21-02-09

The Reader

the readerKorte inhoud: Wanneer de 15-jarige Michael Berg op straat plots ziek wordt, wordt hij geholpen door Hanna Schmitz, een vrouw die dubbel zo oud is als de tiener. De volgende maanden brengt Michael ziek in bed door, maar wanneer hij genezen is, zoekt hij de vrouw op om haar te bedanken. De twee krijgen al snel een passionele, maar geheime affaire waarbij Michael Hannah voorleest uit de boeken die hij meebrengt uit school. Op een dag verdwijnt Hanna echter zonder directe aanleiding. Acht jaar later, in 1966, wanneer Michael rechten studeert, ziet hij Hannah opnieuw wanneer ze terechtstaat voor oorlogsmisdaden. Hanna blijkt tijdens de Tweede Wereldoorlog immers lid geweest te zijn van de SS en was de bewaakster van een kamp. In die hoedanigheid stuurde ze vele onschuldigen de dood in.

Recensie: Het minste wat je van regisseur Stephen Daldry kan zeggen is dat hij geen veelfilmer is: sinds zijn debuut Eight in 1998 heeft de man slechts drie andere films gemaakt. Dat zijn dan wel niet de minste, zo kreeg hij voor Billy Elliot (2000) meteen een oscarnominatie voor zijn regie. Met The Hours brak Daldry echt door in 2002, met 9 oscarnominaties (waarvan enkel winst voor Nicole Kidman als beste actrice). Veel van zijn nominaties heeft Daldry dus nog niet kunnen verzilveren, maar hij is er wel steeds bij, en ook dit jaar heeft hij er met The Reader weer 5 op zak. Waaronder alweer die van beste regie: vier films maken en drie nominaties, het zijn cijfers waar Uwe Boll alleen van kan dromen.

Stephen Daldry wist in 2003 Nicole Kidman naar haar eerste (en voorlopig enige) Oscarwinst te loodsen, en de grote vraag van The Reader is of hij hetzelfde kan doen met Kate Winslet. Krijgt Winslet overal lof voor haar rol in The Reader, dan heeft het er overigens lang naar uitgezien dat Nicole Kidman met de rol zou gaan lopen. Gelukkig voor Winslet werd Kidman zwanger en kon Daldry met Winslet zijn eerste keuze voor Hanna Schmitz bij de producenten doordrukken.

the reader 1

En gelukkig maar, want The Reader is vooral Kate Winslets film. Vanaf de eerste momenten dat ze in beeld komt, zuigt de Britse alle aandacht naar zich toe. Ze staat ongelooflijk sterk te acteren en weet de twijfel van haar personage perfect weer te geven. De actrice krijgt overigens uitstekend weerwerk van haar twee mannelijke collega’s David Kross en Ralph Fiennes die resp. de jonge en oude Michael Berg spelen. Haar zesde Oscarnominatie heeft Winslet dus absoluut niet gestolen, maar de rol van Hanna Schmitz valt inderdaad misschien beter in de categorie ‘beste bijrol’, zoals sommigen beweren.

Het scenario van David Hare, gebaseerd op een bestseller van Bernhard Schlink, zit vakkundig in elkaar en wisselt scènes uit verschillende tijdsperiodes af. De film speelt zich o.m. af in 1995, 1985, 1966 en de jaren ’50 van Duitsland. Roger Deakins en Chris Menges zorgen andermaal voor de juiste cinematografie en ook de rustige muziek van Nico Muhly verdient een vermelding.

the reader 2

Een van de taglines van de film luidt “behind the mystery lies a truth that will make you question everything you know” en dat is eigenlijk een uitstekende samenvatting van The Reader. Deze film roept immers heel wat vragen op en geeft het publiek heel wat zaken mee naar huis om over na te denken. Is bv. Hanna Schmitz doorslecht omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog de Nazi’s hielp? Of maakte ze de verkeerde keuzes op het verkeerde moment?

Ron Rausenbaum, de auteur van ‘Explaining Hitler’, omschreef de film dan ook al als de “worst Holocaust movie ever”. Joodse groeperingen willen ook een ban op de film omdat het personage Hanna Schmitz te sympathiek wordt voorgesteld. The Reader is echter geen Holocaustfilm, natuurlijk spelen deze afschuwelijke gebeurtenissen een rol in de film, maar eerder is dit een film over een liefde tussen twee mensen, die een fatale afloop kent door de keuzes die een van hen voordien maakte. Of zoals Roger Ebert het stelde: “it is a movie about lacking the courage to speak when we should. That’s something I think we can all identify with”.

Kortom, The Reader is een aangrijpende film die begint als een liefdesverhaal tussen een tiener en een veel oudere vrouw, maar halverwege omslaat in een moreel dilemma tussen juist en fout. Een krachtig verhaal waarin heel sterk geacteerd wordt. The Reader roept vele complexe vragen op, maar vermijdt simpele antwoorden. Dit is nu al een van de films van 2009.

Titel: The Reader
Jaar: 2008
Genre: drama
Regie: Stephen Daldry
Cast: David Kross (jonge Michael Berg), Kate Winslet (Hanna Schmitz), Ralph Fiennes (oude Michael Berg), Bruno Ganz (professor Rohl), Lena Olin (Rose Mather / Ilana Mather), Volker Bruch (Dieter Spenz)
Quotering imdb: 78
Mijn quotering: * * * *
Imdb: http://www.imdb.com/title/tt0976051/
Officiële website: http://www.thereader-movie.com/
Quotes:

Michael: I'm not frightened. I'm not frightened of anything.The more I suffer, the more I love. Danger will only increase my love.It will sharpen it, forgive its vice. I will be the only angel you need.
You will leave life even more beautiful than you ended it. Heaven will take you back and look at you and say: Only one thing can make a soul complete and that thing is love.

Commentaren

the reader Deze film net in London gezien (25-2-09) Waaw! Zonde om de gehele recensie van te voren te lezen tip: laat je meevoeren door de pracht van deze film en de indrukwekkende verhaallijnen. Iedereen zat met een brok in de keel...

Gepost door: lena | 27-02-09

De commentaren zijn gesloten.