04-01-09

Will Smith is meest rendabele filmster

In een jaarlijkse poll onder Amerikaanse bioscoopgangers en distributeurs is Will Smith uitgeroepen tot de meest winstgevende filmster van 2008. Deze status heeft de acteur vooral te danken aan Hancock die bijna 228 miljoen dollar opbracht en daarmee zijn budget van 150 miljoen ruimschoots terugverdiende. Ook het hier nog niet uitgebrachte Seven Pounds  doet het met 40 miljoen op twee weken zeker niet onaardig.

will smith

Het is pas de tweede keer van een zwarte acteur aan kop van deze ranking staat die dit jaar voor de 76e keer gehouden werd. Enkel Sydney Poitier deed het Smith in 1968 voor. De zogenaamde Quigley Poll wordt sinds 1932 gehouden door de International Motion Picture Almanac die met hun enquête te weten willen komen welke sterren het voorbije jaar het meeste geld in het laatje hebben gebracht.

Nieuwkomers Robert Downey Jr, Christian Bale en Shia Labeouf moeten tevreden zijn met de ereplaatsen. Johnny Depp, de winnaar van vorig jaar, stond niet meer in de lijst, maar dat mag geen verrassing zijn aangezien er in 2008 geen films met Depp zijn uitgekomen. Volgend jaar is Depp opnieuw paraat met o.a. Public Enemies van Michael Mann. Ook Tom Cruise, die de lijst zeven keer aanvoerde, is dit jaar niet aanwezig.

Nog opvallend is dat Christian Bale blijkbaar de enige acteur is aan wie het succes van The Dark Knight is toe te schrijven. Dit terwijl Harrison Ford en Shia LaBeouf beiden verantwoordelijk worden geacht voor het financiële succes van Indiana Jones and the Kingdom of the Crystall Skull. Angelina Jolie en Reese Witherspoon zijn de enige vrouwen in de top 10, maar opvallend is dat Witherspoon en Bale de enigen zijn die daarvoor slechts één film nodig hebben gehad.

Anne Hathaway, die onlangs genomineerd werd voor een Golden Globe en een Screen Actors Guild Award, werd uitgeroepen tot de ‘star of tomorrow’. Ook Chris Pine, die Captain Kirk speelt in de nieuwe Star Trekfilm van J.J. Abrams, viel dezelfde eer te beurt.

In  juli van vorig jaar werd Will Smith door het zakenmagazine Forbes ook al uitgeroepen tot de bestbetaalde acteur van Hollywood. Voor I Am Legend mocht de acteur maar liefst 80 miljoen dollar op zijn bankrekening bijschrijven. Cameron Diaz is met 50 miljoen dollar per film de bestbetaalde actrice.

Top-10 meest rendabele filmsterren 2008 (Quigley Publishing):

1. Will Smith (Hancock, Seven Pounds)
2. Robert Downey Jr. (Iron Man, Tropic Thunder)
3. Christian Bale (The Dark Knight)
4. Shia LaBeouf (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, New York, I Love You, Eagle Eye)
5. Harrison Ford (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull)
6. Adam Sandler (You Don't Mess with the Zohan, Bedtime Stories)
7. Reese Witherspoon (Four Christmases)
8. George Clooney (Leatherheads, Burn After Reading)
9. Angelina Jolie (Kung Fu Panda, Changeling, Wanted)
10. Daniel Craig (Quantum of Solace, Defiance)

De commentaren zijn gesloten.