10-12-08

Wall-E verslaat The Dark Knight in de eerste eindejaarslijstjes

Half december is traditiegetrouw de periode dat de eindejaarslijstjes beginnen op te duiken en hier is alvast eentje van de Los Angeles Film Critics Association. En het is dit jaar een beetje een historisch lijstje want voor het eerst in zijn 33-jarig bestaan heeft de vereniging (en ook Time Magazine) een animatiefilm als beste film van het jaar verkozen.

Dan weten jullie natuurlijk allemaal dat het gaat om het geweldige WALL·E van Pixar. Het schattige robotje is een zeer waardige winnaar, maar het is toch een beetje verrassend dat de animatiefilm het haalt van gedoodverfd winnaar The Dark Knight (waarvan trouwens vandaag bekend is geraakt dat zijn soundtrack uiteindelijk wel mag meedingen naar de Oscar voor beste muziek).


Wall-e

Sean Penn werd uitgeroepen tot beste acteur van het jaar voor zijn als de homoseksuele politicus in Milk van Gus Van Sant. De Britse actrice Sally Hawkins won de prijs voor de beste actrice voor Happy-Go-Lucky, terwijl Danny Boyle de beste regisseur was voor Slumdog Millionaire. Heath Ledger werd postuum uitgeroepen tot acteur in een bijrol in The Dark Knight, zijn vrouwelijk tegenhanger werd Penélope Cruz voor Woody Allens Vicky Christina Barcelona.

Ondertussen is ook de shortlist voor de Critics’ Choice Awards bekendgemaakt en daar zijn Milk en The Curious Case of Benjamin Button de grote favorieten met elk 8 nominaties. Voor de beste film van het jaar zijn er maar liefst tien (!) genomineerden: Changeling, The Curious Case of Benjamin Button, The Dark Knight, Doubt, Frost/Nixon, Milk, The Reader, Slumdog Millionaire, Wall-E en The Wrestler. De rest van de genomineerden vind je op de website.

De Critics’ Choice Awards worden op 8 januari in Santa Monica, Californië uitgereikt. De Oscarnominaties volgen op 22 januari, morgen worden dan weer de nominaties voor de Golden Globes bekendgemaakt, waarvan de uitreiking op 11 januari plaatsvindt. Laat het duidelijk zijn: award season is hiermee officieel van start gegaan!

De commentaren zijn gesloten.