22-05-09

Michael Moore vs. de financiële crisis

In Bowling for Columbine moest de wapenindustrie eraan geloven, in Fahrenheit 9/11 nam hij het beleid van George Bush onder de loep en in Sicko klaagde hij het krakkemikkige Amerikaans gezondheidssysteem aan. Maar Michael Moore is nog lang niet klaar met Amerika en in zijn nieuwste nog titelloze project staat het kapitalisme en de financiële crisis centraal.money

De documentaire heeft een release datum van 2 oktober meegekregen en dat is niet toevallig precies een jaar en een dag nadat de Amerikaanse senaat 700 biljoen dollar uitgaf om Wall Street te redden. De film geeft "a comical look at the corporate and political shenanigans" die volgens Moore uitdraaide op "the biggest robbery in the history of this country."

In een statement zei de documentairemaker verder nog: "The wealthy, at some point, decided they didn't have enough wealth. They wanted more — a lot more. So they systematically set about to fleece the American people out of their hard-earned money. Now, why would they do this? That is what I seek to discover in this movie."

Het hele project werd door Overture en Paramount al aangekondigd op het filmfestival van Cannes vorig jaar. Toen was het echter nog niet geheel duidelijk op welke sector Moore ditmaal zijn pijlen zou richten, maar dat is dus uiteindelijk de financiële wereld geworden. Op 11 februari postte de filmmaker nog een bericht op zijn website dat hij op zoek was naar "a few brave people who work on Wall Street or in the financial industry to come forward and share with me what they know... be a hero and help me expose the biggest swindle in American history."

De film lijkt ook een terugkeer naar de begindagen van Michael Moore als regisseur toen hij in Roger & Me (1989) CEO Roger Smith van GM confronteerde met de sluiting van de fabriek in Flint, Michigan, Moores thuis. 30.000 jobs gingen er toen verloren wat een economische ramp betekende voor het dorp en de streek.

Het valt te verwachten dat Moore in zijn nieuwste film opnieuw de succesvolle ingrediënten uit zijn vorige documentaires bovenhaalt. Verwacht dus vooral geen inventieve cinema, maar wel “more of Moore”.

19:04 Gepost door karen in nieuws | Permalink | Commentaren (0) | Tags: michael moore, crisis |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.