31-01-09

Trailer: The Ghosts of Girlfriends Past

De romantische zielen onder ons kunnen vanaf 1 juli 2009 gaan kijken naar de romantische komedie The Ghosts of Girlfriends Past. Echt bijster origineel klinkt het verhaal niet, maar er zijn toch een paar elementen waardoor deze film misschien boven de middelmaat uitkomt in het romcom-genre.

Maar eerst de korte inhoud: Celebrityjournalist Connor Mead houdt van zijn vrijheid, plezier maken en vrouwen. Connor is een verstokte vrijgezel die er geen graten in ziet om met verschillende vrouwen tegelijk te breken via een conference call. Zijn manifest gebrek aan romantiek valt niet in goede aarde bij zijn jongere broer Paul die op het punt staat te trouwen. Maar op Pauls huwelijksfeest ontmoet Connor een vrouw op wie hij meteen stapelverliefd is. De twee worden steeds closer maar dan beginnen er rare dingen te gebeuren met Connor, hij wordt nl. achtervolgd door de geesten van al zijn ex-vriendinnen. En dat zijn er heel wat…

ghosts of girlfriends past 3

The Ghosts of Girlfriends Past wordt geregisseerd door Mark Waters, die eerder Freaky Friday, Just Like Heaven, The Spiderwick Chronicles en vooral het bijzonder leuke Mean Girls maakte. Dat maakt van Waters vrijwel de enige regisseur die Lindsay Lohan kon aanzetten tot overtuigend acteren. Het scenario is geschreven door het duo Jon Lucas en Scott Moore, dat eind vorig jaar nog scoorde met Four Christmases.

De hoofdrol wordt gespeeld door Matthew McConaughey die zich de laatste jaren blijkbaar volledig heeft toegelegd op romantische komedies (Fool’s Gold, Failure to Launch). Zijn love interest wordt gespeeld door de immer charmante Jennifer Garner, die met Catch and Release en 13 Going on 30 ook al geen onbekende is in het genre. In de bijrollen herkennen we zowaar Michael Douglas, maar ook Lacey Chabert (“Party of Five), zangeres Christina Milian, Breckin Meyer (54), Robert Forster (Jackie Brown) en Anne Archer.

De productie van deze film heeft overigens heel wat voeten in de aarde gehad. Oorspronkelijk zouden de opnames immers al beginnen in de herfst van 2003 met Ben Affleck in de hoofdrol en onder de paraplu van Walt Disney Pictures. Budgettaire redenen en Afflecks flop Gigli, met zijn toenmalige partner Jennifer Lopez, waren echter de reden dat de film werd gecanceld een maand voor de start van de opnames. Met de inbreng van Jennifer Garner heeft Affleck toch nog een link met de film.

29-01-09

Kim Manners (1950-2009)

Zondagnacht heeft Kim Manners (59) in het Cedars-Sinai ziekenhuis in Los Angeles de strijd met longkanker verloren. Zijn naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar Manners was een gevestigde naam in de televisiewereld en ongetwijfeld heb je ooit een aflevering van een serie gezien die geregisseerd of geproduceerd is door de man.

kim mannersHet meest bekend is Kim Manners voor zijn werk aan de science fictionserie “The X-Files” waarvoor hij 52 afleveringen regisseerde en 159 afleveringen produceerde. Hiervoor werd hij vier keer genomineerd voor een Emmy Award voor beste dramaserie (van 1995 tot 1998). Scenarist Frank Spotnitz schreef op zijn blog het volgende over het overlijden van Manners: "Kim had a blazing intensity that inspired everyone — writers, producers, actors and crew. As long as he'd been a director, he never lost his passion for his work. Every time he got a script, he gave it his all. He was driven to execute what he saw in his mind's eye in the most powerful and beautiful way he could. Kim was an incredible force of life. It is hard for me to believe or accept that he is gone."

Na het stopzetten van “The X-Files” werkte Manners aan de serie "Supernatural" waarvoor hij 17 afleveringen regisseerde en er 60 produceerde. Ook Eric Kripke, de bedenker van de serie en uitvoerend producent, reageerde al: "Everyone at ‘Supernatural’ is walking around in a daze, shocked and absolutely devastated. Kim was a brilliant director; more than that, he was a mentor and friend. He was one of the patriarchs of the family, and we miss him desperately. He gave so much to “Supernatural”, and everything we do on the show, now and forever, is in memory of him."

