14-12-08

Trailer: Nothing But the Truth

Nothing But the Truth is de nieuwe film van scenarist / regisseur Rod Lurie (The Contender, “Commander in Chief”) waarin een jonge vrouwelijke journaliste achter de tralies belandt omdat ze haar bronnen niet wil vrijgeven. De film heeft er al een paar passages op filmfestivals opzitten, en de eerste reacties zijn erg positief. Ook de trailer is bovendien uitstekend en de film heeft een erg sterke cast, zodat Nothing But the Truth alvast een film is om naar uit te kijken, ook al heeft hij voorlopig nog geen Belgische release datum.

nothing but the truth

Rachel Armstrong (Kate Beckinsale) is een journaliste bij de Capitol Sun-Times, een grote krant in Washington DC. Ze komt een interessant verhaal op het spoor en schrijft een artikel waarin ze de geheime identiteit van CIA undercoveragente Erica Van Doren (Vera Farmiga) onthult. Eens het artikel gepubliceerd wordt, breekt de hel uit en eist de overheid dat Rachel haar bronnen bekendmaakt.

Met de steun van haar man Ray (David Schwimmer), hoofdredacteur Bonnie Benjamin (Angela Bassett) en de advocaat van de krant Avril Aaronson (Noah Wyle) kan Rachel het hoofd bieden aan de charismatische openbare aanklager Patton Dubois (Matt Dillon). Maar wanneer Rachel ook haar bron weigert te openbaren aan rechter Hall, beveelt deze de vrouw in de cel te werpen.

Het verhaal belicht tegelijkertijd het leven van Rachel Armstrong achter de tralies, als de strijd die haar advocaat Albert Burnside (Alan Alda) levert om haar vrij te krijgen. Daarvoor doet hij een beroep op het ‘first amendment’, en gaat hij met de zaak helemaal tot aan het hoogste gerechtshof. Ondertussen is iedereen benieuwd wie nu eigenlijk die geheime bron van Rachel is en hoeveel ze wil opgeven om deze te beschermen.

Nothing But the Truth is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Valerie Plame die werd ontmaskerd als CIA agent toen haar man, ambassadeur Joe Wilson, in een artikel van de New York Times  de Bush administratie ervan beschuldigde de CIA te manipuleren om de invasie in Irak te rechtvaardigen. Voormalig NY Times journaliste Judith Miller vloog na het artikel naar de gevangenis omdat ze haar bronnen weigerde bekend te maken. Meer informatie over deze zaak vind je op Wikipedia: Judith Miller en Plame Affair.

Kate Beckinsale is voor haar rol in Nothing But the Truth alvast genomineerd voor een Critics Choice Awards. Ze moet het opnemen tegen Cate Blancett (The Curious Case of Benjamin Button), Angelina Jolie (Changeling) Anne Hathaway (Rachel Getting Married), Melissa Leo (Frozen River) en Meryl Streep (Doubt). Een Belgische release datum is er dus nog niet, op 9 januari krijgt Nothing But the Truth een limited release in de VS.

De commentaren zijn gesloten.