31-03-09

Poster Shutter Island

De eerste poster van Martin Scorseses nieuwe film Shutter Island is gearriveerd bij de mensen van Rope of Silicon. Dat is redelijk vroeg want de film komt pas dit najaar uit (14 oktober om precies te zijn). Op sommige websites wordt er nog getwijfeld of dit wel een officiële poster is van de film, maar deze poster doet alleszins recht aan het spannende verhaal.

shutter island teaser

Zoals ondertussen bekend is, is het scenario gebaseerd op een thriller van Dennis Lehane (Mystic River en Gone, Baby, Gone). In het Nederlands taalgebied werd het boek uitgebracht onder de titel ‘Gesloten Kamer’. Leonardo DiCaprio speelt US marshal Teddy Daniels die rond 1954 zijn watervrees overwint en naar een afgelegen eiland trekt waar een moordenares (Emily Mortimer) is ontsnapt uit een psychiatrische inrichting. Samen met zijn partner Chuck Aule (Mark Ruffalo) gaat hij op zoek naar de vrouw, maar hoe verder het onderzoek vordert, hoe meer beiden beginnen te geloven dat ze het eiland nooit meer zullen verlaten. Iemand is immers bezig hen tot waanzin te drijven en niets is nog wat het lijkt…

In bijrollen zien we ook nog Ben Kingsley, Max von Sydow, Jackie Earle Haley, Elias Koteas, Patricia Clarkson, Ted Levine en Michelle Williams. Als Shutter Island even goed wordt als het boek of deze teaser poster, dan wordt dit een fantastische film. Shutter Island wordt een van de toppers van dit najaar.

29-03-09

Trailer: (500) Days of Summer

500 days of summer“Boy meets girl. Boy falls in love. Girl doesn't.” is de tagline van de komedie (500) Days of Summer. Het lijkt meteen een perfecte synopsis van de film waarin Tom (Joseph Gordon-Levitt), die werkt als copywriter voor wenskaarten, hopeloos verliefd wordt op collega Summer (Zooey Deschanel). De romantische Tom is echter compleet van de kaart wanneer Summer hun relatie na amper 500 dagen beëindigt. Met behulp van zijn vrienden keert hij 500 dagen terug in de tijd om proberen vast te stellen waar het fout liep.

(500) Days of Summer is een kleine onafhankelijke film die op het vorige Sundance filmfestival is vertoond. Hoewel de film vrijwel geruisloos passeerde, zijn de mensen die de film gezien hebben behoorlijk enthousiast over dit debuut van videoclipregisseur Marc Webb. Het scenario van Scott Neustadter en Michael H. Weber (The Pink Panther 2) blijkt clever, origineel en grappig en ook de vertolkingen van Gordon-Levitt en Deschanel zijn uitstekend.

Het overigens de tweede keer dat de 28-jarige Gordon-Levitt en de 29-jarige Deschanel samen in een film spelen, eerder gebeurde dat al in Manic (2001). Deschanel is overigens een actrice om dit jaar in de gaten te houden. Na rolletjes in “Weeds”, The Assassination of Jesse James By the Coward Robert Ford, The Happening en Yes Man is ze dit jaar ook te zien in de indie Gigantic. Het blauwe kleurenpalet in (500) Days of Summer werd overigens speciaal aangepast zodat de blauwe ogen van Deschanel beter zouden opvallen.

De veelbelovende trailer van (500) Days of Summer vind je hieronder, de film heeft nog geen Belgische release datum (wel een Nederlandse: 20 augustus).

28-03-09

Trailer: Taking Woodstock

De trailer van Taking Woodstock van de Taiwanese regisseur Ang Lee (Brokeback Mountain, Crouching Tiger Hidden Dragon) is eindelijk gearriveerd. Wie houdt van broeken met olifantenpijpen, zwart-wittelevisie, CCR en love, peace and happiness zit met deze film alvast op het juiste adres.

Zoals je in dit bericht al kon lezen is het scenario van James Schamus (Brokeback Mountain) gebaseerd op het boek ‘Taking Woodstock: A True Story of a Riot, Concert, and a Life’ van Elliot Tiber. Deze Elliot Tiber speelde in 1969 een cruciale rol in de organisatie van het wereldberoemde Woodstockfestival.

Toen de jongeman ontdekte dat een belangrijk concert niet kon doorgaan omdat de organisatoren een vergunning niet kregen, stelt hij voor het festival te laten plaatsvinden op het terrein naast het hotel van zijn ouders. Tiber onderschatte wel de grootte van het evenement wanneer duizenden jongeren afzakken naar Woodstock…

Tiber wordt in de film gespeeld door de Amerikaanse komiek Demetri Martin, die ooit nog scenario’s schreef voor “Late Night with Conan O’Brien”. Martin stelt ook de trailer voor met de hulp van een hoop papier. Verder zien we in de trailer o.a. Jeffrey Dean Morgan, Emile Hirsch, Liev Schreiber, Paul Dano, Eugene Levy en Imelda Staunton in diverse stadia van hippie en stoned zijn.