Kim Manners begon zijn televisiecarrière in 1979 als regisseur bij de populaire serie "Charlie's Angels", waarvoor hij 8 afleveringen achter de camera kroop. Zijn cv tussen “Charlie’s Angels” en “Supernatural” leest als een indrukwekkend lijstje televisieklassiekers: "Hardcastle and McCormick"  (1983), "Automan" (1983-1984), "Simon & Simon"  (1984-1986), "Sledge Hammer!"  (1986), "Hunter" (1986-1987), "Wiseguy"  (1987), "Star Trek: The Next Generation" (1988), "21 Jump Street"  (1987-1988), "Mission: Impossible"  (1988), "Baywatch"  (1989), "Booker" (1990), "The Adventures of Brisco County Jr."  (1993-1994), "Harsh Realm"  (2000) en "Over There" (2005).

Kim is de zoon van Sam Manners, een producent en productiemanager en de broer van Kelly Manners die o.m. afleveringen van “Buffy The Vampire Slayer”, “Angel” en “Dollhouse” produceerde. Hij laat zijn vrouw Marline na, en twee dochters, Jessica en Chelsea. Het mag duidelijk zijn dat de televisiewereld zondag een belangrijke naam verloren is.

27-01-09

Billy Elliot speelt Kuifje

Steven Spielberg heeft eindelijk zijn Kuifje gevonden voor de langverwachte verfilming van Hergés strip Kuifje. En niemand minder dan Billy Elliot, ofwel  de 22-jarige Britse acteur Jamie Bell zal in de lichtblauwe pull van Kuifje mogen kruipen in Tintin and the Secret of the Unicorn.

Bell is niet de enige interessante aanwinst van de cast, want ook James Bond Daniel Craig heeft een rol te pakken in de film, nl. als de slechterik van dienst. Eerder was al bekend dat Andy Serkis (Gollum en King Kong) in de huid zal kruipen van kapitein Haddock, terwijl Jansen en Janssen zullen gespeeld worden door Nick Frost en Simon Pegg. Ook Mackenzie Crook , Toby Jones en Eric Stoltz worden in verband gebracht met de film. Professor Zonnebloem moet zeker nog gecast worden.

kuifje

 

Tintin and the Secret of the Unicorn is gebaseerd op het album met de gelijknamige naam, Het geheim van de Eenhoorn dus. In dit verhaal uit 1943 koopt Kuifje een zeilboot maar het schip verdwijnt al snel. Gelukkig weet Kuifje nog net op tijd een kaart te redden die verstopt is in een mast. De reporter wordt gekidnapt door de piraat Red Rackham (Daniel Craig), kan ontsnappen en ontdekt uiteindelijk de betekenis van de kaart.

Het scenario werd geschreven door Steven Moffat (“Doctor Who”, ‘Coupling”), Edgar Wright (Shaun of the Dead) en Joe Cornish (“Big Train”). Zoals bekend zal Steven Spielberg het eerste deel voor zijn rekening nemen. Peter Jackson zal voor een tweede deel Spielbergs plaats in de regiestoel overnemen. Jackson is bij het eerste deel overigens betrokken als producent. De opnames van The Secret of the Unicorn zijn inmiddels al van start gegaan.

Met de casting van Jamie Bell valt Thomas Sangster, die lang werd genoemd als Kuifje (zie deze post), uit de boot. Hoewel Sangster fysiek misschien meer op Kuifje lijkt, kan ik de keuze van de producenten voor Bell wel begrijpen. Tintin zal overigens in 3D worden opgenomen, zoals eerder Beowulf en The Polar Express. De film komt uit ergens in 2010.

26-01-09

Ook acteurs en producenten delen prijzen uit

kate winslet sag 2009Award season is momenteel in volle gang, zo werden gisteren de Screen Actors Guild Awards uitgedeeld en zaterdag de Producers Guild Awards. Slumdog Millionaire van Danny Boyle bij beide verkiezingen uitgeroepen tot de beste film van het jaar. Daarmee lijkt de film ook dé te kloppen favoriet voor de oscars eind deze maand.

Bij de SAG’s ging Kate Winslet naar huis met het beeldje voor beste actrice in een bijrol, en dit voor The Reader. Dat is opvallend want Winslet is voor dezelfde rol genomineerd voor de Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol. Je zou denken dat een hoofd- of bijrol toch makkelijker van elkaar te onderscheiden zijn. Winslet moest de prijs voor beste actrice laten aan Meryl Streep (Doubt) die dat niet had zien aankomen: "I didn't even buy a dress. I am really, really shocked. Even though awards mean nothing to me any more, I'm really happy."

Sean Penn mocht het podium op om de award voor beste acteur in ontvangst te nemen voor Milk, terwijl Heath Ledger de beste mannelijke bijrol van 2008 speelde. De cast van Slumdog Millionaire kreeg ten slotte de award voor beste ensemble cast. Acteur Anil Kapoor nam de prijs in ontvangst en droeg hem op aan de kindacteurs uit de film: "They deserve this award. They set our performances. It's the children who've done it, not us."

