26-12-08

Movie Blogtalk 15: De beste films van 2008

Movie BlogTalk De allerlaatste post van 2008 is traditiegetrouw een lijstje met de beste films van het afgelopen filmjaar. Ook nu weer geldt dat dit uiteraard een bijzonder subjectief en ook onvolledig lijstje is. Dit jaar steken er wat mij betreft drie films bovenuit en die vind je dan ook terug op de eerste drie plaatsen (een andere volgorde had overigens zeker ook gekund wat betreft deze drie). Gelijkaardige BlogTalk-eindejaarslijstjes vind je ook bij Boy Meets Girl, Mike's Webs, At the Movies, Tagoean en Shinebox.

Vooraleer ik begin met de beste films van het jaar, eerst ook nog zware teleurstellingen van het afgelopen jaar. Met op kop Sex and the City, want waar de serie grappig, spits en vernieuwend was, is de film een grote dodelijk saaie en flauwe bedoening. Verder vielen ook Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull mij zwaar tegen, en in mindere mate ook nog The X Files: I Want to Believe en Quantum of Solace. De laatsten wellicht omdat de verwachtingen toch net iets te hoog bleken te liggen.

redacted

10. Redacted (***1/2)

Redacted van Brian De Palma heeft niet de aandacht gekregen die de film verdiende, want hoewel het zeker niet De Palma’s beste film is, toont de regisseur dat hij nog altijd meetelt, en maakt hij op clevere wijze gebruik van huidige communicatievormen, zoals blogs en YouTube. Redacted is een montage van diverse mediavormen en toont de aanzet en nasleep van een oorlogsmisdaad gepleegd door Amerikaanse soldaten tijdens de oorlog in Irak. Het uitgangspunt van de film (de verkrachting van een 15-jarig meisje) is waargebeurd, de manier waarop het gebeurde is fictie. De film verdient een plaats in deze top 10 alleen al omdat het een gedurfde film is, en De Palma met deze film het als een van de weinige bekende regisseurs durfde zijn nek uit te steken.

the-mist

9. The Mist (***1/2)

Het lijkt erop dat de laatste twintig jaar enkel Frank Darabont op een waardige manier een verhaal van Stephen King kan verfilmen. Na The Shawshank Redemption en The Green Mile werkt de regisseur voor een derde keer met een basisidee van Spielberg. Het is de eerste keer dat Darabont zijn tanden in een horrorverhaal van King zet, maar dit belet hem niet om opnieuw een erg knappe en sterke film af te leveren. Vooral het religieus-fanatische personage van Marcia Gay Harden doet je ongemakkelijk op je stoel schuifelen. Maar dat is nog niets ten opzichte van het shockerende en gewaagde einde van The Mist.

mamma-mia

8. Mamma Mia! (***1/2)

Ja, Mamma Mia! is gebaseerd op een flutverhaaltje, natuurlijk zal deze film geen belangrijke prijzen winnen, akkoord de halve cast zing zo vals al een krab en inderdaad, visueel steekt de film er ook niet echt bovenuit. Maar bent u ooit zo vrolijk uit een bioscoopzaal gehuppeld als na deze film? Zat u ook niet stiekem mee te zingen met 'Dancing Queen, 'The Winner Takes It All', 'Lay Our Your Love On Me' en 'Money Money Money'? Bent u na het bekijken van Mamma Mia! niet in uw platencollectie gedoken om Abba Gold te zoeken? Althans ik wel, en qua feelgoodgehalte komt geen enkele film dit jaar zelfs nog maar tot aan de knieën van deze Mamma Mia!

changeling

7. Changeling (****)

Op zijn 78ste geeft Clint Eastwood met een film zonder noemenswaardige special effects en zonder spectaculaire ontploffingen en achtervolgingen de jongere generatie nog even snel een regielesje met een simpel, rechtlijnig en waargebeurd, verhaal dat niemand onberoerd laat. Een sterke cast aangevoerd door Angelina Jolie stuwen deze Changeling (recensie) verder tot ver boven de middelmaat. En ook al had de film iets korter gekund, vervelen doet hij nooit.

el-orfanato

6. El Orfanato (****)

De meest succesvolle Spaanse film ooit, die een clever duwtje in de rug kreeg doordat hij aangeraden werd door de Mexicaan Guillermo Del Toro. El Orfanato is een van de beste horrorfilms van de laatste jaren, met een clever scenario, uitstekende acteerprestaties en boeiend tot de allerlaatste minuut. Als de Spaanse 33-jarige regisseur Juan Antonio Bayona op dit elan blijft doorgaan staan er ons nog enkele spannende filmmomenten te wachten.

