07-04-09

Wolverine eist een eerste slachtoffer

Vorige week belandde een onafgewerkte versie van X-Men Origins: Wolverine pardoes op het internet. Er wordt nog steeds koortsachtig gezocht naar de bron van het lek, want een filmstudio als 20th Century Fox kan het zich natuurlijk niet permitteren dat een van zijn topfilms van het jaar nog voor zijn release (in België 29 april) te downloaden valt.

wolverine 1De hele zaak heeft vandaag een eerste slachtoffer geëist, want de Amerikaanse columnist Roger Friedman is door Fox ontslagen omdat hij vorige week in zijn online column schreef dat de film downloaden “so much easier [is] than going out in the rain”. Vervolgens zette Friedman een recensie van de gedownloade versie online en lachte hij dat hij misschien nog wel andere recente films zou gaan downloaden. De bewuste column van Friedman is ondertussen van de website gehaald (en ook Google heeft hem uit zijn cache gehaald), maar enkele nerds hebben het stuk toch nog kunnen opsporen (zie deze link).

Friedman had in zijn review wel lovende woorden voor de film: "I doubt anyone else has seen this film. But everyone can relax. I am, in fact, amazed about how great Wolverine turned out. It exceeds expectations at every turn." Uiteindelijk werd de “stolen, incomplete and early version” (aldus Fox) van Wolverine meer dan 100.000 keer gedownload in de eerste 24u dat hij online stond. Ondertussen zal dit allicht al een veelvoud zijn van dit getal.

Friedmans lovende woorden konden echter zijn job niet redden en de man werd, na een carrière van 10 jaar, door Fox aan de deur gezet. Fox kwam vandaag met het volgende statement: "Fox News representatives and Roger Friedman met today and mutually agreed to part ways immediately. Fox News appreciates Mr. Friedman's 10 years of contributions to building FoxNews.com and wishes him success in his future endeavors. Mr. Friedman is grateful to his colleagues for their friendship and support over the past decade."

Fox neemt dit voorval duidelijk ernstig, en terecht, en heeft ondertussen de FBI en de Motion Picture Association of America op de zaak gezet. Diegene die het uiteindelijk uitlekken van Wolverine op zijn geweten heeft, zal zich wellicht kunnen verwachten aan een zeer gepeperde rekening. Het is nu de vraag of het uitlekken van de film een impact zal hebben op de box office prestaties. Het is overigens niet de eerste keer dat een onafgewerkte print uitlekt, eerder viel deze eer ook Hostel 2, Taken, American Gangster en de Halloween remake te beurt. De laatste drie films wisten toch nog een goede prestatie neer te zetten aan de box office.

19:40 Gepost door karen in nieuws | Permalink | Commentaren (1) | Tags: fox, lek, wolverine, roger friedman |  Facebook |

Commentaren

Domme Friedman Hetzelfde gebeurde ook met Hulk een paar jaar geleden. Die werd toen ook gelekt. Ik geloof dat de 'lekker' een flinke geldboete heeft gekregen. De straf voor Friedman is vele malen hoger: die komt voorlopig niet meer aan de bak. En terecht. Je bent een domme vent als je een illegale kopie van een film gemaakt door de maatschappij waar je zelf voor werkt gebruikt om een recensie te pennen en dit nog publiekelijk toegeeft ook. Dan word je hard aangepakt omdat men een voorbeeld wil stellen.

Gepost door: Mike's Webs | 08-04-09

De commentaren zijn gesloten.