31-05-09

Paul Verhoeven terug naar Hollywood

De Nederlandse regisseur Paul Verhoeven keert terug naar Hollywood en gaat daar de thriller The Surrogate maken. Negen jaar geleden draaide Verhoeven met Hollow Man zijn laatste Amerikaanse film, waarna hij terug naar zijn thuisland trok om Zwartboek te filmen. Verhoeven heeft altijd een haat-liefdeverhouding gehad met Hollywood, zie Basic Instinct, maar vooral Showgirls en Starship Troopers.

kathryn mackel the surrogate

The Surrogate — niet te verwarren met het Bruce Willis-vehikel Surrogates dat later dit jaar uitkomt — is gebaseerd op een boek van Kathryn Mackel waarin een kinderloos koppel een beroep besluit te doen op een draagmoeder. Het spreekt bijna voor zich dat de aanvankelijk perfecte draagmoeder niet is wie ze beweert te zijn. Donkere geheimen uit haar verleden, komen aan de oppervlakte en achtervolgen het koppel.

Roderick Taylor en Bruce A. Taylor (The Brave One) hebben het boek van Mackel vertaald naar een filmscript. In Mackels roman zitten er overigens verschillende christelijke elementen, maar het is nog niet duidelijk of die ook de film zullen halen. Gezien Verhoevens laatste carrièrewending waarin hij een controversieel boek schreef over het leven van Jezus Christus, lijkt die kans echter zeer reëel (meer daarover op de site van o.a. De Volkskrant).

Verder werkt Verhoeven nog aan The Winter Queen, een historische thriller gebaseerd op een boek van Boris Akunin, met Milla Jovovich in de hoofdrol. Over de casting van The Surrogate is nog niets bekend, maar de hele opzet klinkt een beetje hetzelfde als de komedie Baby Mama (review), maar dan met een horror/thrillerbenadering.

30-05-09

Teaser trailer: Toy Story 3

toy story 3Bij Pixar zijn ze nog lang niet van plan om op hun lauweren te gaan rusten. Hun nieuwste film Up is in de meeste landen nog niet eens uit, zo moeten wij helaas nog wachten tot 7 oktober, maar de mensen die de film al wel gezien hebben, spreken allemaal vol lof over de film, en de viersterrenrecensies vliegen weer in het rond. Maar kijk, hier is al de teaser trailer van de opvolger van Up: Toy Story 3 (release voor zomer 2010).

Je wordt meteen vrolijk van de kleurrijke figuurtjes die in de teaser voorbij komen, natuurlijk zijn er Woody (Tom Hanks) en Buzz (Tim Allen), maar ook de speelgoedsoldaatjes, Mr. en Mss. Potato Head, Rex de dinosaurus en Hamm het varken trekken al even door het beeld. Het is knap van Pixar dat ze alweer een boeiende en grappige trailer hebben kunnen maken zonder ook maar de minste hint over de plot te geven.

De mensen van Entertainment Weekly hebben ondertussen ontdekt dat het verhaal zou draaien rond Buzz Lightyear die stuk zou raken en voor herstelling naar Japan wordt gezonden. Wanneer het andere speelgoed ontdekt dat de firma de defecte Buzz Lightyears systematisch vervangt door nieuwe exemplaren, trekken ze zelf naar Japan om hun Buzz te redden. Of dit ook het definitieve verhaal van de film is, is nog af te wachten want het zou niet de eerste keer zijn dat er met valse scripts wordt rondgestrooid.

Toy Story 3 wordt geregisseerd door Lee Unkrich die co-regisseur was van het tweede deel, Finding Nemo en Monsters Inc. Het scenario is van Michael Arndt (Little Miss Sunshine). Weer eentje om naar uit te kijken.

28-05-09

Tom Cruise en Cameron Diaz naar Wichita

tom cruise (3)Dat Tom Cruise een bezig baasje is, is een understatement. Zo heeft de bijna 47-jarige acteur volgens de imdb maar lieft 12 projecten ‘in development’ staan. Daarbij de nieuwe film van Len Wiseman, The Tourist en The Matarese Circle van David Cronenberg. Het is nog lang niet zeker of Cruise ook daadwerkelijk in al deze films zal te zien zijn, maar vandaag is aan dit lijstje ook nog Wichita toegevoegd, de nieuwste film van James Mangold. Katie Holmes zal dus nog even langer op haar kin kunnen kloppen.

Cruise zal in Wichita een spion spelen, bekend terrein voor de acteur, maar in tegenstelling tot in o.a. Mission: Impossible zal Cruise deze keer geen halsbrekende stunts uithalen, maar zal de nadruk vooral liggen op de komische kant. Wat een goede zet is nadat Cruise voor zijn grappige bijrol in Tropic Thunder nog werd genomineerd voor een Golden Globe.

