07-02-09

Trailer: The Soloist

the soloistIn oktober 2008 besloot Paramount om de release datum van The Soloist uit te stellen naar 24 april 2009. Hun beslissing werd op wenkbrauwgefrons onthaald aangezien de film werd getipt als mogelijke Oscarkandidaat. Vooral acteurs Robert Downey Jr. en Jamie Foxx scoorden goed in polls, maar ook regisseur Joe Wright zou niet kansloos geweest zijn.

Waarom Paramount The Soloist verschoof van de maanden waarin de prijzen worden uitgedeeld naar het kalmere voorjaar, zal wel zijn (financiële) redenen gehad hebben, maar het blijft toch een vreemde beslissing. Oscargenomineerde films mogen dan traditiegetrouw niet de grootste box officetoppers zijn, maar een nominatie kan wel een boost betekenen voor de dvd-verkoop.

Korte inhoud: Nathaniel Ayers is een dakloze muzikant met de grote droom om ooit een optreden te mogen geven in de Walt Disney Concert Hall. Zijn dakloze bestaan, én het feit dat Ayers schizofreen is, vormen echter grote hindernissen om zijn droom te verwezenlijken. Op een dag wordt Ayers op straat echter ‘ontdekt’ door de journalist Steve Lopez (Downey Jr.) die zijn droom wil doen uitkomen.

The Soloist is gebaseerd op een reeks columns die in 2005 verschenen in The Los Angeles Times. Deze columns van Steve Lopez trokken meteen de aandacht van verschillende filmproducenten die in de rij stonden om rechten te kopen. Aanvankelijk hield Lopez de boot af, maar uiteindelijk sloot hij toch een overeenkomst met Gary Foster (Elektra, Ghost Rider) en Russ Krasnoff.

Susannah Grant mocht het materiaal van Lopez vertalen naar een filmscenario. Eerder schreef ze al de script van o.a. Erin Brokovich, Catch and Release en In Her Shoes. Voor de regie werd de 37-jarige Brit Joe Wright aangetrokken die met Pride and Prejudice en Atonement ervaring heeft met verfilmde boeken. De cast bestaat naast Jamie Foxx en Robert Downey Jr. uit o.a. Catherine Keener, Tom Hollander en Stephen Root.

Vooral Jamie Foxx zal trouwens gevloekt hebben toen de studio de film besliste om de film uit te stellen. Personages met een hoek af zijn immers zeer geliefd bij prijsuitreikingen. Maar ook Downey Jr. had wellicht de aandacht die hij kreeg met Iron Man willen rekken met deze rol. Een Belgische release datum is er nog niet, een trailer al wel, en die vind je hieronder.

De commentaren zijn gesloten.