Er werden ook prijzen uitgedeeld voor televisiereeksen: Hugh Laurie was de beste acteur in een dramaserie voor “House MD”, Sally Field speelde in “Brothers and Sisters” de beste vrouwelijke dramatische rol, terwijl “Mad Men” de prijs voor beste cast won. Bij de comedykant was het al “30 Rock” wat de klok sloeg: beste komische serie, Tina Fey beste actrice en Alec Baldwin beste acteur. Of zoals Liz Lemon zou zeggen: “Suck it nerds!”

Volgend weekend volgen nog de Writers Guild Awards en de Directors Guild Awards. De Producers Guild Awards werden zaterdag al uitgereikt en de winnaars vind je onder de SAG’s.

De Screen Actors Guild Awards:

Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture
Slumdog Millionaire (2008)

Outstanding Performance by a Male Actor in a Leading Role
Sean Penn for Milk (2008)

Outstanding Performance by a Female Actor in a Leading Role
Meryl Streep for Doubt (2008/I)

Outstanding Performance by a Male Actor in a Supporting Role
Heath Ledger for The Dark Knight (2008)

Outstanding Performance by a Female Actor in a Supporting Role
Kate Winslet for The Reader (2008)

Outstanding Performance by an Ensemble in a Comedy Series
"30 Rock" (2006)

Outstanding Performance by an Ensemble in a Drama Series
"Mad Men" (2007)

Outstanding Performance by a Male Actor in a Comedy Series
Alec Baldwin for "30 Rock" (2006)

Outstanding Performance by a Female Actor in a Comedy Series
Tina Fey for "30 Rock" (2006)

Outstanding Performance by a Male Actor in a Drama Series
Hugh Laurie for "House M.D." (2004)

Outstanding Performance by a Female Actor in a Drama Series
Sally Field for "Brothers & Sisters" (2006)

Outstanding Performance by a Male Actor in a Television Movie or Miniseries
Paul Giamatti for "John Adams" (2008)

Outstanding Performance by a Female Actor in a Television Movie or Miniseries
Laura Linney for "John Adams" (2008)

De Producers Guild Awards:

Feature Film
Slumdog Millionaire (2008)

Animated Film
WALL·E (2008)

Documentary Film
Man on Wire (2008)

Long-Form Television
"John Adams" (2008)

Episodic Television – Comedy
"30 Rock" (2006)

Episodic Television – Drama
"Mad Men" (2007)

Non-Fiction Television
"60 Minutes" (1968)

Live Entertainment/Competition Television
"The Colbert Report" (2005)

25-01-09

De internet movie poster awards 2008

Zoals elk jaar rond deze tijd heeft de website IMP Awards ook dit jaar bekendgemaakt welke de beste filmposters waren van het afgelopen jaar. Er worden prijzen uitgereikt in categorieën als ‘best movie poster’, ‘best teaser / advance poster’, ‘best blockbuster poster’, ‘funniest poster’, ‘best funny tagline’ en ‘best character poster set’. Ook de slechtste posters in deze categorieën krijgen een vermelding.

Alleen de posters van films die in de VS hebben gedraaid, komen in aanmerking. De afgelopen jaren waren de laureaten trouwens: The Talented Mr Ripley (1999), The Family Man (2000), Valentine (2001), Gangs of New York (2002), The Cooler (2003), Colletaral (2004), Lord of War (2005), Hard Candy (2006) en Sweeney Todd (2007).

Dit jaar wordt een poster van The Dark Knight uitgeroepen tot beste filmposter van het jaar. Hieronder vind je enkele andere winnaars. Op de website van IMP Awards vind je de rest.

Beste filmposter

the dark knight 30

beste teaser poster

cloverfield

slechtste filmposter

bangkok dangerous

meest originele credits

27 dresses

beste spoiler

quarantine

24-01-09

Trailer: Coraline

coralineSinds een aantal weken kan je de trailer van Coraline terugvinden op verschillende filmwebsites. Het bijzondere aan deze film is dat hij helemaal werd opgenomen met de stop-motiontechniek. En dat je met deze werkwijze nog steeds prachtige films kan maken, bewijst alvast de trailer van Coraline.

De stop-motiontechniek werd vooral gebruikt voor de opkomst van de digitale animatie en vereist een camera die opnames frame voor frame kan maken. Het is een zeer tijdrovende en kostelijke techniek die niet vaak meer wordt gebruikt. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk The Nightmare Before Christmas (1993) naar een idee van Tim Burton, maar ook Corpse Bride en Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit, beiden in 2005 genomineerd voor een Oscar, werden met behulp van stop-motion opgenomen.

