22-04-09

Angelina Jolie is Kay Scarpetta

Eerder was al bekendgemaakt dat Fox 2000 de filmrechten had verworven van de boeken van Patricia Cornwell.  Vandaag heeft de studio ook laten weten dat ze al een hoofdrolspeler hebben: niemand minder dan Angelina Jolie. Als de deal rond raakt, zal Jolie dus in de huid kruipen van Kay Scarpetta, de forensisch pathologe met een chaotisch liefdesleven en een passie voor de Italiaanse keuken.

angelina jolie (70)

Het is niet de eerste keer dat een studio een probeert om de serie — die ondertussen bestaat uit 16 boeken — te verfilmen. Eerder had Demi Moore al een onderhoud met Cornwell om hun visies over het personage uit te wisselen. Maar deze keer lijkt het menens, want Mark Gordon (Saving Private Ryan, “Grey’s Anatomy”) is al aangesteld als producent en binnenkort volgt er een afspraak met potentiële scenaristen.

Overigens is het niet de bedoeling om de 16 boeken één voor één klakkeloos te verfilmen. Eerder wordt er gemikt op een werkwijze als bij de Jason Bourne-films, waarvan de scenario’s niet overeenkwamen met de boeken van Robert Ludlum. Met de Kay Scarpetta-films hoopt Fox te komen tot suspense thrillers in de stijl van The Silence of the Lambs en Seven.

Dat dit een deal zou zijn waar alle partijen goed zouden bij varen is wel duidelijk. Jolie blijft een van de meest bankable filmsterren, en Cornwell een van de best verkopende vrouwelijke auteurs in de wereld. Cornwell — wiens laatste boek ‘Scarpetta’ begin dit jaar verscheen bij Sijthoff — had al een deal met Lifetime Television om twee van haar anderen boeken (‘Het Risico’ en ‘Het Front’) te verfilmen (deze zijn niet met Scarpetta in de hoofdrol).

Hoewel het aantrekken van Jolie het hele project zeker financieel kan helpen, vind ik de keuze voor de actrice in de rol van Scarpetta een beetje vreemd. Bij het lezen van de boeken had ik zeker geen Angelina Jolie voor ogen als Kay Scarpetta. Om te beginnen is Scarpetta blond, en dat leidt toch meer naar een Naomi Watts-achtig type. Maar laat een haarkleur geen succesvolle franchise in de weg staan natuurlijk, hetzelfde dacht ik immers ook van Tom Hanks en Robert Langdon. Eerder speelde Jolie ook al Amalia Sachs in The Bone Collector gebaseerd op de ‘Lincoln Rhyme’-serie van Jefferey Deaver.

Ook in de bijrollen lopen er overigens nog leuke figuren rond, zodat de castingregisseurs nog werk hebben. Zo is er Scarpetta’s vriendje en FBI profiler Lewis Benton, haar helpende hand en detective Pete Marino en Scarpetta’s lesbische nichtje en computernerd Lucy Farinelli. Dat er echter nog niemand in Hollywood op het gedacht is gekomen om de ‘Sara Linton’-reeks van Karin Slaughter te verfilmen. Slaughters boeken zijn immers stukken beter en spannender dan die van Cornwell.

De commentaren zijn gesloten.