYes! Richard Kelly kan het nog! Dat is de eerste reactie na het bekijken van de bijzonder intrigerende trailer van Kelly’s nieuwste film The Box. Tweede reactie is dat de trailer wel erg veel weggeeft van de film, jullie zijn gewaarschuwd.

Cameron Diaz en James Marsden spelen Norma en Arthur Lewis, een koppel dat te kampen heeft met financiële problemen. Daar komt op een dag verandering in als ze een houten box met daarin een rode knop op hun stoep vinden. Even later krijgen ze het bezoek van een mysterieuze man (Frank Langella) die hen vertelt dat ze telkens 1 miljoen dollar krijgen als ze op de knop duwen. Enig nadeel is dat met elke druk ergens ter wereld een vreemdeling sterft.

Qua moreel dilemma kan dat natuurlijk tellen en dat er van mysterieuze dozen weinig goeds mag worden verwachten hebben ook Naomi Watts en Laura Elena Harring al mogen ondervinden in Mulholland Dr. In The Box lijkt Kelly verder elementen te  verwerken uit zijn doorbraakfilm Donnie Darko, maar ook “The Twilight Zone”, The Game, Indecent Proposal en Saw (de muziek).

Richard Kelly schreef ook zelf het scenario naar het kortverhaal ‘Button, Button’ van Richard Matheson (I Am Legend, Stir of Echoes), dat ooit al werd gebruikt voor een aflevering van “The Twilight Zone”. Het lijkt erop dat Kelly na alle perikelen rond Southland Tales (die echt niet zo slecht is als men wel eens beweert) serieus heeft nagedacht over het voortbestaan van zijn carrière en met The Box heeft gekozen voor een behoorlijk rechtlijnige mainstreamthriller.

The Box komt op 4 november uit in België.

21-06-09

Trailer: Zombieland

De trailer van de horrorkomedie Zombieland, die wordt omschreven als het Amerikaanse antwoord op Shaun of the Dead, is gearriveerd. Net als de Britse film neemt Zombieland zichzelf ook niet al te serieus en is de film een knipoog naar het zombiegenre.

zombieland 1

Het verhaal draait rond een groepje overlevenden van een zombie Holocaust. Zij besluiten van de ene kust van de VS naar de andere te reizen en slaan onderweg hun tenten op in een verlaten pretpark. De hoofdrollen worden gespeeld door o.a. Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Abigail Breslin, Amber Heard, Emma Stone en Bill Murray, die een cameo speelt als zombie. De regie is in handen van Ruben Fleischer, die voordien actief was in reclamesector en muziekindustrie, het scenario werd geschreven door Paul Wernick en Rhett Reese.

Uit de trailer kan opgemaakt worden dat Zombieland alleszins veel meer actie bevat dan Shaun of the Dead. Er zit dan ook een evenwaardige mix tussen komedie en zombie-actie in de film. De film komt in België uit op 4 november, in de Halloweenperiode dus, en daarmee wordt de film een welkome afwisseling met de Saw-franchise.

20-06-09

Trailer: Cold Souls

Een kruising tussen Eternal Sunshine of the Spotless Mind en Being John Malkovich, dat is wellicht de beste omschrijving van de nieuwe film Cold Souls.http://www.imdb.com/images/b.gifCharlie Kaufman lijkt dan ook niet ver weg in deze door Sophie Barthes geschreven en geregisseerde surrealistische film.

cold souls

Paul Giamatti speelt net als John Malkovich in Being John Malkovich een personage dat zijn eigen naam draagt. Wellicht niet geheel ontoevallig is het personage een acteur, en bovendien eentje dat sukkelt met een existentiële crisis. Wanneer Paul een advertentie ziet van een bedrijf dat je ziel uit je lichaam kan halen om hem daarna te bewaren, besluit Paul deze experimentele procedure te volgen om zijn acteercarrière nieuw leven in te blazen. Needless to say dat de behandeling zo zijn neveneffecten heeft, en dat Paul uiteindelijk zijn ziel terugwil.