Korte inhoud: Coraline (met de stem van Dakota Fanning) is een jong meisje dat zich grandioos verveelt. Op een dag vindt ze een geheime deur in haar nieuwe huis. Achter deze deur bevindt zich een parallelle wereld van haar eigen leven. Aanvankelijk vindt Coraline deze nieuwe wereld merkelijk beter dan haar eigen alledaagse leven, maar naarmate ze steeds verder binnendringt in de nieuwe dimensie, komt ze ook steeds meer gevaren tegen.

Henry Selick is de regisseur van deze Coraline, en hij heeft al ruime ervaring met stop-motion met de regie van The Nightmare Before Christmas, maar ook James and the Giant Peach (gebaseerd op een verhaal van auteur Roald Dahl). Voor Coraline baseert Selick zich op een idee van Neil Gaiman, van wie eerder o.a. Stardust en Beowulf werden verfilmd.

Naast Dakota Fanning hoor je ook nog de stemmen van o.a. Ian McShane, Teri Hatcher, Keith David en Dawn French en Jennifer Saunders als Miss Spink en Miss Forcible. Coraline heeft alvast een uitgekiende marketingcampagne gekregen met een hele reeks bijzonder sfeervolle posters. Die vind je bij impawards. De film komt op 21 oktober uit in België.

22-01-09

And the nomineers are...

Acteur Forest Whitaker (twee jaar geleden nog de beste acteur voor The Last King of Scotland) heeft zopas de nominaties voor de 81e Academy Awards bekendgemaakt. Op 22 februari weten we wie met een gouden mannetje naar huis gaat. De grootste kanshebber is alvast The Curious Case of Benjamin Button met maar liefst 13 nominaties.

 

De film van David Fincher met Brad Pitt die wordt geboren wordt als oude man en ipv ouder jonger wordt, is o.m. genomineerd in de categorie 'beste film', 'beste acteur' (Pitt), 'beste vrouwelijke bijrol' (Taraji P. Henson) en 'beste regie' (Fincher). Slumdog Millionaire, de grote winnaar van de Golden Globes eerder deze maand (zie hier), sleept 10 Oscarnominaties in de wacht, waaronder 'beste film'.

 

Zij worden op de voet gevolgd door Milk en The Dark Knight met elk 8 nominaties. Benjamin Button, Milk en Slumdog Millionaire maken samen met Frost/Nixon en The Reader uit wie de beste film is van het afgelopen jaar. Frank Langella (Frost/Nixon), Brad Pitt (Benjamin Button), Sean Penn (Milk), Mickey Rourke (The Wrestler) en de verrassende Richard Jenkins (The Visitor) zijn de genomineerden in de categorie 'beste acteur).

 

Meryl Streep voegt voor Doubt een 15e Oscarnominatie aan haar al indrukwekkende carrière toe. Zij krijgt in de categorie 'beste actrice' wel zware concurrentie van Anne Hathaway (Rachel Getting Married), Angelina Jolie (Changeling), Melisso Leo (Frozen River) en Kate Winslet (The Reader).

 

Opvallend is dat Winslet géén nominatie krijgt voor Revolutionary Road. De film van Sam Mendes lijkt op het eerste gezicht dan ook de grote verliezer, met als troostprijs een nominatie voor 'beste mannelijke bijrol'. De plaats van Revolutionary Road bij de Globes wordt bij de Oscars ingenomen door Milk, over de homoseksuele politicus Harvey Milk.

 

De betreurde Heath Ledger wint verder naar alle waarschijnlijk de Oscar voor beste mannelijke bijrol, terwijl Wall-E weinig concurrentie heeft voor de beste animatiefilm.

 

Best Motion Picture of the Year

The Curious Case of Benjamin Button
Frost/Nixon
Milk
The Reader
Slumdog Millionaire

Best Performance by an Actor in a Leading Role

Richard Jenkins for The Visitor
Frank Langella for Frost/Nixon
Sean Penn for Milk
Brad Pitt for The Curious Case of Benjamin Button
Mickey Rourke for The Wrestler

Best Performance by an Actress in a Leading Role

Anne Hathaway for Rachel Getting Married
Angelina Jolie for Changeling
Melissa Leo for Frozen River
Meryl Streep for Doubt
Kate Winslet for The Reader

Best Performance by an Actor in a Supporting Role

Josh Brolin for Milk
Robert Downey Jr. for Tropic Thunder
Philip Seymour Hoffman
for Doubt
Heath Ledger for The Dark Knight
Michael Shannon for Revolutionary Road

Best Performance by an Actress in a Supporting Role

Amy Adams for Doubt
Penélope Cruz for Vicky Cristina Barcelona
Viola Davis for Doubt