17-01-09

Fox en Warner raken het eens over Watchmen

Film- en comicfans in de wereld haalden gisteren opgelucht adem toen bekendraakte dat 20th Century Fox en Warner Bros hun geschil over de langverwachte verfilming van ‘Watchmen’ hebben bijgelegd. Dat betekent dat Watchmen zoals voorzien op 6 maart uitkomt in de VS, en op 4 maart in België.

watchmen 9
Beide studio’s lagen al een tijdje overhoop over wie nu eigenlijk de filmrechten bezit van de populaire comic. Fox stapte uiteindelijk naar de rechter met de claim dat zij sinds 1986 in handen zijn van de rechten en dat Warner dus eigenlijk geen verfilming mocht maken. Toen een Amerikaanse rechter op kerstavond 2008 Fox gelijk gaf, werd er achter de schermen koortsachtig onderhandeld over een settlement.

En gisterenavond zijn beide studio’s het eindelijk eens geworden. Warner zal een aanzienlijke som betalen aan 20th Century Fox, die bovendien ook een deel van de opbrengsten van de film op hun bankrekening mogen schrijven. Over de grootte van het bedrag werden geen details vrijgegeven, maar dat dit over tientallen miljoenen dollars gaat, is wel duidelijk. Bronnen spreken van  5 à 10 miljoen vooraf en 5 à 8% van de wereldwijde winst (ook van mogelijke sequels en spin-offs).

Een statement van beide studio’s luidt als volgt: "Warner Bros. and Twentieth Century Fox have resolved their dispute regarding the rights to the upcoming motion picture Watchmen in a confidential settlement. Warner Bros acknowledges that Fox acted in good faith in bringing its claims, which were asserted prior to the start of principal photography. Fox acknowledges that Warner Bros. acted in good faith in defending against those claims. Warner Bros. and Fox, like all Watchmen fans, look forward with great anticipation to this film's March 6 release in theatres."

Watchmen speelt zich af in een alternatieve wereld in 1985 die op de rand van een nucleaire oorlog staat. Het verhaal volgt een groep gemaskerde misdaadbestrijders die de moord op een van hun probeert op te lossen. De comic werd geschreven door de Brit Alan Moore met tekeningen van Dave Gibbons. ‘Watchmen’ werd door The New York Times beschouwd als een van de 100 belangrijkste boeken ooit. Het was de enige comic die de lijst haalde. Fans beschouwen ‘Watchmen’ nog steeds als onverfilmbaar, maar dat werd 10 jaar geleden ook nog gezegd van ‘In de ban van de ring’.

Zack Snyder (Dawn of the Dead, 300) is de regisseur die ‘Watchmen’ mag problemen te verfilmen en daarvoor kan hij rekenen op een cast bestaande uit o.a. Matt Frewer (Moloch), Stephen McHattie (Nite Owl), Matthew Goode (Ozymandias), Jackie Earle Haley (Rorschash), Patrick Wilson (Nite Owl II), Billy Crudup (Dr. Manhattan), Malin Akerman (Silk Spectre II), Jeffrey Dean Morgan (The Comedian) en Carla Gugino (Silk Spectre).

Waarom zo reikhalzend wordt uitgekeken naar Watchmen, zie je in onderstaande trailer.

De commentaren zijn gesloten.