Taking Woodstock heeft nog geen Belgische release datum.

26-03-09

Trailer: Where the Wild Things Are

‘Where the Wild Things Are’ (Nederlandse vertaling ‘Max en de Maximonsters’) is een klassiek jeugdboek uit 1963 van de Amerikaanse auteur en illustrator Maurice Sendak. Het verhaal gaat over de ingebeelde avonturen van de jonge knaap Max die door zijn ouders werd gestraft en zonder avondeten naar bed is gestuurd.

where the wild things are boek

Eenmaal op zijn kamer beeldt Max zich in dat er een reusachtig mysterieus bos groeit en de jongen trekt vervolgens op avontuur in het land van de Wild Things. Deze Wild Things zijn gevaarlijke monsters, maar Max slaagt erin hen te overwinnen “door in hun gele ogen te kijken zonder te knipperen.” De jongen wordt vervolgens uitgeroepen tot de koning van alle Wild Things. Toch voelt Max zich na een tijdje eenzaam en verlangt hij na een tijdje terug naar huis. Hij keert terug naar zijn slaapkamer om daar een bord warm eten aan te treffen.

Deze klassieker uit de jeugdliteratuur leidde al tot een animatiefilm, een opera, een balletopvoering, een nummer van Metallica, een musical en een postzegel. Binnenkort komt daar ook een live action film bij onder leiding van Spike Jonze (Being John Malkovich, Adaptation). Jonze schreef het scenario samen met auteur Dave Eggers. Where the Wild Things Are is een zeer fantasierijk verhaal en lijkt bij Jonze zeker in goede handen. Jonze werd overigens door Maurice Sendak persoonlijk aangesproken voor de regie.

Voor de rol van het jongetje Max werd een open auditie uitgeschreven waarna meer dan duizend kinderen van over de hele wereld zich inschreven. Het duurde uiteindelijk verschillende maanden vooraleer Max Records (The Brothers Bloom) uiteindelijk gecast werd. Verder zien we ook Catherine Keener en spreken de monsters met de stemmen van o.a. Forest Whitaker, Catherine Keener, Paul Dano, James Gandolfini, Catherine O'Hara en Lauren Ambrose.

Deze monsters werden overigens gespeeld door acteurs die monsterpakken droegen van 1m80 tot ruim 2m40. Nadien werden de gezichten met de computerprogramma’s gegenereerd. De pakken werden ontworpen door de Jim Henson Company, die natuurlijk bekend zijn van “The Muppets” en de film Labyrinth. De ‘hoofden’ van de monsters konden slechts 10 à 15 minuten gedragen worden waarna de acteurs werden afgekoeld met een ventilator.

De opnames gingen al in 2005 van start en oorspronkelijk zou de film in mei 2008 uitkomen. Later werd de release datum verschoven naar oktober 2009 om uiteindelijk definitief vastgelegd te worden op 16 oktober in de VS en 21 oktober in België.

24-03-09

Anna Hathaway is 'Somwhere over the Rainbow'

Tijdens de Oscaruitreiking vorige maand mocht Anne Hathaway samen met presentator Hugh Jackman haar zangtalenten tonen in het openingsnummer. Binnenkort mag de actrice dat ook doen op het witte doek want Hathaway gaat de hoofdrol spelen in een biopic over Judy Garland.

Judy Garland

De 27-jarige actrice doet zowel mee in de film als in de theaterversie. Harvey Weinstein van The Weinstein Company maakte de casting van Hathaway bekend en noemde de actrice in één moeite “brilliantly talented”: "She will be a true class act in this challenging role."

Het nog regisseur- en scenaristloze project wordt gebaseerd op het boek ‘Get Happy: The Life of Judy Garland’ van Gerald Clarke (Capote). Clarke interviewde voor zijn boek verschillende mensen die Garland kenden en gebruikte hun getuigenissen om het levensverhaal van de actrice te vertellen. Deze begon met zingen en dansen als peuter en ging ermee door tot aan haar dood. Garland werd op 10 juni 1922 geboren en stierf op 47-jarige leeftijd op 22 juni 1969.

Judy Garland was zowel te zien in studiomusicals en films, maar stond ook geregeld op de planken in New York en Londen. Geregeld gaf ze blijk van haar enorme talent, zoals in haar bekendste film The Wizard of Oz uit 1939, maar in haar privé-leven worstelde de actrice met verslavingen en een reeks foute relaties. Garland trouwde vijf keer, haar tweede echtgenoot was Vincente Minnelli met wie ze een dochter kreeg, Liza. Ze probeerde ook verschillende keren een einde te maken aan haar leven, en stierf uiteindelijk aan een onopzettelijke overdosis.

