23-12-08

There Will Be Blood is de beste film van het jaar

Ook dit jaar hebben de Vlaamse filmcritici hun eindejaarslijstjes opgemaakt, en na Bin-Jip (2005), Babel (2006) en Syriana (2007) gaat dit jaar There Will Be Blood van Paul Thomas Anderson met de hoogste eer lopen. De film over een oliebaron begin 20e eeuw kreeg begin dit jaar 8 oscarnominaties waarvan hij er twee wist te verzilveren.


there will be blood 1

Het tijdschrift Filmmagie pakt in het januarinummer uit met de resultaten van de jaarlijkse enquête onder de critici die elke maand voor het blad recenseren. In totaal werden 47 films genoemd door de verschillende critici, waaronder 5 Belgische: Le Silence de Lorna van de broers Dardenne, Aanrijding in Moscou van Christophe Van Rompaey, Eldorado van Bouli Lanners, Loft van Erik Van Looy en Vinyan van Fabrice De Welz.

De volledige top 10 ziet er als volgt uit:
1.
There Will Be Blood van Paul Thomas Anderson
2. Entre les Murs van Laurent Cantet
3. No Country for Old Men van Joel & Ethan Coen
4.
Lust, caution van Ang Lee
5. Le Silence de Lorna van Jean-Pierre & Luc Dardenne
6.
The Mourning Forest van Naomi Kawase
7. The Banishment van Andrey Zvyagintsev
8. Before the Devil Knows You're Dead van Sidney Lumet
9. Into the Wild van Sean Penn
10. The Dark Night van Christopher Nolan

Ook de Nederlandse filmjournalisten zijn ondertussen klaar met hun oordeel over het afgelopen filmjaar. Zij kozen, in tegenstelling tot de Vlaamse critici, wel voor een commercieel succes, en dat is niet geheel onverwacht The Dark Knight geworden. No Country For Old Men strandde in Nederland op de tweede plaats, gevolgd door de Pixaranimatie Wall-E. Oorlogswinter was volgens de pers de beste Nederlandse film van het jaar. Vorig jaar waren Das Leben der Anderen en Alles is Liefde de beste films volgens de Nederlandse journalisten.

De commentaren zijn gesloten.