26-03-09

Trailer: Where the Wild Things Are

‘Where the Wild Things Are’ (Nederlandse vertaling ‘Max en de Maximonsters’) is een klassiek jeugdboek uit 1963 van de Amerikaanse auteur en illustrator Maurice Sendak. Het verhaal gaat over de ingebeelde avonturen van de jonge knaap Max die door zijn ouders werd gestraft en zonder avondeten naar bed is gestuurd.

where the wild things are boek

Eenmaal op zijn kamer beeldt Max zich in dat er een reusachtig mysterieus bos groeit en de jongen trekt vervolgens op avontuur in het land van de Wild Things. Deze Wild Things zijn gevaarlijke monsters, maar Max slaagt erin hen te overwinnen “door in hun gele ogen te kijken zonder te knipperen.” De jongen wordt vervolgens uitgeroepen tot de koning van alle Wild Things. Toch voelt Max zich na een tijdje eenzaam en verlangt hij na een tijdje terug naar huis. Hij keert terug naar zijn slaapkamer om daar een bord warm eten aan te treffen.

Deze klassieker uit de jeugdliteratuur leidde al tot een animatiefilm, een opera, een balletopvoering, een nummer van Metallica, een musical en een postzegel. Binnenkort komt daar ook een live action film bij onder leiding van Spike Jonze (Being John Malkovich, Adaptation). Jonze schreef het scenario samen met auteur Dave Eggers. Where the Wild Things Are is een zeer fantasierijk verhaal en lijkt bij Jonze zeker in goede handen. Jonze werd overigens door Maurice Sendak persoonlijk aangesproken voor de regie.

Voor de rol van het jongetje Max werd een open auditie uitgeschreven waarna meer dan duizend kinderen van over de hele wereld zich inschreven. Het duurde uiteindelijk verschillende maanden vooraleer Max Records (The Brothers Bloom) uiteindelijk gecast werd. Verder zien we ook Catherine Keener en spreken de monsters met de stemmen van o.a. Forest Whitaker, Catherine Keener, Paul Dano, James Gandolfini, Catherine O'Hara en Lauren Ambrose.

Deze monsters werden overigens gespeeld door acteurs die monsterpakken droegen van 1m80 tot ruim 2m40. Nadien werden de gezichten met de computerprogramma’s gegenereerd. De pakken werden ontworpen door de Jim Henson Company, die natuurlijk bekend zijn van “The Muppets” en de film Labyrinth. De ‘hoofden’ van de monsters konden slechts 10 à 15 minuten gedragen worden waarna de acteurs werden afgekoeld met een ventilator.

De opnames gingen al in 2005 van start en oorspronkelijk zou de film in mei 2008 uitkomen. Later werd de release datum verschoven naar oktober 2009 om uiteindelijk definitief vastgelegd te worden op 16 oktober in de VS en 21 oktober in België.

De commentaren zijn gesloten.