28-02-09

Trailer: Phoebe in Wonderland

phoebe in wonderlandNu Dakota met haar vijftien jaar stilaan te oud wordt om kinderrollen te spelen en met Push een eerste stap in de puberrollen heeft gezet, moet de familie Fanning echter niet wanhopen. Met de 10-jarige Elle blijft de opvolging van Dakota immers binnen de familie. Ondanks haar prille leeftijd was Elle Fanning al te zien in 27 projecten waaronder I Am Sam, “House MD”, Babel, Deja Vu en The Curious Case of Benjamin Button. Binnenkort komt daarbij ook de indie Phoebe in Wonderland die volgende maand een limited release krijgt in de VS.

Alles draait rond het meisje Phoebe die het helemaal gehad heeft met de grote mensenwereld met alle regels die moeten gevolgd worden. Phoebe gaat daarom op toneelles en vindt in haar onconventionele lerares een onverwacht lichtpunt in haar leven. Door haar ongewone aanpak inspireert de leerkracht Phoebe om het leven van haar hele familie op zijn kop te zetten. Aanvankelijk zien Phoebes ouders in haar vreemde gedrag immers een genie aan het werk, maar gaandeweg beseffen ze dat hun dochter doordraait.

Het verhaal klinkt een beetje als een ‘Alice in Wonderland’ meets Little Miss Sunshine. Uit de trailer blijkt alvast dat de felle kleuren en droomsequenties zeker hun inspiratie hebben gehaald bij het verhaal van Lewis Carroll. Ook de tagline (“Dare to dream your life”) en de titel zijn directe verwijzingen naar Alice in Wonderland. Dit wordt ook verwerkt in het verhaal want de moeder van Phoebe werkt immers aan een boek over het wereldberoemde boek.

Phoebe in Wonderland is de tweede film van regisseur / scenarist Daniel Barnz die in 2001 debuteerde met The Cutting Room. De film was op het Sundance Filmfestival genomineerd voor de prijs van de jury. Naast Elle Fanning bestaat de cast uit gevestigde namen als Felicity Huffman, Patricia Clarkson en Bill Pullman. Of er een Belgische release komt, is nog niet bekend.

27-02-09

Trailer: Confessions of a Shopaholic

confessions of a shopaholicBinnen enkele weken (18 maart om precies te zijn) gaat de romcom Confessions Of A Shopaholic in Belgische première. De film is gebaseerd op twee boeken van bestsellerauteur Sophie Kinsella, een gevestigde naam in het chicklitgenre. Deze boeken richten zich vooral op jonge vrouwen en de hoofdpersonages zijn vaak alleenstaande, vlotte vrouwen uit de grote stad met een interessante baan en een levendige belangstelling voor seksualiteit. Deze Confessions of a Shopaholic lijkt hierop geen uitzondering en de film lijkt alle clichés uit het genre te bevatten.

Korte inhoud: Rebecca Bloomwood (Isla Fisher) is een 25-jarige vrouw die samen met haar beste vriendin Suze (Krysten Ritter) een appartement deelt. Rebecca heeft een serieuze koopverslaving die ze niet te baas kan met haar karig loon van redacteur bij een financieel magazine. De onbetaalde rekeningen stapelen zich dan ook op en Rebecca probeert, zonder al te veel succes, haar uitgaven te beperken. Dan krijgt ze de kans om aan de slag te gaan als financieel journalist in New York.

De 33-jarige relatief onbekende Isla Fisher heeft de moeilijke taak gekregen om hordes vrouwen over de wereld niet teleur te stellen met de rol van Rebecca Bloomwood. Uit de trailer blijkt alvast dat Fisher de rol met het nodige enthousiasme speelt, maar zelf was ze er aanvankelijk niet gerust in wat leidde tot enkele slapeloze nachten: "I'd never been the lead in a movie before, obviously there's the fear that goes along with being responsible for the tone of the film, then there's the actual physical endurance side, and that was sort of like running a marathon."