Anne Hathaway begon haar carrière ook op jonge leeftijd, als 19-jarige in The Princess Diaries meer bepaald. De laatste jaren is ze echter geëvolueerd naar meer volwassen rollen wat vorige maand nog resulteerde in een Oscarnominatie voor Rachel Getting Married waarin ze een voormalige verslaafde speelt. Qua zang en acteren zit het met de casting van Anne Hathaway dus wel goed, de producenten moeten enkel nog iets vinden op het lengteverschil, zo was Judy Garland 1m52, terwijl Anne Hathaway 1m72 is.

22-03-09

Trailer: Sunshine Cleaning

sunshine cleaningDe producenten van Little Miss Sunshine hebben een nieuwe film uit en blijkbaar willen ze hun succesformule nog een beetje verder zetten. Zo hebben ze immers een deel van de titel gerecycleerd en ook Alan Arkin is opnieuw van de partij. Sunshine Cleaning zat vorig jaar in de selectie van Sundance en krijgt nu ook een wereldwijde release (op 13 mei is België aan de beurt).

Korte inhoud: Ooit was ze de kapitein van het cheerleaderteam, maar nu werkt de ondertussen dertigjarige Rose Lorkowski (Amy Adams), die bovendien alleenstaande moeder is, in een bar. Haar zus Norah (Emily Blunt) woont nog steeds thuis samen met hun vader Joe (Arkin) en is op zoek naar alweer een nieuwe job.

Wanneer Roses zoon dreigt van school gegooid te worden, gaat de moeder wanhopig op zoek naar een andere school. Daarvoor heeft ze wel een beter betaalde baan nodig en dus probeert ze Norah te overtuigen om samen een bedrijf te starten. De twee vrouwen zullen crime scenes schoonmaken. Al snel zitten ze echter tot over hun oren in moorden, zelfmoorden en andere niet zo fraaie aangelegenheden.

In 2007 speelde Samuel L. Jackson al eens een Cleaner die allerhande plaatsen delict moest schoonmaken, maar Sunshine Cleaning lijkt het over een iets luchtigere boeg te gooien. De film is al vertoond op enkele festivals en de commentaren zijn overwegend positief. Vooral de prestaties van Adams, Blunt en Arkin worden geprezen. De film lijkt uit de trailer iets minder grappig dan Little Miss Sunshine, maar de hoofdfiguren lijken dan weer wel sympathieke personages.

Sunshine Cleaning is overigens geregisseerd door Christine Jeffs wiens bekendste film wellicht Sylvia is uit 2003. Het scenario werd dan weer geschreven door debutante Megan Holley.

19-03-09

Brad Pitt en Natalie Portman in romanverfilming

 Brad Pitt en Natalie Portman hebben getekend om de hoofdrol te spelen in een romantische komedie die gebaseerd is op een boek van Leanne Shapton (The Squid and the Whale) met de onuitspreekbare titel ‘Important Artifacts and Personal Property from the Collection of Lenore Doolan and Harold Morris, Including Books, Street Fashion and Jewelry’. Dat wordt alvast een interessante poster.

important artifactsNatuurlijk zit de kans er dik in dat wanneer de film uitkomt de titel veranderd wordt. Het is echter niet de titel, maar de combinatie Pitt-Portman die het hele project interessant maakt. Het boek van Shapton gaat over een vier jaar durende relatie tussen fotograaf Hal Morris (Pitt) en culinair columniste Leonore Doolan (Portman). Origineel is dat het boek de vorm heeft van een veilingcatalogus en er ongeveer 300 voorwerpen in staan die elk een deel vertellen van de relatie tussen Morris en Doolan.

Hier zit alvast potentieel in voor een intelligente en grappige romantische komedie, en het is al een tijdje geleden dat Portman nog eens de komische toer opging. Pitt en Portman zullen ook de productie van de film voor hun rekening nemen. Het is zelfs Portman die het boek onder de aandacht bracht van Pitts productiemaatschappij Plan B, die onder de vleugel zit bij Paramount, die dan weer de filmrechten verwierven op een veiling.

Er is nog geen scenarist of een regisseur aangesteld. Het eerste wat deze zullen doen is waarschijnlijk de titel veranderen. Hoewel, de langste titel van een boek is ‘Per favore dite a mia madre che faccio il pubblicitario lei pensa che sono un pierre e che quindi regalo manciate di free entry e consumazioni gratis a chi mi pare, rido coi vips, i calciatori le veline e le giornaliste, leggo Novella e mi fotografano i paparazzi, entro neI privé saltando la coda, bevo senza pagare, sono ghiotto di tartine e gin tonic, ho la casa piena di oggetti di design, conosco Paris Hilton, Tom Ford ed Emilio’ van Davide Cilliberti in 2007.