17-02-09

Een statistische berekening van de Oscarwinnaars 2009

oscarNadat de Amerikaanse statisticus Nate Silver zich vorig jaar bezighield met een statistische voorspelling van de uitslag van de presidentsverkiezingen (op zijn weblog FiveThirtyEight.com), houdt hij het dit jaar iets luchtiger. Silver heeft namelijk met behulp van zijn statistische software en allerlei ingewikkelde berekeningen een prognose gemaakt van de winnaars van de komende Oscars.

Daarvoor heeft 30-jarige wiskundige een grote database opgezet met daarin 30 jaar Oscargeschiedenis. In de databank vind je o.a. het genre, MPAA-classificatie, release datum, openingsweekend (rekening houdend met de inflatie) en of de film andere awards won. Silver ging ook na of een nominatie in één welbepaalde categorie invloed had op succes in een andere. Bv. zal je sneller de Oscar voor beste actrice winnen als je film ook genomineerd is als beste film? Het antwoord is overigens ja.

De grootste voorspellende factor of een film een Academy Award zal winnen, is echter of hij al andere prijzen heeft gekregen (zo zijn de Directors Guild Awards een betrouwbare indicator voor de categorie beste film). Ook het genre van een film speelt een rol (zo houdt The Academy niet van komedies). Maar MPAA en de release datum zouden dan weer geen invloed hebben. Genoeg uitleg, dit is wat Silver heeft te zeggen over de belangrijkste categorieën dit jaar.

Beste acteur in een bijrol:

Vorig jaar won Javier Bardem voor zijn rol als sadistische moordenaar in No Country for Old Men alle prijzen. Dit jaar heeft Heath Ledger hetzelfde gedaan voor zijn Joker in The Dark Knight. Normaal is The Academy niet happig om in dit genre prijzen uit te delen, maar gezien Ledgers tragische lot, lijkt zijn winst een zekerheid.

Heath Ledger.............................85.8%
Josh Brolin..................................5.0%
Philip Seymour Hoffman................4.4%
Michael Shannon..........................3.6%
Robert Downey Jr.
.......................1.2%

Beste actrice in een bijrol

Kate Winslet ging bij de belangrijkste prijsuitreikingen aan de haal voor haar rol in The Reader. Alleen is Winslet bij de Oscars voor deze rol genomineerd in de categorie beste actrice. Penelope Cruz, de winnares van de BAFTA, lijkt de logische keuze, maar Silvers computerprogramma zegt dat Taraji P. Henson hier de winnares wordt omdat The Curious Case of Benjamin Button tot nu toe met vrijwel lege handen achter is gebleven en het de enige film is met een nominatie in deze categorie en dit daarom wel eens een troostprijs zou kunnen zijn voor Fincher en co.

Taraji P. Henson.........................51.0%
Penélope Cruz............................24.6%
Viola Davis................................11.6%
Amy Adams...............................11.6%
Marisa Tomei...............................1.2%

Acteur

Sean Penn (SAG) en Mickey Rourke (Golden Globe) hebben de prijzen tot nog toe netjes verdeeld, maar Rourke trekt met een voordeel naar de Oscars. Volgens Silver is het immers zo dat als een acteur, zoals Penn, verschillende keren werd genomineerd zonder te winnen, zijn kansen om uiteindelijk toch te winnen toenemen. Daarna dalen zijn kansen weer. Penn won vijf jaar geleden voor Mystic River

Mickey Rourke...........................71.1%
Sean Penn.................................19.0%
Brad Pitt......................................5.9%
Frank Langella..............................3.4%
Richard Jenkins.............................0.5%

Actrice

Meryl Streep won zowel een SAG Award als een Critics Choice Award voor Doubt. Kate Winslet won veel meer prijzen, maar wel als beste vrouwelijke bijrol. Silver loste dit op door Winslet slechts de helft van de punten te geven voor de prijzen die ze won als beste bijrol. Toch wint Winslet volgens zijn statistische berekening dan nog, omdat ze al haar zesde nominatie heeft zonder te winnen (zie ook Sean Penn en Mickey Rourke). Streep won al voor Sophie’s Choice en Kramer vs Kramer.

Kate Winslet.............................67.6%
Meryl Streep.............................32.4%
Anne Hathaway...........................0.0%
Melissa Leo.................................0.0%
Angelina Jolie .............................0.0%

Regie

Wanneer The Academy beslist te rebelleren, doet ze dat meestal in deze categorie. Dit is de categorie waar minder mainstream films worden gelauwerd en The Academy niet  het lef heeft om ze de Oscar voor beste film te geven, zoals Ang Lee voor Brokeback Mountain en Steven Soderbergh voor Traffic. Maar Danny Boyle heeft met zijn Slumdog Millionaire alle belangrijke prijzen gewonnen en met grote zekerheid dus ook een Oscar.

Danny Boyle, Slumdog Millionaire.............................99.7%
Gus Van Sant, Milk...................................................0.1%
David Fincher, The Curious Case of Benjamin Button......0.1%
Ron Howard, Frost/Nixon…………………………………………........0.0%
Stephen Daldry, The Reader……………………………………………..0.0%

Film

Slumdog Millionaire won de drie grote prijzen die garant staan voor Oscarsucces: DGA, Golden Globe en BAFTA. Het is ook een serieuze film, en dat kan altijd rekenen op de goedkeuring van de stemmers. Als er een verrassing valt te noteren zou die moeten komen van Gus van Sants Milk die misschien kan rekenen op het fiasco van Proposition 8. Dan zou Milk beste film worden en Danny Boyle de beste regisseur.

Slumdog Millionaire...................................99.0%
Milk...........................................................1.0%
Frost/Nixon.................................................0.0%
The Curious Case of Benjamin Button..............0.0%
The Reader..................................................0.0%

Zondagavond weten we of een Oscaruitreiking onderhevig is aan statistische wetmatigheden.

Commentaren

Hmmm Ik ga meestal uit van de BAFTA's als leidraad. Maar je hoeft dit jaar geen wiskunde wizzkid te zijn om te weten dat Heath Ledger een hele grote kans maakt.

Gepost door: Mike's Webs | 18-02-09

De commentaren zijn gesloten.