De Australiër P.J. Hogan is de regisseur van dienst, terwijl Tracey Jackson, Tim Firth en Kayla Alpert de romans ‘Confessions of a Shopaholic’ en ‘Shopaholic Takes Manhattan’ van Kinsella in een filmscript hebben verwerkt. Hugh Dancy is Luke Brandon, de love interest van Rebecca Bloomwood. In de bijrollen zie je nog Joan Cusack, John Goodman, John Lithgow en Kristin Scott Thomas.

24-02-09

Werk voor Watts

Ondertussen is Woody Allen met zijn 73 jaar al lang de pensioengerechtigde leeftijd voorbij, maar de regisseur weet nog lang van geen ophouden. Gisteren won Penelope Cruz haar eerste Oscar voor een rol in Allens Vicky Christina Barcelona, vandaag heeft Allen al zijn volgende project op stapel staan.

Voor dit Untitled Woody Allen London Project zijn de castings momenteel volop aan de gang en dat heeft tot nu toe een zeer aardig resultaat opgeleverd. Eerder was al bekend geraakt dat Josh Brolin en Anthony Hopkins een rol zouden krijgen, vandaag zijn daar Freida Pinto en Naomi Watts bijgekomen. Ook Pinto stond gisteren nog op het Oscarpodium waar ze deelde in de winst van Slumdog Millionaire waarin ze een hoofdrol speelt.

Er is nog maar zeer weinig bekend over deze nieuwste van Woody Allen. De opnames starten in juli in Londen, en dat is al de vierde keer dat Allen de laatste jaren in Londen neerstrijkt. Enkel Vicky Christina Barcelona (Barcelona) en Whatever Works (New York) werden van zijn laatste zes films niet in Londen opgenomen. Deze Whatever Works, met Evan Rachel Wood, Henry Cavill en Patricia Clarkson, komt deze zomer uit in de VS.

21-grams-1

Het project van Woody Allen is niet het enige interessante project waar Naomi Watts deze dagen aan gelinkt wordt. De Australische zou ook de hoofdrol gaan spelen in Fair Game waarin ze herenigd zou worden met kersvers Oscarwinnaar Sean Penn. Penn en Watts deelden eerder het scherm in The Assassination of Richard Nixon en 21 Grams (foto).

Fair Game gaat over de zaak van CIA-agente en Valerie Plame, tevens de vrouw van ambassadeur Joseph Wilson. Plame zag haar geheime identiteit als CIA-agente gelekt worden door vooraanstaande leden in het Witte Huis omdat haar echtgenoot zich in een paar artikels kritisch had uitgelaten over de invasie in Irak. Enkel Lewis Libby werd veroordeeld voor het lek, Dick Cheney en Karl Rove ontsprongen de dans.

De film is overigens niet te verwarren met Nothing Buth the Truth met Kate Beckinsale en Matt Dillon, een film die losjes gebaseerd is op het schandaal. Fair Game zal daarentegen gebaseerd zijn op het boek dat Valerie Plame zelf schreef over de hele zaak. Doug Liman zal de regie van Fair Game voor zijn rekening nemen. Naomi Watts is volgende maand naast Clive Owen te zien in de thriller The International (Belgische release: 11 maart).

23-02-09

And the winners are...

Zoals verwacht is de Britse film Slumdog Millionaire de grote winnaar geworden van de 81e uitreiking van de Academy Awards. De film van Danny Boyle wist acht van zijn tien nominaties te verzilveren en liet daarmee vooral The Curious Case of Benjamin Button beteuterd achter. Fincher en co konden slechts drie van hun dertien nominaties verzilveren, maar ook dat lag in de lijn der verwachtingen.