Cold Souls werd op het afgelopen filmfestival van Sundance vertoond en werd daar overwegend goed onthaald. In bijrollen zien we o.a. ook nog Emily Watson, David Strathairn, Lauren Ambrose en Katheryn Winnick. Deze Cold Souls lijkt een van die zeldzame pareltjes die spijtig genoeg anoniem verdwijnen tussen de grote Hollywoodproducties. Alleen de poster al is een juweeltje. Er is helaas nog geen nieuws over een Belgische release datum.

 

19-06-09

Remake Das Experiment

das experimentEr komt een Amerikaanse remake van de Duitse psychologische thriller Das Experiment (2001) van Oliver Hirschbiegel (Der Untergang, The Invasion). Heel veel inspiratie hadden de makers overigens niet, want de Amerikaanse versie is gewoon getiteld: The Experiment.

Meer inspiratie is er te vinden in de samenstelling van de cast, want met Adrien Brody, Forest Whitaker, Elijah Wood en Cam Gigandet is er toch wel een leuke cast bijeengesprokkeld. Paul Scheuring, de bedenker van de populaire serie “Prison Break” heeft het scenario herschreven en zou ook de film gaan regisseren. De opnames starten volgende maand al in Iowa.

Das Experiment ging over een groep mannen die voor een psychologische studio werden opgedeeld in bewakers en gevangenen. Daarna werden de mannen opgesloten in een nagebouwde gevangenis waarna geobserveerd werd hoe de toebedeelde rollen, macht en controle hun gedrag zouden beïnvloeden. Aanvankelijk verliep het experiment vrij rustig, maar al snel ontaardde het in chaos en machtsmisbruik. De film is gebaseerd op het befaamde Stanford Prison Experiment uit 1971.

Adrien Brody zal de leider van de gevangenen spelen, terwijl Forest Whitaker een bewaker wordt die de macht die hij krijgt misbruikt. Verder zie ik het nut van deze remake niet in aangezien de Duitse versie sterk genoeg was om internationaal door te breken. Hopelijk vindt Paul Scheuring ook de drive terug uit het eerste seizoen “Prison Break” en niet die van de laatste drie crappy seizoenen. Zoniet, dan wordt dit niet echt iets om naar uit te kijken.

18-06-09

Trailer: Whiteout

whiteoutNadat ze twee jaar gestationeerd was op de zuidpool in Antarctica telt US marshal Carrie Stetko (Kate Beckinsale) in de nieuwe thriller Whiteout de dagen en de uren af tot ze weer naar huis mag. Drie dagen voor haar vertrek duikt er echter een lijk op in het ijs. Carrie ziet zich genoodzaakt op de zuidpool te blijven totdat het eerste moordmysterie van Antarctica opgelost is.

Terwijl de dodentol oploopt, wordt het mysterie steeds groter en beseft Carrie dat ze te maken heeft met een moordenaar die er alles aan doet om een zestig jaar oud geheim begraven te houden. Iedereen is al druk bezig zijn valiezen in te pakken terwijl Carrie de moord probeert op te lossen vooraleer Antarctica zes maanden in het duister wordt gehuld.

Whiteout is gebaseerd op een graphic novel van Greg Rucka en wordt geregisseerd door Dominic Sena (Swordfish, Gone in Sixty Seconds). Rucka heeft ondertussen al voor een sequel gezorgd in graphic novel-vorm (Whiteout: Melt) en een derde deel (Whiteout: Thaw) komt er dit jaar nog aan. Als deze Whiteout het dus goed doet, dan er is potentieel voor een hele franchise.

Echt origineel kan je  dit natuurlijk niet noemen, en een beetje filmliefhebber ontdekt natuurlijk meteen elementen uit o.a. Thirty Day of Night, The Thing, Insomnia en “The X-Files”. De trailer van de film staat ondertussen online, en is met zijn jaren ’80 voice-over een beetje vreemd te noemen. Kate Beckinsale is bovendien ook nog niet erg prominent aanwezig. Zij is overigens vrijwel de enige vrouw in een cast met o.a. nog Gabriel Macht, Alex O'Loughlin en Tom Skerritt.

11 september 2009 wordt de Amerikaanse release datum van Whiteout, een Belgische / Nederlandse is er nog niet.