16-05-09

Trailer: The Road

Dreigde Viggo Mortensen er onlangs nog mee om te stoppen met acteren (meer daarover in deze post), dan is de acteur eind dit jaar gewoon te zien in The Road. En als de film even indrukwekkend is als de trailer, dan zitten er een paar dikke prijzen is voor deze film van John Hillcoat (The Proposition).

The Road is gebaseerd op de gelijknamige roman van auteur Cormac McCarthy die eerder ook het basismateriaal van No Country For Old Men leverde. McCarthy kreeg voor ‘The Road’, dat in 2006 uitkwam, o.a. een Pullitzerprijs. Zijn inspiratie voor het verhaal kwam tijdens een reis met zijn zoon in 2003 naar El Paso in Texas. Daar stelde hij zich voor hoe de stad er in de toekomst zou uitzien, en fantaseerde hij dat de heuvels in brand stonden.

Het verhaal volgt een man en een jongen, vader en zoon, die verschillende maanden door een desolaat, post-apocalyptisch landschap dwalen. Een grote ramp is immers de aarde overkomen en de mensheid is bijna volledig van de kaart gevaagd, de zon is omgeven door donkere wolken en het klimaat is radicaal omgeslagen. Planten groeien niet meer en de mensen zijn veranderd in kannibalen die reizigers aanvallen in hun zoektocht naar voedsel.

the-road

Recensenten prezen het boek van bij zijn release meteen de hemel in, begeleid met de woorden “heartbreaking”, “haunting” en “emotionally shattering”. Oprah Winfrey nam ‘The Road’ ook op in haar Book Club en wist de schrijver te overhalen voor zijn eerste televisie-interview ooit in haar talkshow. Tot slot was de Britse milieudeskundige George Monbiot zo onder de indruk van ‘The Road’ dat hij Cormac McCarthy meteen uitriep tot een van de "50 people who could save the planet". Hij schreef ook over het boek: "It could be the most important environmental book ever.”

De vrij onbekende Joe Penhall (The Undertaker) kreeg de eer om het veelgeprezen boek te gieten in een boeiend filmscript. De cast bestaat uit Viggo Mortensen, Charlize Theron, Guy Pearce en Robert Duvall. Hun personages krijgen geen naam en zijn resp. ‘Man’, ‘Wife’, ‘The Veteran’ en ‘Old Man’. De film was eerder aangekondigd voor najaar 2008 maar werd een jaar uitgesteld. Meestal is zoiets een slecht teken, maar op basis van de trailer, lijkt The Road is een zeldzame uitzondering op deze filmwet.

De commentaren zijn gesloten.