Beste Film / Beste Regie

film-en-regie

Uiteindelijk won Slumdog Millionaire in de categorieën film, regie, niet-origineel scenario, cinematografie, sound mixing, montage, muziek en liedje. Dat Slumdog Millionaire beste film, regie en scenario zou winnen, was voorspeld, maar dat de prent ook Benjamin Button en co in de meer technische reeksen aftroefde is enigszins verrassend. Danny Boyle was dan ook uitermate tevreden en betrok zijn kinderen in zijn dankwoord: My kids are too old to remember this now but, when they were much younger, I swore to them if this miracle ever happened, I would receive it in the spirit of Tigger from Winnie the Pooh, and that's what that was."

Beste Acteur / Beste Actrice

acteurs

De grootste verrassing van de avond vond plaats in de categorie beste acteur, waar niet gedoodverfd winnaar Mickey Rourke won, maar wel Sean Penn. Voor zijn rol als homoseksueel politicus Harvey Milk won Penn zijn tweede Oscar en had dat naar eigen zeggen niet verwacht: "You Commie, homo-loving, sons of a gun. I did not expect this, and I want to be very clear that I know how hard I make it to appreciate me. Penn riep ook meteen op voor gelijke rechten: "I think it is a good time for those who voted for the ban against gay marriage to sit and reflect and anticipate their great shame." Milk won ook de Oscar voor beste origineel scenario.

Kate Winslet kon haar zesde nominatie eindelijk verzilveren en vloog meteen haar man Sam Mendes rond de nek voor ze de volgende woorden sprak: "I'd be lying if I hadn't made a version of this speech. I think I was probably eight years old and staring into the bathroom mirror. I feel very fortunate to have made it all the way from there to here."

Beste Mannelijke Bijrol / Beste Vrouwelijke Bijrol

bijrollen

Heath Ledger kreeg een postume Oscar voor zijn fenomenale rol als The Joker in The Dark Knight. Ledger is na Peter Finch (voor Network in 1977) de tweede acteur die na zijn dood een Oscar wint. Vader en moeder Ledger kwamen de prijs afhalen: "We have been truly overwhelmed by the honour and respect being bestowed upon him with this award. This award tonight would have humbly validated Heath's quiet determination to be truly accepted by you all here, his peers within an industry he so loved."

De Spaanse Penelope Cruz mocht de eerste Oscar van de avond gaan ophalen als beste vrouwelijke bijrol in Woody Allens Vicky Christina Barcelona. "Has anybody ever fainted here. I might be the first one," aldus Cruz. Ze wordt meteen de eerste Spaanse die een Academy Award weet te winnen en droeg haar winst op aan haar acterende landgenoten: "to all the actors from my country".

De show

Vooraf had The Academy of Motion Picture Arts and Sciences laten verstaan dat ze nieuw leven wilde brengen in de urenlange vaak oersaaie show van de afgelopen jaren. De Australische acteur Hugh Jackman mocht daarom voor de eerste keer de presentatie voor zijn rekening nemen en hij vestigde vooral de aandacht op zijn muzikale talenten. Jackman begon met een medley van nummers die eer betoonden aan de genomineerden voor beste film. Later vervoegde hij zangeres Beyonce in een musicalmedley. Zijn openingswoorden waren: "The Academy loves to salute range… Robert Downey Jnr in Tropic Thunder. Robert, who's an American, played an Australian playing an African-American. Nominated. Whereas me, I'm an Australian who played an Australian in a movie called Australia. Hosting."

In het kader van de vernieuwing warden ook de namen van diegenen die de Oscars uitreikten angstvallig geheim gehouden. Men stapte ook af van de duopresentatie, zo mochten om Eva Marie Saint, Tilda Swinton, Angelica Huston, Whoopi Goldberg en Goldie Hawn gezamenlijk de beste vrouwelijke bijrol bekendmaken. Op de site van Empire vind je een lijstje met alle presentators en een quotering. Steve Martin, Tina Fey, Will Smith, Ben Stiller, Nathalie Portman, Jack Black en Steven Spielberg konden op het meeste bijval rekenen. James Franco, Seth Rogen, Daniel Craig en Sarah Jessica Parker waren daarentegen heel wat minder grappig.

