26-12-08

Movie Blogtalk 15: De beste films van 2008

Movie BlogTalk De allerlaatste post van 2008 is traditiegetrouw een lijstje met de beste films van het afgelopen filmjaar. Ook nu weer geldt dat dit uiteraard een bijzonder subjectief en ook onvolledig lijstje is. Dit jaar steken er wat mij betreft drie films bovenuit en die vind je dan ook terug op de eerste drie plaatsen (een andere volgorde had overigens zeker ook gekund wat betreft deze drie). Gelijkaardige BlogTalk-eindejaarslijstjes vind je ook bij Boy Meets Girl, Mike's Webs, At the Movies, Tagoean en Shinebox.

Vooraleer ik begin met de beste films van het jaar, eerst ook nog zware teleurstellingen van het afgelopen jaar. Met op kop Sex and the City, want waar de serie grappig, spits en vernieuwend was, is de film een grote dodelijk saaie en flauwe bedoening. Verder vielen ook Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull mij zwaar tegen, en in mindere mate ook nog The X Files: I Want to Believe en Quantum of Solace. De laatsten wellicht omdat de verwachtingen toch net iets te hoog bleken te liggen.

redacted

10. Redacted (***1/2)

Redacted van Brian De Palma heeft niet de aandacht gekregen die de film verdiende, want hoewel het zeker niet De Palma’s beste film is, toont de regisseur dat hij nog altijd meetelt, en maakt hij op clevere wijze gebruik van huidige communicatievormen, zoals blogs en YouTube. Redacted is een montage van diverse mediavormen en toont de aanzet en nasleep van een oorlogsmisdaad gepleegd door Amerikaanse soldaten tijdens de oorlog in Irak. Het uitgangspunt van de film (de verkrachting van een 15-jarig meisje) is waargebeurd, de manier waarop het gebeurde is fictie. De film verdient een plaats in deze top 10 alleen al omdat het een gedurfde film is, en De Palma met deze film het als een van de weinige bekende regisseurs durfde zijn nek uit te steken.

the-mist

9. The Mist (***1/2)

Het lijkt erop dat de laatste twintig jaar enkel Frank Darabont op een waardige manier een verhaal van Stephen King kan verfilmen. Na The Shawshank Redemption en The Green Mile werkt de regisseur voor een derde keer met een basisidee van Spielberg. Het is de eerste keer dat Darabont zijn tanden in een horrorverhaal van King zet, maar dit belet hem niet om opnieuw een erg knappe en sterke film af te leveren. Vooral het religieus-fanatische personage van Marcia Gay Harden doet je ongemakkelijk op je stoel schuifelen. Maar dat is nog niets ten opzichte van het shockerende en gewaagde einde van The Mist.

mamma-mia

8. Mamma Mia! (***1/2)

Ja, Mamma Mia! is gebaseerd op een flutverhaaltje, natuurlijk zal deze film geen belangrijke prijzen winnen, akkoord de halve cast zing zo vals al een krab en inderdaad, visueel steekt de film er ook niet echt bovenuit. Maar bent u ooit zo vrolijk uit een bioscoopzaal gehuppeld als na deze film? Zat u ook niet stiekem mee te zingen met 'Dancing Queen, 'The Winner Takes It All', 'Lay Our Your Love On Me' en 'Money Money Money'? Bent u na het bekijken van Mamma Mia! niet in uw platencollectie gedoken om Abba Gold te zoeken? Althans ik wel, en qua feelgoodgehalte komt geen enkele film dit jaar zelfs nog maar tot aan de knieën van deze Mamma Mia!

changeling

7. Changeling (****)

Op zijn 78ste geeft Clint Eastwood met een film zonder noemenswaardige special effects en zonder spectaculaire ontploffingen en achtervolgingen de jongere generatie nog even snel een regielesje met een simpel, rechtlijnig en waargebeurd, verhaal dat niemand onberoerd laat. Een sterke cast aangevoerd door Angelina Jolie stuwen deze Changeling (recensie) verder tot ver boven de middelmaat. En ook al had de film iets korter gekund, vervelen doet hij nooit.

