19-12-08

Trailer: Delgo, de grootste flop van 2008

delgoIn de laatste dagen van het jaar is er toch nog een film in geslaagd om bestempeld te worden als de grootste filmflop van het jaar. Het is de animatiefilm Delgo die met deze bedenkelijke eer gaat lopen, en slechts 511.920 dollar opbracht in zijn openingsweekend. Dat betekent dat de film slechts 237 dollar in het laatje bracht per scherm. En dat is een record dat Delgo afsnoept van horrorfilm P2 die vorig jaar niet verder kwam dan 83.398 dollar voor 2131 schermen.

Dat is althans wat de mensen van Media by Numbers hebben berekend en met een totaal budget van 40 miljoen dollar zit Delgo daarmee zwaar in de rode cijfers. Schrijver/ regisseur/ producent Marc Adler wijt de slechte resultaten aan een verkeerde publiciteitsstrategie, die vooral gericht was op de allerkleinsten: "We thought we were doing everything right, focusing on kids, but we missed the moms."

Maar niet alleen de moeder lieten het afweten, ook de critici waren niet echt onder de indruk: "Too leaden for adults and too baffling for kids" (New York Times), "Tedious, noisy and banal” (USA Today) en "The end credits are probably the best thing in the film" (LA Times). Dat zijn niet echt positieve woorden.

Delgo speelt zich af in een fantasiewereld bewoond door bizarre monsters. Het titelpersonage is een avontuurlijke tiener die het met zijn vrienden moet opnemen tegen de Lockni en Nohrin, twee volkeren met geen al te beste bedoelingen. De stemmen van de personages werden ingesproken door o.a. Freddie Prinze Jr., Jennifer Love Hewitt, Val Kilmer, Malcolm McDowell, Michael Clarke Duncan, Louis Gossett Jr., Eric Idle en Burt Reynolds. Dat zijn wel bekende namen, maar niet echt acteurs die uitblinken door uitstekende carrièrekeuzes.

Wat ook niet in het voordeel van Delgo pleit, is dat er meer dan zes jaar werd gewerkt aan de film. De trailer van de film is ook niet echt een pareltje, de animaties zijn wel heel erg verouderd en doen meer denken aan een videogame, en de personages zien er ook maar vreemd uit. Delgo is trouwens niet alleen de film met het slechtste  openingsweekend, het is bovendien ook de laatste film van actrice Anne Bancroft.

De commentaren zijn gesloten.