15-03-09

The International

the international 2They control your money. They control your government. They control your life. And everybody pays.

Korte inhoud: Louis Salinger is een agent van Interpol die een wereldwijde samenzwering in de bankensector op het spoor is. Het doel van Salingers onderzoek is de International Bank of Business and Credit (IBBC), die zich schuldig maakt aan het witwassen van geld, wapenhandel en de destabilisatie van regeringen. Bij zijn onderzoek wordt hij geholpen door Eleanor Whitman, een openbare aanklager uit New York. Samen volgen ze het spoor van het geld, dat hen van Berlijn over Milaan en New York naar Istanbul brengt.

Recensie: The International kon op geen beter moment uitkomen: een thriller over banken die niet helemaal volgens de regels werken net op het moment dat er een wereldwijde kredietcrisis aan de gang is. Qua timing kan dat tellen. Normaal gezien zou The International echter vorige zomer al moeten uitgekomen zijn, maar door enkele slechte testscreenings werd de release verschoven naar dit voorjaar zodat er reshoots met meer actie konden worden gefilmd. Helaas is met deze nieuwe opnames het niveau van The International niet spectaculair gestegen en de film zit dan wel vol goede bedoelingen, maar de uitwerking hinkt een beetje achterop.

Nochtans ligt dat niet aan de Duitse regisseur Tom Tykwer, die na o.a. het energieke Lola Rennt en de romanverfilming Perfume, opnieuw laat zien dat hij wel degelijk weet hoe hij met een camera moet omgaan. Dat resulteert in een aantal fraaie scènes, zoals een shoot-out in het Guggenheim Museum in New York waar Tykwer optimeel gebruik maakt van het moderne interieur met veel glas en staal om een spannende actiescène te draaien.

Ook aan de prestatie van Clive Owen valt weinig op af te dingen. De Britse acteur, die ooit getipt werd voor de rol van James Bond, toont hier dat hij misschien niet zo flexibel en energiek is als een Jason Bourne of Ethan Hunt, maar dat hij toch een actiefilm kan dragen. Owen speelt zijn rol met de juiste flair en weet Louis Salinger ook een kwetsbare kant mee te geven.

the international 1

De vrouwelijke hoofdrol wordt gespeeld door Naomi Watts en haar hebben we al in veel betere doen geweten. Het lijkt Watts allemaal niet echt te interesseren wat er met haar personage Eleanor Whitman gebeurt en ze levert een vlakke prestatie af. Toegegeven, haar rol heeft ook bijzonder weinig om het lijf en veel meer dan achter Clive Owen aanhollen moet Watts niet doen. Haar rol had dan ook even goed weggelaten kunnen worden zonder dat het verhaal zou instorten.

En daarmee komen we bij het belangrijkste euvel van The International, namelijk het zwakke scenario van debutant Eric Singer. The International begint meteen met een moord waarbij je als kijker niet weet wat er gebeurt, laat staan wie er vermoord wordt. Ook later krijg je weinig uitleg en de personages vliegen de halve planeet rond (Berlijn, Luxemburg, Frankrijk, Milaan, New York en Istanbul) waardoor de film af en toe meer een toeristisch promofilmpje lijkt. Met al dat gereis lijkt het wel of er veel gebeurt, maar eigenlijk is dit niet echt zo.

the international 3

Het uitgangspunt van The International is nochtans niet onaardig, maar het basisidee wordt niet echt goed uitgewerkt, zodat het verhaal nooit echt goed op gang komt, te langzaam wordt verteld en er te veel wordt verteld in een te korte tijdspanne. Het geheel is ook onevenwichtig, want wordt je in bepaalde scènes overladen met informatie, dan gebeurt er in andere scènes amper iets. Jammer, want met een beter script, was uit dit interessante idee veel meer te halen.

Kortom, hoewel The International zeker goede momenten heeft, de schietscène in het Guggenheim Museum is één van de betere van de afgelopen jaren, gaat de film finaal ten onder aan een overambitieus script. Zelfs een charismatische Clive Owen en een bekwame Tom Tykwer kunnen deze film niet boven de middelmaat doen uitstijgen.

Titel: The International
Jaar: 2008
Genre: thriller, actie
Regie: Tom Tykwer
Cast: Clive Owen (Louis Salinger), Naomi Watts (Eleanor Whitman), Armin Mueller-Stahl (Wilhelm Wexler), Ulrich Thomsen (Jonas Skarssen)
Quotering: imdb: 69
Mijn quotering: * * *
Officiële website: http://www.everybodypays.com/
Imdb: http://www.imdb.com/title/tt0963178/
Quotes:

Jonas Skarssen: What do you want?
Louis Salinger: I want some fucking justice.

De commentaren zijn gesloten.