el-orfanato

6. El Orfanato (****)

De meest succesvolle Spaanse film ooit, die een clever duwtje in de rug kreeg doordat hij aangeraden werd door de Mexicaan Guillermo Del Toro. El Orfanato is een van de beste horrorfilms van de laatste jaren, met een clever scenario, uitstekende acteerprestaties en boeiend tot de allerlaatste minuut. Als de Spaanse 33-jarige regisseur Juan Antonio Bayona op dit elan blijft doorgaan staan er ons nog enkele spannende filmmomenten te wachten.

gone-baby-gone

5. Gone Baby Gone (****)

Wie had er in 2003 na het afgrijselijke Gigli nog een cent gegeven om de carrière van Ben Affleck? Maar nadat hij J'Lo inruilde voor een andere Jennifer (Garner) lijkt het weer goed te gaan met Affleck. Enkele prijzen voor beste acteur in Hollywoodland waren er al en met zijn regiedebuut Gone Baby Gone toont de acteur dat hij ook talent heeft als regisseur. Hij dirigeert zijn broer Casey Affleck naar een prima vertolking van detective Patrick Kenzie, die in het harde Boston op zoek gaat naar een verdwenen kind. Naar een boek van Dennis Lehane, een van de beste huidige misdaadauteurs. Voor een keertje is het boek niet beter dan de film of omgekeerd, maar zijn ze gewoon even goed.

loft

4. Loft (****)

Net naast het podium strandt deze knapgemaakte thriller van Erik Van Looy waarin een groepje vrienden er een geheime loft op nahoudt om hun minnaressen te plezieren. Dat er een lijk in hun liefdesnestje zou opduiken, daar hadden de vijf geen rekening meegehouden. Wat volgt is een spannende film, met een knap scenario, waarin de kijker meermaals op het verkeerde been wordt gezet (misschien finaal wel een keer te veel). Deze Loft is bij momenten een echte 'mindfuck' en zo hebben we ze graag.

the-dark-knight

3. The Dark Knight (****1/2)

Het is de film waarover in 2008 het meest werd gesproken, niet alleen vanwege de tragische dood van Heath Ledger, maar ook gewoon omdat hij zo goed is. Christopher Nolan is erin geslaagd om met een superheldenfilm ook de niet-fans van het genre aan te trekken. Daarvoor kon hij rekenen op een indrukwekkende cast met voorop Ledger in zijn laatste glansrol. Hij maakt van The Joker een iconisch personage, hét personage van 2008. Zou The Dark Knight (recensie) ook zo'n succes geweest zijn als Ledger nog geleefd had? Ik durf denken van wel.

wall-e

2. Wall-E (****1/2)

Telkens wanneer je denkt dat ze bij Pixar toch echt wel op het toppunt van hun kunnen zijn, doen ze er in hun volgende prent weer een schepje bovenop. Zo ook met het geweldige WALL·E (recensie) over een afvalrobotje dat eenzaam over de vervuilde aarde tuft. Het eerste deel van deze WALL-E is het mooiste en ontroerendste wat dit jaar in de bioscoop te zien is/was. Nadat de luidruchtige mensen in hun zwevende vervoersmiddelen hun intrede maken, trekt Pixar meer de komische kaart en dat gaat een beetje ten koste van de kwaliteit, maar dan nog torent WALL-E huizenhoog boven 90% van de uitgekomen films uit. Prachtige film.

juno

1. Juno (****1/2)

Deze Juno kan bogen op het leukste en meest verfrissende scenario van het jaar, en dit geschreven door een ex-stripper, Diablo Cody. Cody is na Juno, en bijbehorende Oscarnominatie, gegeerd wild in Hollywood, en terecht, want de dialogen in de film zijn sprankelend, écht grappig en de hilarische one-liners vliegen je om de oren. Het helpt natuurlijk ook dat je script leven wordt ingeblazen door Ellen Page en Michael Cera, twee van de meest getalenteerde jonge acteurs. Een resem hilarische bijrollen rond het geheel van de film van 2008 af.