Meer bepaald zal het personage van Cruise opduiken in het leven van een single vrouw die wordt gespeeld door Cameron Diaz, met wie hij al acteerde in Vanilla Sky. Cruise en Diaz hebben beiden hun fiat al gegeven voor de meest recente versie van het script, neergepend door Scott Frank (Out of Sight, Minority Report). Momenteel schaaft Mangold samen met Laeta Kalogridis (Alexander, Shutter Island) het scenario nog bij.

Regisseur James Mangold wou Cruise al in zijn vorige film, de western 3:10 to Yuma, maar dat ging uiteindelijk niet door. Voor Mangold wordt dit een zoveelste genre op zijn cv, nadat hij eerder al o.a. een psychologisch drama (Girl, Interrupted), een mindfuck thriller (Identity), een misdaadfilm (Cop Land) een muzikale biopic (Walk the Line) en dus een western maakte. Overigens allemaal met een knap resultaat, zodat we ons ook met deze Wichita een goede film kunnen verwachten. Fox mikt op een release datum in de zomer van 2010.

26-05-09

Buffy reboot zonder Joss Whedon

Volgens een artikel van The Hollywood Reporter wordt er druk gewerkt aan een reboot van “Buffy The Vampire Slayer”. Het personage is het bekendst door de televisieserie (1997-2003) waarin Buffy werd gespeeld door Sarah Michelle Gellar, maar in 1992 was er al een film met Kristy Swanson in de hoofdrol.

buffy the vampire slayer movieFran Rubel Kuzui  — de regisseur van de film, de producente van de serie én de eigenaar van de rechten op de personages — werkt momenteel met haar man Kaz Kuzui aan de reboot. Joss Whedon, de bedenker van de hele franchise en de creatieve man achter de schermen, is niet betrokken bij dit project. De nieuwe film zal dan ook geen link hebben met de televisieserie, en personages als Willow, Xander, Spike en Angel zullen niet in de film te zien zijn.

De Kuzui’s en studio Vertigo zullen proberen een nieuwe verhaallijn op te starten zonder het universum dat gecreëerd werd door Whedon te dwarsbomen. Het hele idee doet denken aan de reboot van de Star Trek-franchise door J.J. Abrams die aanvankelijk ook met de nodige scepsis werd onthaald door de fans. De film vertrekt van het uitgangspunt dat “into every generation a slayer is born”, en hierdoor een reboot in een andere tijdsperiode makkelijk mogelijk is.

De bedoeling is om een donkerdere film te maken, met potentieel op een langlopende franchise, ook in de vorm van videogames. Momenteel onderhandelen de betrokken partijen met mogelijke scenaristen. Kuzui sluit niet uit dat Whedon alsnog bij het project betrokken wordt, maar dat zij niet de eerste stap zullen zetten. Verder wou Kuzui nog kwijt: "Everything has its moment. Every movie takes on a life at some point, and this seems like the moment to do this."

Het klinkt alvast als een bijzonder slecht idee dat snel wil meespringen op het succes van reboots als Star Trek en vampierenfilms als Twilight. Buffy the Vampire Slayer (de film — met o.a. ook nog Luke Perry, Rutger Hauer, Donald Sutherland en een jonge Hilary Swank) kon rekenen op bijzonder slechte recensies, terwijl de serie net goed onthaald werd. Bovendien leeft Buffy nog verder in de comic book series (zie Wikipedia), die wél worden ondersteund door Joss Whedon en waarin alle personages die televisieseizoen 7 hebben overleefd, meespelen.

24-05-09

Trailer: Sherlock Holmes

Hij is al een paar dagen uit, maar hier is toch nog eens de trailer van Sherlock Holmes van Guy Ritchie. Wat eerst en vooral opvalt aan de trailer, is dat de film een stuk humoristischer is dan algemeen werd verwacht. Verder lijkt Robert Downey Jr.’s Tony Stark / Iron Man door een teletijdmachine naar het Victoriaanse Engeland geworpen.

In de film komt detective Sherlock Holmes en zijn assiste,nt Dr. Watson (Jude Law) op het spoor van een duister complot waarbij de toekomst van Victoriaans Engeland op het spel staat. Ze zullen al hun krachten moeten bundelen, waaronder ook Holmes’ gevechtkunsten, om de ondergang van Engeland tegen te gaan.

In de bijrollen zien we o.a. ook nog Mark Strong, Kelly Reilly en Rachel McAdams die behoorlijk wat screentime krijgt in de trailer. Het lijkt erop dat Guy Ritchie zijn oude vorm weer heeft teruggevonden nu hij zijn halve trouwboek Madonna kwijt is. En daar kan de filmliefhebber enkel wel bij varen. Sherlock Holmes komt in België uit op 6 januari 2010.

