15-12-08

The Dark Download

Dat The Dark Knight het grootste kassucces was van het afgelopen filmjaar is ondertussen wel bekend. Dat de film van Christopher Nolan dit jaar ook de meest gedownloade film is via BitTorrent en andere sites, is ook niet echt een verrassing. Maar dat de film ondanks meer dan zeven miljoen downloads toch nog meer dan 1 biljoen dollar bijeenbracht op legale wijze, daar moeten de heren filmbonzen toch eens goed over nadenken.

bittorrent voor dummies

Het bewijst namelijk dat downloadsites niet altijd het grote kwaad zijn waarvoor ze altijd worden versleten. Mensen zijn dus wel degelijk nog bereid om naar de bioscoopzaal te trekken als het gaat om een kwalitatief sterke film die het beste tot zijn recht komt op een groot scherm. En het omgekeerde lijkt mij trouwens ook waar. "Comments on various BitTorrent sites reveal that many downloaders obtained an illegal copy after they had already watched the movie in the movie theater," aldus TorrentFreak.

TorrentFreak.com heeft verder berekend dat volgende films meest in trek waren op BitTorrent sites: The Dark Knight (7.03 million), The Incredible Hulk (5.84 million), The Bank Job (5.41 million), You Don't Mess With the Zohan (5.28 million); National Treasure: Book of Secrets (5.24 million), Juno (5.19 million),  Tropic Thunder (4.90 million), I Am Legend (4.87 million), Forgetting Sarah Marshall (4.40 million) en Horton Hears a Who! (4.36 million).

Wat opvalt is dat de meest gepirateerde film van 2008 het allemaal goed deden aan de box office, enkel The Bank Job vormt hierop een uitzondering. De eerste illegale kopie  van The Dark Knight, gefilmd met een camcorder, was al een dag na de première in juli te downloaden, de eerste torrent in dvd-kwaliteit was er al begin september. Nog opvallend is dat de Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull dan wel op de tweede plaats in de box office staat, maar slechts op de 30e plaats in de downloadranking.

Ten slotte heeft het American Film Institute (kortweg AFI) vandaag zijn lijstje met de tien beste films van het afgelopen jaar bekendgemaakt. Naar goede gewoonte is het geen ranglijst, maar een alfabetisch lijstje van film. En deze zijn: The Curious Case of Benjamin Button, Frost/Nixon, The Dark Knight, Iron Man, Frozen River, Gran Torino, Milk, WALL·E, Wendy and Lucy en The Wrestler.

De commentaren zijn gesloten.