gone-baby-gone

5. Gone Baby Gone (****)

Wie had er in 2003 na het afgrijselijke Gigli nog een cent gegeven om de carrière van Ben Affleck? Maar nadat hij J'Lo inruilde voor een andere Jennifer (Garner) lijkt het weer goed te gaan met Affleck. Enkele prijzen voor beste acteur in Hollywoodland waren er al en met zijn regiedebuut Gone Baby Gone toont de acteur dat hij ook talent heeft als regisseur. Hij dirigeert zijn broer Casey Affleck naar een prima vertolking van detective Patrick Kenzie, die in het harde Boston op zoek gaat naar een verdwenen kind. Naar een boek van Dennis Lehane, een van de beste huidige misdaadauteurs. Voor een keertje is het boek niet beter dan de film of omgekeerd, maar zijn ze gewoon even goed.

loft

4. Loft (****)

Net naast het podium strandt deze knapgemaakte thriller van Erik Van Looy waarin een groepje vrienden er een geheime loft op nahoudt om hun minnaressen te plezieren. Dat er een lijk in hun liefdesnestje zou opduiken, daar hadden de vijf geen rekening meegehouden. Wat volgt is een spannende film, met een knap scenario, waarin de kijker meermaals op het verkeerde been wordt gezet (misschien finaal wel een keer te veel). Deze Loft is bij momenten een echte 'mindfuck' en zo hebben we ze graag.

the-dark-knight

3. The Dark Knight (****1/2)

Het is de film waarover in 2008 het meest werd gesproken, niet alleen vanwege de tragische dood van Heath Ledger, maar ook gewoon omdat hij zo goed is. Christopher Nolan is erin geslaagd om met een superheldenfilm ook de niet-fans van het genre aan te trekken. Daarvoor kon hij rekenen op een indrukwekkende cast met voorop Ledger in zijn laatste glansrol. Hij maakt van The Joker een iconisch personage, hét personage van 2008. Zou The Dark Knight (recensie) ook zo'n succes geweest zijn als Ledger nog geleefd had? Ik durf denken van wel.

wall-e

2. Wall-E (****1/2)

Telkens wanneer je denkt dat ze bij Pixar toch echt wel op het toppunt van hun kunnen zijn, doen ze er in hun volgende prent weer een schepje bovenop. Zo ook met het geweldige WALL·E (recensie) over een afvalrobotje dat eenzaam over de vervuilde aarde tuft. Het eerste deel van deze WALL-E is het mooiste en ontroerendste wat dit jaar in de bioscoop te zien is/was. Nadat de luidruchtige mensen in hun zwevende vervoersmiddelen hun intrede maken, trekt Pixar meer de komische kaart en dat gaat een beetje ten koste van de kwaliteit, maar dan nog torent WALL-E huizenhoog boven 90% van de uitgekomen films uit. Prachtige film.

juno

1. Juno (****1/2)

Deze Juno kan bogen op het leukste en meest verfrissende scenario van het jaar, en dit geschreven door een ex-stripper, Diablo Cody. Cody is na Juno, en bijbehorende Oscarnominatie, gegeerd wild in Hollywood, en terecht, want de dialogen in de film zijn sprankelend, écht grappig en de hilarische one-liners vliegen je om de oren. Het helpt natuurlijk ook dat je script leven wordt ingeblazen door Ellen Page en Michael Cera, twee van de meest getalenteerde jonge acteurs. Een resem hilarische bijrollen rond het geheel van de film van 2008 af.

Meer Movie BlogTalk:
Movie BlogTalk Part 1: Horror Top 10
Movie BlogTalk Part 2: Ergernissen in de bioscoopzaal
Movie BlogTalk Part 3: De meest overgewaardeerde films
Movie BlogTalk Part 4: Top 10 van 2005
Movie BlogTalk Part 5: De beste televisieseries
Movie BlogTalk Part 6: De beste films uit de 80's
Movie BlogTalk Part 7: De beste scores
Movie BlogTalk Part 8: De beste filmkussen
Movie BlogTalk Part 9: Top 10 van 2006
Movie BlogTalk Part 10: De beste vrouwelijke villains
Movie BlogTalk Part 11: Top 11 van 2007
Movie BlogTalk Part 12: De slechtste filmposters
Movie BlogTalk Part 13: De beste filmposters
Movie BlogTalk Part 14: De beste monsters
Movie BlogTalk Part 15: Top 10 van 2008

24-12-08

Trailer: 9

9In 2005 was de kortfilm 9 van Shane Acker genomineerd voor de Oscar voor beste geanimeerde kortfilm. Met het gelijknamige 9, die niet toevallig uitkomt op 9 september 2009, mag Acker zijn originele kortfilm in een langspeelfilm gieten. Hij krijgt daarvoor de ondersteuning van visionaire filmmakers als Tim Burton en Timur Bekmambetov (Night Watch, Wanted) die zullen optreden als producent.

