11-04-09

Trailer: Moon

moon 2Astronaut Sam Bells (Sam Rockwell) driejarige contract met de firma Lunar is bijna ten einde. De voorbije jaren leefde Sam in eenzaamheid op de maanbasis Selene waar hij instond voor het delven van het gas Helium 3. Dit goedje zou de redding kunnen zijn van de energiecrisis op aarde. Vastberaden, maar eenzaam, heeft Sam drie jaar lang plichtsgetrouw de instructies van Lunar opgevolgd.

De eenzaamheid op de maan gaven hem de kans om te reflecteren over de fouten die hij tijdens het verleden maakte, en Sam kreeg ook te kans te werken aan zijn opvliegende karakter. Hij droomt van zijn terugkeer naar de aarde waar hij zal herenigd worden met zijn vrouw Eve (Kaya Scodelario) en dochter, waarna hij kan genieten van een vervroegd pensioen.

Twee weken voor zijn terugkeer begint Sam echter dingen te zien en te horen en bovendien voelt hij zich niet lekker. Wanneer een routineklus verkeerd afloopt, ontdekt hij dat ze bij Lunar zo hun eigen manier hebben om hem te vervangen, en dat zijn opvolger hem wel erg bekend voorkomt. Voor hij naar de aarde kan terugkeren, wordt Sam eerst met zichzelf geconfronteerd.

Dat is de korte inhoud van de nieuwe science fictionprent Moon die al een paar filmfestivals achter de rug heeft. Op Sundance werd de film omschreven als de nieuwe Solaris. Maar er zit zeker ook een vleugje Sunshine en vooral 2001, A Space Odyssee in. Niet in het minst omdat Sam Bell tijdens zijn verblijf voornamelijk communiceert met een HAL-achtige boordcomputer met de stem van Kevin Spacey.

Moon is geregisseerd door Duncan Jones, die ooit met de naam Zowie Bowie door het leven ging, en dus de zoon is van zanger David Bowie. Jones schreef ook het scenario, samen met ene Nathan Parker. Goed nieuws is dat de muziek werd gecomponeerd door Clint Mansell (Requiem for a Dream, The Fountain). De trailer ziet er alvast veelbelovend uit, vooral de fotografie springt er meteen uit. Ook de poster is trouwens erg geslaagd, zij het met een kanjer van de fout want de maan is geen 950.000 mijl van de aarde verwijderd, maar eerder iets van een 250.000.

De commentaren zijn gesloten.