Een overzicht van alle winnaars:

Best Motion Picture of the Year
Slumdog Millionaire
Other Nominees:
The Curious Case of Benjamin Button
Frost/Nixon
Milk
The Reader

Best Performance by an Actor in a Leading Role
Sean Penn for Milk
Other Nominees:
Richard Jenkins for The Visitor
Frank Langella for Frost/Nixon
Brad Pitt for The Curious Case of Benjamin Button
Mickey Rourke for The Wrestler

Best Performance by an Actress in a Leading Role
Kate Winslet for The Reader
Other Nominees:
Anne Hathaway for Rachel Getting Married
Angelina Jolie for Changeling
Melissa Leo for Frozen River
Meryl Streep for Doubt

Best Performance by an Actor in a Supporting Role
Heath Ledger for The Dark Knight
Other Nominees:
Josh Brolin for Milk
Robert Downey Jr. for Tropic Thunder
Philip Seymour Hoffman for Doubt
Michael Shannon for Revolutionary Road

Best Performance by an Actress in a Supporting Role
Penélope Cruz for Vicky Cristina Barcelona
Other Nominees:
Amy Adams for Doubt
Viola Davis for Doubt
Taraji P. Henson for The Curious Case of Benjamin Button
Marisa Tomei for The Wrestler

Best Achievement in Directing
Danny Boyle for Slumdog Millionaire
Other Nominees:
Stephen Daldry for The Reader
David Fincher for The Curious Case of Benjamin Button
Ron Howard for Frost/Nixon
Gus Van Sant for Milk (2008/I)

Best Writing, Screenplay Written Directly for the Screen
Milk : Dustin Lance Black
Other Nominees:
Frozen River : Courtney Hunt
Happy-Go-Lucky: Mike Leigh
In Bruges: Martin McDonagh
WALL·E: Andrew Stanton, Pete Docter, Jim Reardon

Best Writing, Screenplay Based on Material Previously Produced or Published
Slumdog Millionaire: Simon Beaufoy
Other Nominees:
The Curious Case of Benjamin Button: Eric Roth, Robin Swicord
Doubt: John Patrick Shanley
Frost/Nixon: Peter Morgan
The Reader : David Hare

Best Achievement in Cinematography
Slumdog Millionaire : Anthony Dod Mantle
Other Nominees:
Changeling : Tom Stern
The Curious Case of Benjamin Button : Claudio Miranda
The Dark Knight : Wally Pfister
The Reader : Roger Deakins, Chris Menges

Best Achievement in Editing
Slumdog Millionaire : Chris Dickens
Other Nominees:
The Curious Case of Benjamin Button : Angus Wall, Kirk Baxter
The Dark Knight : Lee Smith
Frost/Nixon : Daniel P. Hanley, Mike Hill
Milk: Elliot Graham

Best Achievement in Art Direction
The Curious Case of Benjamin Button : Donald Graham Burt, Victor J. Zolfo
Other Nominees:
Changeling : James J. Murakami, Gary Fettis
The Dark Knight : Nathan Crowley, Peter Lando
The Duchess : Michael Carlin, Rebecca Alleway
Revolutionary Road : Kristi Zea, Debra Schutt

Best Achievement in Costume Design
The Duchess : Michael O'Connor
Other Nominees:
Australia : Catherine Martin
The Curious Case of Benjamin Button : Jacqueline West
Milk : Danny Glicker
Revolutionary Road : Albert Wolsky

Best Achievement in Makeup
The Curious Case of Benjamin Button : Greg Cannom
Other Nominees:
The Dark Knight : John Caglione Jr., Conor O'Sullivan
Hellboy II: The Golden Army : Mike Elizalde, Thomas Floutz

Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Score
Slumdog Millionaire : A.R. Rahman
Other Nominees:
The Curious Case of Benjamin Button : Alexandre Desplat
Defiance : James Newton Howard
Milk : Danny Elfman
WALL·E : Thomas Newman

Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Song
Slumdog Millionaire : A.R. Rahman, Sampooran Singh Gulzar("Jai Ho")
Other Nominees:
Slumdog Millionaire : A.R. Rahman, Maya Arulpragasam("O Saya")
WALL·E : Peter Gabriel, Thomas Newman("Down to Earth")

Best Achievement in Sound
Slumdog Millionaire : Ian Tapp, Richard Pryke, Resul Pookutty
Other Nominees:
The Curious Case of Benjamin Button : David Parker, Michael Semanick, Ren Klyce, Mark Weingarten
The Dark Knight : Ed Novick, Lora Hirschberg, Gary Rizzo
WALL·E : Tom Myers, Michael Semanick, Ben Burtt
Wanted : Chris Jenkins, Frank A. Montaño, Petr Forejt

Best Achievement in Sound Editing
The Dark Knight : Richard King
Other Nominees:
Iron Man : Frank E. Eulner, Christopher Boyes
Slumdog Millionaire : Tom Sayers
WALL·E : Ben Burtt, Matthew Wood
Wanted : Wylie Stateman

Best Achievement in Visual Effects
The Curious Case of Benjamin Button : Eric Barba, Steve Preeg, Burt Dalton, Craig Barron
Other Nominees:
The Dark Knight : Nick Davis, Chris Corbould, Timothy Webber, Paul J. Franklin
Iron Man : John Nelson, Ben Snow, Daniel Sudick, Shane Mahan

Best Animated Feature Film of the Year
WALL·E : Andrew Stanton
Other Nominees:
Bolt : Chris Williams, Byron Howard
Kung Fu Panda : John Stevenson, Mark Osborne

Best Foreign Language Film of the Year
Okuribito (Japan)
Other Nominees:
Der Baader Meinhof Komplex (Germany)
Entre les murs (France)
Revanche (Austria)
Vals Im Bashir (Israel)

Best Documentary, Features
Man on Wire : James Marsh, Simon Chinn
Other Nominees:
The Betrayal - Nerakhoon : Ellen Kuras, Thavisouk Phrasavath
Encounters at the End of the World : Werner Herzog, Henry Kaiser
The Garden (2008/I): Scott Hamilton Kennedy
Trouble the Water : Tia Lessin, Carl Deal

Best Documentary, Short Subjects
Smile Pinki : Megan Mylan
Other Nominees:
The Conscience of Nhem En : Steven Okazaki
The Final Inch : Irene Taylor Brodsky, Tom Grant
The Witness from the Balcony of Room 306 : Adam Pertofsky, Margaret Hyde

Best Short Film, Animated
Maison en petits cubes, La : Kunio Katô
Other Nominees:
Ubornaya istoriya - lyubovnaya istoriya : Konstantin Bronzit
Oktapodi : Emud Mokhberi, Thierry Marchand
Presto : Doug Sweetland
This Way Up : Alan Smith, Adam Foulkes

Best Short Film, Live Action
Spielzeugland : Jochen Alexander Freydank
Other Nominees:
Auf der Strecke : Reto Caffi
Manon sur le bitume : Elizabeth Marre, Olivier Pont
New Boy : Steph Green, Tamara Anghie
Grisen : Tivi Magnusson, Dorthe Warnø Høgh

22-02-09

Oscarpronostiek 2009

Op het eerste gezicht lijken het zowat de meest voorspelbare Oscars van de laatste jaren te worden, de favorieten zijn al lang bekend en zullen zich niet laten verrassen door hun medegenomineerden. Toch, zoals elk jaar, mijn pronostiek voor de Oscaruitreiking van deze nacht.