9 is een modern sprookje dat zich afspeelt in een wereld die gelijkaardig is aan de onze. Het titelpersonage (met de stem van Elijah Wood) wordt geboren in een postapocalyptische wereld waarin alle mensen weg zijn. Slechts bij toeval ontdekt 9 een kleine groep levende wezens die op de vlucht zijn voor krachtige machines die alle leven op de planeet willen uitroeien. Ondanks het feit dat hij de jongste is van de groep, weet 9 de anderen te overtuigen dat vluchten niet de juiste oplossing is. Ze moeten daarentegen weerstand bieden aan de machines om te kunnen overleven, en bovenal moeten ze proberen te ontdekken waarom de machines hen in de eerste plaats willen vernietigen.

Het groepje overlevenden bestaat uit de oorlogsveteraan 1 (Christopher Plummer), de oude uitvinder 2 (Martin Landau), de mechanicus 5 (John C. Reilly), de visionaire kunstenaar 6 (Crispin Glover) en strijdster 7 (Jennifer Connelly). De muziek wordt geschreven door Burtons vaste componist Danny Elfman. 9 heeft een budget van 33 miljoen dollar, wat behoorlijk veel is voor een animatiefilm, maar de trailer laat alvast zien dat het een bijzonder originele film is in de traditie van de animatiefilms van Burton zelf. De mensen van Joblo hebben ook nog de kortfilm op hun site staan, die vind je onder de trailer.

23-12-08

There Will Be Blood is de beste film van het jaar

Ook dit jaar hebben de Vlaamse filmcritici hun eindejaarslijstjes opgemaakt, en na Bin-Jip (2005), Babel (2006) en Syriana (2007) gaat dit jaar There Will Be Blood van Paul Thomas Anderson met de hoogste eer lopen. De film over een oliebaron begin 20e eeuw kreeg begin dit jaar 8 oscarnominaties waarvan hij er twee wist te verzilveren.


there will be blood 1

Het tijdschrift Filmmagie pakt in het januarinummer uit met de resultaten van de jaarlijkse enquête onder de critici die elke maand voor het blad recenseren. In totaal werden 47 films genoemd door de verschillende critici, waaronder 5 Belgische: Le Silence de Lorna van de broers Dardenne, Aanrijding in Moscou van Christophe Van Rompaey, Eldorado van Bouli Lanners, Loft van Erik Van Looy en Vinyan van Fabrice De Welz.

De volledige top 10 ziet er als volgt uit:
1.
There Will Be Blood van Paul Thomas Anderson
2. Entre les Murs van Laurent Cantet
3. No Country for Old Men van Joel & Ethan Coen
4.
Lust, caution van Ang Lee
5. Le Silence de Lorna van Jean-Pierre & Luc Dardenne
6.
The Mourning Forest van Naomi Kawase
7. The Banishment van Andrey Zvyagintsev
8. Before the Devil Knows You're Dead van Sidney Lumet
9. Into the Wild van Sean Penn
10. The Dark Night van Christopher Nolan

Ook de Nederlandse filmjournalisten zijn ondertussen klaar met hun oordeel over het afgelopen filmjaar. Zij kozen, in tegenstelling tot de Vlaamse critici, wel voor een commercieel succes, en dat is niet geheel onverwacht The Dark Knight geworden. No Country For Old Men strandde in Nederland op de tweede plaats, gevolgd door de Pixaranimatie Wall-E. Oorlogswinter was volgens de pers de beste Nederlandse film van het jaar. Vorig jaar waren Das Leben der Anderen en Alles is Liefde de beste films volgens de Nederlandse journalisten.

21-12-08

TRON 2.0 in 3D

Er lijkt schot eindelijk te komen in de sequel van de cultklassieker TRON (1982). De film die eerst gewoon Tron 2 heette, dan weer TRON 2.0 en nu weer wordt aangeduid als TR2N, zou volgens de laatste berichten volledig in 3D worden opgenomen. Verder zijn er ook nieuwe namen toegevoegd aan de cast.

