22-01-09

And the nomineers are...

Acteur Forest Whitaker (twee jaar geleden nog de beste acteur voor The Last King of Scotland) heeft zopas de nominaties voor de 81e Academy Awards bekendgemaakt. Op 22 februari weten we wie met een gouden mannetje naar huis gaat. De grootste kanshebber is alvast The Curious Case of Benjamin Button met maar liefst 13 nominaties.

 

De film van David Fincher met Brad Pitt die wordt geboren wordt als oude man en ipv ouder jonger wordt, is o.m. genomineerd in de categorie 'beste film', 'beste acteur' (Pitt), 'beste vrouwelijke bijrol' (Taraji P. Henson) en 'beste regie' (Fincher). Slumdog Millionaire, de grote winnaar van de Golden Globes eerder deze maand (zie hier), sleept 10 Oscarnominaties in de wacht, waaronder 'beste film'.

 

Zij worden op de voet gevolgd door Milk en The Dark Knight met elk 8 nominaties. Benjamin Button, Milk en Slumdog Millionaire maken samen met Frost/Nixon en The Reader uit wie de beste film is van het afgelopen jaar. Frank Langella (Frost/Nixon), Brad Pitt (Benjamin Button), Sean Penn (Milk), Mickey Rourke (The Wrestler) en de verrassende Richard Jenkins (The Visitor) zijn de genomineerden in de categorie 'beste acteur).

 

Meryl Streep voegt voor Doubt een 15e Oscarnominatie aan haar al indrukwekkende carrière toe. Zij krijgt in de categorie 'beste actrice' wel zware concurrentie van Anne Hathaway (Rachel Getting Married), Angelina Jolie (Changeling), Melisso Leo (Frozen River) en Kate Winslet (The Reader).

 

Opvallend is dat Winslet géén nominatie krijgt voor Revolutionary Road. De film van Sam Mendes lijkt op het eerste gezicht dan ook de grote verliezer, met als troostprijs een nominatie voor 'beste mannelijke bijrol'. De plaats van Revolutionary Road bij de Globes wordt bij de Oscars ingenomen door Milk, over de homoseksuele politicus Harvey Milk.

 

De betreurde Heath Ledger wint verder naar alle waarschijnlijk de Oscar voor beste mannelijke bijrol, terwijl Wall-E weinig concurrentie heeft voor de beste animatiefilm.

 

Best Motion Picture of the Year

The Curious Case of Benjamin Button
Frost/Nixon
Milk
The Reader
Slumdog Millionaire

Best Performance by an Actor in a Leading Role

Richard Jenkins for The Visitor
Frank Langella for Frost/Nixon
Sean Penn for Milk
Brad Pitt for The Curious Case of Benjamin Button
Mickey Rourke for The Wrestler

Best Performance by an Actress in a Leading Role

Anne Hathaway for Rachel Getting Married
Angelina Jolie for Changeling
Melissa Leo for Frozen River
Meryl Streep for Doubt
Kate Winslet for The Reader

Best Performance by an Actor in a Supporting Role

Josh Brolin for Milk
Robert Downey Jr. for Tropic Thunder
Philip Seymour Hoffman
for Doubt
Heath Ledger for The Dark Knight
Michael Shannon for Revolutionary Road

Best Performance by an Actress in a Supporting Role

Amy Adams for Doubt
Penélope Cruz for Vicky Cristina Barcelona
Viola Davis for Doubt

De commentaren zijn gesloten.