Beste film:

The Curious Case of Benjamin Button, Frost/Nixon, Milk, The Reader, Slumdog Millionaire
Winnaar: Slumdog Millionaire
Maar het zou moeten zijn: Revolutionary Road

Beste regie:

Danny Boyle, Stephen Daldry, David Fincher, Ron Howard, Gus Van Sant
Winnaar: Danny Boyle
Maar het zou moeten zijn: Gus Van Sant

Beste acteur:

Richard Jenkins, Frank Langhella, Sean Penn, Brad Pitt, Mickey Rourke
Winnaar: Mickey Rourke, Hollywood is dol op sterren die aan de grond zitten, maar er toch weer bovenop sukkelen
Maar het zou moeten zijn: Sean Penn

Beste actrice:

Anne Hathaway, Angelina Jolie, Melissa Leo, Meryl Streep, Kate Winslet
Winnaar: Kate Winslet
Maar het zou moeten zijn: Kate Winslet, maar wel voor Revolutionary Road

Beste mannelijke bijrol:

Josh Brolin, Robert Downey Jr., Philip Seymour Hoffman, Heath Ledger, Michael Shannon
Winnaar: Heath Ledger
Maar het zou moeten zijn: Heath Ledger

Beste vrouwelijke bijrol:

Amy Adams, Penelope Cruz, Viola Davis, Taraji P. Henson, Marisa Tomei
Winnaar: Penelope Cruz
Maar het zou moeten zijn: Kate Winslet voor The Reader, dit is overigens de categorie waar de meeste spanning in zit

Origineel scenario: Frozen River, Happy Go Lucky, In Bruges, Wall-e, Milk
Niet-origineel scenario: The Curious Case of Benjamin Button, The Reader, Slumdog Millionaire, Doubt, Frost/Nixon
Fotografie: Changeling, Dark Knight, The Reader, Slumdog Millionaire, The Curious Case of Benjamin Button
Montage: Benjamin Button, Slumdog Millionaire, Milk, The Dark Knight, Frost/Nixon
Art Direction: Changeling, The Dark Knight, The Duchess, The Curious Case of Benjamin Button, Revolutionary Road
Kostuums: Australia, The Curious Case of Benjamin Button, Duchess, Milk, Revolutionary Road
Make-up: The Curious Case of Benjamin Button, The Dark Knight, Hellboy II
Muziek: Defiance, The Curious Case of Benjamin Button, Slumdog Millionaire, Wall-e, Milk
Geluid: The Curious Case of Benjamin Button, The Dark Knight, Slumdog Millionaire, Wall-e, Wanted
Geluidsmontage: The Dark Knight, Iron Man, Slumdog Millionaire, Wall-e, Wanted
Special Effects: The Curious Case of Benjamin Button, The Dark Knight, Iron Man
Animatiefilm: Wall-e, Bolt, Kung fu Panda
Buitenlandse film: Der Baader Meinhof Komplex, Entre les Murs, Revanche, Okuribito, Waltz with Bashir

19:41 Gepost door karen in prijzen & festivals | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oscar, award, winnaars, pronostiek |  Facebook |

Razzie Awards 2009: Winnaars

razzieDe beste films van 2008 kennen we deze nacht, de slechtste films van vorig jaar zijn wel al bekend. Gisteren zijn immers de Golden Raspberries uitgereikt, en dit al voor de 29e keer. Grote winnaar waren Mike Myers en Paris Hilton die met meerdere frambozen naar huis gingen. Noch Myers noch Hilton vonden het overigens de moeite om hun prijzen te komen afhalen.

Met The Love Guru waarin hij zelf de guru Pitka speelt, sleepte Myers de award voor slechtste film, slechtste acteur en slechtste scenario in de wacht. De film werd bij zijn release met de grond gelijkgemaakt en kon van zijn budget van 60 miljoen dollar slechts een 12-tal miljoen recupereren aan de box office. Naast Mike Myers vind je in de cast ook nog Jessica Alba, Justin Timberlake, Verne Troyer (mini me), Jessica Simpson en de spirituele zelfhulpboekenauteur Deepak Chopra terug.