Het 3D-nieuws komt van de mensen van Ain't It Cool en is nog niet bevestigd door de studio: “I think the masses would love this tidbit of info. Tron 2.0 is going to be shot ENTIRELY in 3-D. They are really excited about what they are going to be doing with the Tron world in 3-D. With new technology, they can actually wear the glasses at the monitors as they shoot & it will show them exactly how the 3-D will look so that they can get exactly what they are looking for. If there has ever been a world that 3-D would totally embrace, I think it would be the world of Tron. Specifically, we are going to get a first person view from inside of a light cycle in the film. That should be a lot of fun.”

TRON-1

Sinds juli was het al duidelijk dat er een sequel zat aan te komen nadat het publiek op de San Diego Comic Convention onder luid applaus beelden van lichtgevende motorfietsen te zien kreeg. Jeff Bridges neemt de rol van Kevin Flynn opnieuw op, nadat hij in 1982 al eens werd opgezogen in een computerwereld waar hij moest deelnemen aan gladiatorengevechten.

Bridges krijgt in TRON 2.0 het gezelschap van Beau Garrett (Turistas) en  Olivia Wilde, die vooral bekend is als ‘13’ uit “House MD” (vanaf seizoen 4). Garrett kruipt in de huid van een sirene, terwijl Wilde een werkster speelt die het Master Control Program helpt bestrijden. Joseph Kosinski (die momenteel werkt aan een nieuwe versie van Logan's Run) neemt de regie voor zijn rekening, naar een scenario van Edward Kitsis en Adam Horowitz (“Lost”).

TRON is vooral bekend voor zijn revolutionaire special effects, dat moet bijna dertig jaar later visueel nog beter kunnen. Details over het verhaal zijn er nog niet, evenmin als een mannelijke hoofdrol. Maar de beelden die getoond werden op ComicCon zorgden alvast voor een redelijke buzz in de filmwereld en er wordt rijkhalzend uitgekeken naar nieuws over TRON2.0, die in 2011 uitkomt.

20-12-08

Trailer: Obsessed

Een mooi voorbeeld van een slechte trailer is die van de komende thriller  Obsessed. Wie ooit van plan is deze film te gaan bekijken, kijkt best niet naar de trailer, want vrijwel de ganse plot (inclusief plotwendingen) zit al in het filmpje van 2min 31sec. Bovendien wordt er ook nog eens geweldig slecht geacteerd.

Idris Elba (Prom Night) speelt een manager met een bloeiende carrière, die gelukkig getrouwd is met Beyonce Knowles (Dreamgirls). Aan zijn geluk komt echter een einde wanneer de bloedmooie interim Ali Larter (“Heroes”) op het kantoor arriveert. Na een one night stand wordt Elba door de vrouw gestalkt. In de bijrollen herken je ook nog Christine Lahti, Bruce McGill, Jerry O'Connell en Scout Taylor-Compton.

obsessed 2

De film wordt gereggisseerd door Steven Shill, die vooral actief is in de televisiewereld. Zo regisseerde hij afleveringen van ‘The Wire’, ‘Law and Order’ en ‘Dexter’. Zijn enige filmcredit is de regie van de televisiefilm Knight Rider dit jaar. Het scenario van Obsessed werd geschreven door David Loughery die eerder Money Train en Lakeview Terrace neerpende.

Deze film kadert in de nieuwe wending die Beyonce aan haar carrière wil geven. In interviews heeft de zangeres immers laten weten dat ze het beu is om enkel een popster te zijn: "I'm over being a popstar. I don't wanna be a hot girl. I wanna be iconic. And I feel like I've accomplished a lot. I feel like I'm highly respected, which is more important than any award or any amount of records. And I feel like there comes a point when being a popstar is not enough."

Samen met haar vader Matthew Knowles fungeert Beyonce daarom ook als producent, maar het is maar de vraag of deze Obsessed haar carrière goed zal doen. Ondanks de gruwelijk slechte trailer heeft Obsessed toch al een Belgische release datum: 27 mei 2009.

19-12-08

Trailer: Delgo, de grootste flop van 2008

delgoIn de laatste dagen van het jaar is er toch nog een film in geslaagd om bestempeld te worden als de grootste filmflop van het jaar. Het is de animatiefilm Delgo die met deze bedenkelijke eer gaat lopen, en slechts 511.920 dollar opbracht in zijn openingsweekend. Dat betekent dat de film slechts 237 dollar in het laatje bracht per scherm. En dat is een record dat Delgo afsnoept van horrorfilm P2 die vorig jaar niet verder kwam dan 83.398 dollar voor 2131 schermen.