Meer Movie BlogTalk:
Movie BlogTalk Part 1: Horror Top 10
Movie BlogTalk Part 2: Ergernissen in de bioscoopzaal
Movie BlogTalk Part 3: De meest overgewaardeerde films
Movie BlogTalk Part 4: Top 10 van 2005
Movie BlogTalk Part 5: De beste televisieseries
Movie BlogTalk Part 6: De beste films uit de 80's
Movie BlogTalk Part 7: De beste scores
Movie BlogTalk Part 8: De beste filmkussen
Movie BlogTalk Part 9: Top 10 van 2006
Movie BlogTalk Part 10: De beste vrouwelijke villains
Movie BlogTalk Part 11: Top 11 van 2007
Movie BlogTalk Part 12: De slechtste filmposters
Movie BlogTalk Part 13: De beste filmposters
Movie BlogTalk Part 14: De beste monsters
Movie BlogTalk Part 15: Top 10 van 2008

Commentaren

x-films film is me ook zwaar tegengevallen, maar werd nog net voorbij gestoken door 10 nog slechtere exemplaren. ;)
We delen dit jaar 2 films, moet een record zijn, niet? :D


prettige vakantie !

Gepost door: Dave | 26-12-08

ik heb veel te weinig films gezien, maar voor mij is el orfanato toch de winnaar van dit jaar, en verder toch nog enkele verdienstelijke films ala mongol, home, no country for old man, the dark knight, gomorra,...
juno jammer genoeg niet gezien...

Gepost door: jeronimo | 26-12-08

mooie top 10 De eerste 4 staan ook in mijn top 10, nummers vijf, zeven en tien staan niet in mijn top 10 want ik heb ze nog niet gezien. "El orfanato" vond ik heel goed maar eerlijkheidshalve had ik er nog net iets meer van verwacht.

"Mamma Mia" was voor echt wel teveel ABBA. Ik ben er met koppijn buiten gegaan. En "The mist" was not my cup of tea. Maar desalniettemin mooi lijstje.

Gepost door: Tagoean | 26-12-08

Grappig... Ik ga er een beetje vanuit dat iedereen The Dark Knight op 1 heeft staan (groot Batman-fan, dan krijg je dat).:) Juno vond ik wel erg leuk en verfrissend, en staat ook in mijn top 10. Dat iedereen zo enthousiast is van Wall-E snap ik niet zo heel goed moet ik zeggen. Vond hem mooi geanimeerd, maar het verhaal is erg clichematig. Mamma Mia in de top tien vind ik heeeeeel verrassend.
Gone Baby Gone, vond ik ook een fantastische film.

Wel een leuke en originele lijst.

Gepost door: Mike's Webs | 27-12-08

lijstje! Juno heb ik 2x gezien en zou ook wel in mijn top 10 staan (misschien moet ik er toch nog één maken?!).

Ik heb ook 6 films gezien van jouw lijstje en ga net zoals bij Dave zijn lijstje mijn best doen om ook de andere te zien!

Maar een film die ik eerder bij mijn 'worst of 2008' films had gezet is Mama Mia. Wat een hatelijke giechelfilm! Zingen en giechelen aan één stuk door... Ik werd er knetter van! Met heel veel moeite toch uitgezien...

Gepost door: |sm| | 28-12-08

Opzienbarend lijstje Mooi, interessant en opzienbarend lijstje dat je hebt samengesteld!

De films Juno, Wall-E, The Dark Knight, Gone Baby Gone, The Orphanage en The Mist had ik wel verwacht, dit in tegenstelling tot Mamma Mia! (niet gezien) en Redacted (waar ik absoluut helemaal niets mee kon; vond dan Broomfield's Battle for Haditha stukken beter).

Hoor veel goede dingen over Loft maar deze heb ik helaas nog niet gezien

Gepost door: Richard | 29-12-08

leuk Leuke toptien lijst
mamma mia had ik ook niet verwacht
je hebt een leuke blog
nog fijne feestdagen
gr Tine

Gepost door: tine | 02-01-09

De commentaren zijn gesloten.