14-01-09

Oscars: De shortlist voor beste buitenlandse film

oscarTraditiegetrouw wordt een paar dagen voor de aankondiging van de Oscarnominaties een lijstje bekendgemaakt van een negental films die nog in de running zijn in de categorie ‘beste buitenlandse film’. Op 22 januari kennen we de genomineerden in alle categorieën, maar de shortlist met negen buitenlandse films kennen we sinds deze namiddag.

Opvallendste afwezige in het lijstje is de Italiaanse maffiafilm Gomorra. De prent won nochtans de Grote Prijs op het Filmfestival van Cannes en werd op de European Film Awards uitgeroepen tot beste film. Uiteindelijk stuurden 65 landen een film in de hoop de Oscar voor beste buitenlandse film in ontvangst te nemen. Commissies in New York en Los Angeles zullen de komende weken de negen genomineerden bekijken om tot de vijf supergenomineerden te komen.

De 9 films die nog kans maken op een beeldje zijn trouwens:

Revanche - Gotz Spielmann, Oostenrijk
Ce qu'il faut pour vivre - Benoit Pilon, Canada
Entre Les Murs - Laurent Cantet, Frankrijk
Der Baader Meinhof Komplex - Uli Edel, Duitsland
Vals Im Bashir - Ari Folman, Israël
Okuribito - Yojiro Takita, Japan
Arráncame la vida - Roberto Sneider, Mexico
Maria Larssons eviga ögonblick - Jan Troell, Zweden
Üç maymun - Nuri Bilge Ceylan, Turkije

De bekendste films zijn de Franse film Entre Les Murs (de Gouden Palm in Cannes), het Duitse The Baader Meinhof Complex en het Israëlische Waltz With Bashir dat vorige zondag op de Golden Globe-uitreiking werd uitgeroepen tot beste buitenlandse film. Zoek overigens niet naar een Belgische nominatie, want de roadmovie Eldorado raakte niet door de eerste selectieronde. Een lot dat ook de Nederlandse inzending Dunya & Desie werd toebedeeld.

De commentaren zijn gesloten.