22-05-09

Michael Moore vs. de financiële crisis

In Bowling for Columbine moest de wapenindustrie eraan geloven, in Fahrenheit 9/11 nam hij het beleid van George Bush onder de loep en in Sicko klaagde hij het krakkemikkige Amerikaans gezondheidssysteem aan. Maar Michael Moore is nog lang niet klaar met Amerika en in zijn nieuwste nog titelloze project staat het kapitalisme en de financiële crisis centraal.money

De documentaire heeft een release datum van 2 oktober meegekregen en dat is niet toevallig precies een jaar en een dag nadat de Amerikaanse senaat 700 biljoen dollar uitgaf om Wall Street te redden. De film geeft "a comical look at the corporate and political shenanigans" die volgens Moore uitdraaide op "the biggest robbery in the history of this country."

In een statement zei de documentairemaker verder nog: "The wealthy, at some point, decided they didn't have enough wealth. They wanted more — a lot more. So they systematically set about to fleece the American people out of their hard-earned money. Now, why would they do this? That is what I seek to discover in this movie."

Het hele project werd door Overture en Paramount al aangekondigd op het filmfestival van Cannes vorig jaar. Toen was het echter nog niet geheel duidelijk op welke sector Moore ditmaal zijn pijlen zou richten, maar dat is dus uiteindelijk de financiële wereld geworden. Op 11 februari postte de filmmaker nog een bericht op zijn website dat hij op zoek was naar "a few brave people who work on Wall Street or in the financial industry to come forward and share with me what they know... be a hero and help me expose the biggest swindle in American history."

De film lijkt ook een terugkeer naar de begindagen van Michael Moore als regisseur toen hij in Roger & Me (1989) CEO Roger Smith van GM confronteerde met de sluiting van de fabriek in Flint, Michigan, Moores thuis. 30.000 jobs gingen er toen verloren wat een economische ramp betekende voor het dorp en de streek.

Het valt te verwachten dat Moore in zijn nieuwste film opnieuw de succesvolle ingrediënten uit zijn vorige documentaires bovenhaalt. Verwacht dus vooral geen inventieve cinema, maar wel “more of Moore”.

19:04 Gepost door karen in nieuws | Permalink | Commentaren (0) | Tags: michael moore, crisis |  Facebook |

21-05-09

Inglourious Bastards in Cannes

Gisteren is in Cannes eindelijk Inglourious Basterds van Quentin Tarantino in première gegaan. De screening vond plaats onder een massale persbelangstelling want ook castleden Eli Roth, Mike Myers, Diane Kruger, Daniel Brühl, Mélanie Laurent en Brad Pitt (vergezeld door Angelina Jolie) waren van de partij in Cannes.

De première van de film ging van start met een persconferentie waarin Tarantino Inglourious Bastards omschreef als zijn bijdrage tot het genre van de oorlogsfilm, en een film met aspecten van "a fairy tale and Jewish wish-fulfillment fantasy." Brad Pitt gaf op de persconferentie toe dat hij tijdens een bezoekje van Tarantino straalbezopen was toen hij de rol van opperbastard Aldo Raine aannam: "When I woke up, there were five empty bottles of wine and I guess I committed because six weeks later, I was in uniform.”

inglorious bastards cannes

Na de screening van de film heerste er — volgens de imdb — een gevoel van teleurstelling bij de aanwezige pers. Zo schrijft The Hollywood Reporter: "The film is by no means terrible — its running time of two hours and 32 minutes races by — but those things we think of as being Tarantino-esque, the long stretches of wickedly funny dialogue, the humor in the violence and outsized characters strutting across the screen, are largely missing." Ook Screen Daily ("it offers considerable challenges to the attention span of mainstream audiences.") en London Telegraph ("Cannes normally adores Tarantino (he won the Palme d'Or for Pulp Fiction), but this time? It's not so much inglourious as undistinguished.") delen deze mening.

Tarantino en co moeten echter nog niet beginnen wanhopen want er zijn ook positieve commentaren te horen. Een recensie van de BBC sluit af met “It still can't touch Pulp Fiction, which won the Palme D'Or in 1994, but the reaction here at Cannes is that Quentin Tarantino has made a glorious, silly, blood-spattered return. He is royalty at this festival — and as long as you can suspend disbelief and offence, he remains the king of trashy cinema.” Maar vooral het tijdschrift Empire is enthousiast: “Inglourious Basterds is rather brilliant. Every bit as idiosyncratic as the spelling of its title, it's a wonderfully-acted movie that subverts expectation at every turn. And it may represent the most confident, audacious writing and directing of QT's career.”

Inglourious Bastards komt op 19 augustus in België uit. Een volledige trailer is er nog steeds niet, een teaser trailer al wel en daar kon je alles over lezen. Gisteren zijn er ook enkele nieuwe clips uit de film beschikbaar gesteld (die je bij Trailer Addict kan vinden).