Alle aandacht ging echter naar Paris Hilton, die ook met drie razzies naar huis ging: slechtste actrice voor The Hottie and the Nottie, slechtste actrice in een bijrol voor haar cameo in Repo! The Genetic Opera en slechtste filmkoppel met Christine Lakin en Joel David Moore in The Hottie and the Nottie. Daarmee deed Hilton de hattrick van Eddie Murphy in 2007 netjes over.  Hopelijk heeft Hilton nu begrepen dat ze niks te zoeken heeft in de filmwereld.

razzie-2009

Verder viel ook Pierce Brosnan in de prijzen en wel als de slechtste mannelijke bijrol van het jaar in Mamma Mia! Akkoord, Brosnan beschikt niet over fluwelen stembanden, maar als ook Uwe Boll en Verne Troyer bij de genomineerden zijn, lijkt Brosnan mij niet de topfavoriet. Maar misschien wilden de stemgerechtigden Brosnan een duidelijk signaal geven dat hij vooral nooit meer moet gaan zingen.

Uwe Boll trok overigens niet met legen handen naar huis: de regisseur werd bekroond met de razzie voor slechtste regisseur van het jaar voor zijn films In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale, 1968 Tunnel Rats en Postal. Ook de framboos voor “worst career achievement” ging naar Boll. De laatste award ging tenslotte naar Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull die werd uitgeroepen tot “worst prequel, remake, rip-off or sequel”.

Worst Picture: The Love Guru 

Worst Actor: Mike Myers - The Love Guru

Worst Actress: Paris Hilton - The Hottie and the Nottie 

Worst Supporting Actress: Paris Hilton - Repo! The Genetic Opera 

Worst Supporting Actor: Pierce Brosnan - Mamma Mia! 

Worst Screen Couple: Paris Hilton and either Christine Lakin or Joel David Moore - The Hottie and the Nottie 

Worst Prequel,Remake, Rip-off or Sequel: Indiana Jones and The Kingdom of The Crystal Skull 

Worst Director: Uwe Boll - 1968: Tunnel Rats, In The Name of The King: A Dungeon Siege Tale, and Postal 

Worst Screenplay: The Love Guru 

Worst Career Achievement: Uwe Boll

21-02-09

The Reader

the readerKorte inhoud: Wanneer de 15-jarige Michael Berg op straat plots ziek wordt, wordt hij geholpen door Hanna Schmitz, een vrouw die dubbel zo oud is als de tiener. De volgende maanden brengt Michael ziek in bed door, maar wanneer hij genezen is, zoekt hij de vrouw op om haar te bedanken. De twee krijgen al snel een passionele, maar geheime affaire waarbij Michael Hannah voorleest uit de boeken die hij meebrengt uit school. Op een dag verdwijnt Hanna echter zonder directe aanleiding. Acht jaar later, in 1966, wanneer Michael rechten studeert, ziet hij Hannah opnieuw wanneer ze terechtstaat voor oorlogsmisdaden. Hanna blijkt tijdens de Tweede Wereldoorlog immers lid geweest te zijn van de SS en was de bewaakster van een kamp. In die hoedanigheid stuurde ze vele onschuldigen de dood in.

Recensie: Het minste wat je van regisseur Stephen Daldry kan zeggen is dat hij geen veelfilmer is: sinds zijn debuut Eight in 1998 heeft de man slechts drie andere films gemaakt. Dat zijn dan wel niet de minste, zo kreeg hij voor Billy Elliot (2000) meteen een oscarnominatie voor zijn regie. Met The Hours brak Daldry echt door in 2002, met 9 oscarnominaties (waarvan enkel winst voor Nicole Kidman als beste actrice). Veel van zijn nominaties heeft Daldry dus nog niet kunnen verzilveren, maar hij is er wel steeds bij, en ook dit jaar heeft hij er met The Reader weer 5 op zak. Waaronder alweer die van beste regie: vier films maken en drie nominaties, het zijn cijfers waar Uwe Boll alleen van kan dromen.