Dat is althans wat de mensen van Media by Numbers hebben berekend en met een totaal budget van 40 miljoen dollar zit Delgo daarmee zwaar in de rode cijfers. Schrijver/ regisseur/ producent Marc Adler wijt de slechte resultaten aan een verkeerde publiciteitsstrategie, die vooral gericht was op de allerkleinsten: "We thought we were doing everything right, focusing on kids, but we missed the moms."

Maar niet alleen de moeder lieten het afweten, ook de critici waren niet echt onder de indruk: "Too leaden for adults and too baffling for kids" (New York Times), "Tedious, noisy and banal” (USA Today) en "The end credits are probably the best thing in the film" (LA Times). Dat zijn niet echt positieve woorden.

Delgo speelt zich af in een fantasiewereld bewoond door bizarre monsters. Het titelpersonage is een avontuurlijke tiener die het met zijn vrienden moet opnemen tegen de Lockni en Nohrin, twee volkeren met geen al te beste bedoelingen. De stemmen van de personages werden ingesproken door o.a. Freddie Prinze Jr., Jennifer Love Hewitt, Val Kilmer, Malcolm McDowell, Michael Clarke Duncan, Louis Gossett Jr., Eric Idle en Burt Reynolds. Dat zijn wel bekende namen, maar niet echt acteurs die uitblinken door uitstekende carrièrekeuzes.

Wat ook niet in het voordeel van Delgo pleit, is dat er meer dan zes jaar werd gewerkt aan de film. De trailer van de film is ook niet echt een pareltje, de animaties zijn wel heel erg verouderd en doen meer denken aan een videogame, en de personages zien er ook maar vreemd uit. Delgo is trouwens niet alleen de film met het slechtste  openingsweekend, het is bovendien ook de laatste film van actrice Anne Bancroft.

17-12-08

Romantische komedies zijn slecht voor je relatie

Slecht nieuws voor de liefhebbers van romantische komedies, want het bekijken van dergelijke films zou slecht zijn voor je liefdesleven. Dat is althans wat een onderzoek van de universiteit van Edinburgh heeft opgeleverd.

Relatie-experten van de Heriot Watt University verwijten romcoms vooral dat ze onrealistische verwachtingen creëren over de liefde. Zo zouden fans van films als Runaway Bride en Nothing Hill het lastiger hebben om succesvol te communiceren met hun partner. Velen onder hen hebben bovendien het beeld dat als je voorbestemd bent voor elkaar, je van elkaar moet weten wat je wilt zonder het woordelijk te zeggen.


love-actually-2

Dr Bjarne Holmes geeft uitleg bij de resultaten: "Marriage counsellors often see couples who believe that sex should always be perfect, and if someone is meant to be with you then they will know what you want without you needing to communicate it. We now have some emerging evidence that suggests popular media play a role in perpetuating these ideas in people's minds. The problem is that while most of us know that the idea of a perfect relationship is unrealistic, some of us are still more influenced by media portrayals than we realise."

Veertig box office hits uit de periode 1995-2005 werden in een eerste luik van het onderzoek door psychologen gespecialiseerd in familie- en persoonlijke relaties onder de microscoop gelegd. Onder hen titels als You’ve Got Mail, Maid in Manhattan, The Wedding Planner en While Your Were Sleeping.

bridget-jones-1

Als volgend deel van het project werden 100 vrijwilligers gevraagd naar de romantische komedie Serendipity te kijken. Honderd andere vrijwillige studenten keken ondertussen naar een film van David Lynch. De eerste groep geloofden na de screening meer in ‘het lot’ en ‘voorbestemdheid’. Kimberly Johnson die meewerkte aan de studie: "Films do capture the excitement of new relationships but they also wrongly suggest that trust and committed love exist from the moment people meet, whereas these are qualities that normally take years to develop."

De onderzoekers hebben nu een online gedeelte van hun onderzoek gemaakt over media en relaties. Je krijgt o.a. vragen voorgeschoteld over je persoonlijkheid, relaties en mediagebruik. De vragenlijst vind je hier, voor de relatie moet je zelf zorgen.

19:48 Gepost door karen in filmfun | Permalink | Commentaren (1) | Tags: onderzoek, romcom, romantische komedie |  Facebook |