Stephen Daldry wist in 2003 Nicole Kidman naar haar eerste (en voorlopig enige) Oscarwinst te loodsen, en de grote vraag van The Reader is of hij hetzelfde kan doen met Kate Winslet. Krijgt Winslet overal lof voor haar rol in The Reader, dan heeft het er overigens lang naar uitgezien dat Nicole Kidman met de rol zou gaan lopen. Gelukkig voor Winslet werd Kidman zwanger en kon Daldry met Winslet zijn eerste keuze voor Hanna Schmitz bij de producenten doordrukken.

the reader 1

En gelukkig maar, want The Reader is vooral Kate Winslets film. Vanaf de eerste momenten dat ze in beeld komt, zuigt de Britse alle aandacht naar zich toe. Ze staat ongelooflijk sterk te acteren en weet de twijfel van haar personage perfect weer te geven. De actrice krijgt overigens uitstekend weerwerk van haar twee mannelijke collega’s David Kross en Ralph Fiennes die resp. de jonge en oude Michael Berg spelen. Haar zesde Oscarnominatie heeft Winslet dus absoluut niet gestolen, maar de rol van Hanna Schmitz valt inderdaad misschien beter in de categorie ‘beste bijrol’, zoals sommigen beweren.

Het scenario van David Hare, gebaseerd op een bestseller van Bernhard Schlink, zit vakkundig in elkaar en wisselt scènes uit verschillende tijdsperiodes af. De film speelt zich o.m. af in 1995, 1985, 1966 en de jaren ’50 van Duitsland. Roger Deakins en Chris Menges zorgen andermaal voor de juiste cinematografie en ook de rustige muziek van Nico Muhly verdient een vermelding.

the reader 2

Een van de taglines van de film luidt “behind the mystery lies a truth that will make you question everything you know” en dat is eigenlijk een uitstekende samenvatting van The Reader. Deze film roept immers heel wat vragen op en geeft het publiek heel wat zaken mee naar huis om over na te denken. Is bv. Hanna Schmitz doorslecht omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog de Nazi’s hielp? Of maakte ze de verkeerde keuzes op het verkeerde moment?

Ron Rausenbaum, de auteur van ‘Explaining Hitler’, omschreef de film dan ook al als de “worst Holocaust movie ever”. Joodse groeperingen willen ook een ban op de film omdat het personage Hanna Schmitz te sympathiek wordt voorgesteld. The Reader is echter geen Holocaustfilm, natuurlijk spelen deze afschuwelijke gebeurtenissen een rol in de film, maar eerder is dit een film over een liefde tussen twee mensen, die een fatale afloop kent door de keuzes die een van hen voordien maakte. Of zoals Roger Ebert het stelde: “it is a movie about lacking the courage to speak when we should. That’s something I think we can all identify with”.

Kortom, The Reader is een aangrijpende film die begint als een liefdesverhaal tussen een tiener en een veel oudere vrouw, maar halverwege omslaat in een moreel dilemma tussen juist en fout. Een krachtig verhaal waarin heel sterk geacteerd wordt. The Reader roept vele complexe vragen op, maar vermijdt simpele antwoorden. Dit is nu al een van de films van 2009.

Titel: The Reader
Jaar: 2008
Genre: drama
Regie: Stephen Daldry
Cast: David Kross (jonge Michael Berg), Kate Winslet (Hanna Schmitz), Ralph Fiennes (oude Michael Berg), Bruno Ganz (professor Rohl), Lena Olin (Rose Mather / Ilana Mather), Volker Bruch (Dieter Spenz)
Quotering imdb: 78
Mijn quotering: * * * *
Imdb: http://www.imdb.com/title/tt0976051/
Officiële website: http://www.thereader-movie.com/
Quotes:

Michael: I'm not frightened. I'm not frightened of anything.The more I suffer, the more I love. Danger will only increase my love.It will sharpen it, forgive its vice. I will be the only angel you need.
You will leave life even more beautiful than you ended it. Heaven will take you back and look at you and say: Only one thing can make a soul complete and that thing is love.