24-11-08

Vampieren nemen de box office over

Tieners en vampiers, het is altijd al een succesvolle combinatie geweest, denk maar aan “Buffy the Vampire Slayer” en The Lost Boys.  De nieuwe film Twilight borduurt verder op het thema ‘meisje wordt verliefd op knappe jongen, die een vampier blijkt te zijn’, en met succes want de film prijkt deze week op de eerste plaats in de Amerikaanse box office. Daarmee profiteert de film optimaal van het verdwijnen van Harry Potter and the Half-Blood Prince die oorspronkelijk in dit weekend zou uitkomen maar is verplaatst naar volgende zomer.

De film is gebaseerd op de razend populaire boeken van auteur Stephenie Meyer (meer dan 17 miljoen verkochte exemplaren) en gaan over de tiener Bella Swan (Kristen Stewart) die verliefd wordt op de knappe Edward Cullen (Robert Pattinson). Wat Bella echter niet weet, is dat Edward een vampier is. In plaats van gillend weg te rennen, zoals normale tieners dat zouden doen, raakt Bella echter steeds meer gefascineerd door Edward. Ze is dan ook helemaal niet bang van de jongen, maar Edward heeft zo zijn geheimen. En zijn vijanden (Cam Gigandet).

Twilight heeft dit weekend zo maar eventjes 70 miljoen dollar opgebracht, en daarmee verwijst hij James Bond en zijn Quantum of Solace netjes naar de tweede plaats. Een groot, goed georganiseerd en zeer passioneel leger Twilightfans stuwden de film op zijn openingsdag al naar 35 miljoen dollar, maar 70 miljoen na het eerste weekend is ongetwijfeld een onverhoopt resultaat (het budget van Twilight bedraagt 37 miljoen dollar).

twilight 1

Na zijn openingsweekend heeft Twilight overigens al een record op zijn naam staan, want 70 miljoen dollar is het beste openingsweekend voor een film met een vrouwelijke regisseur. Catherine Hardwicke mept daarmee Mimi Leder en Deep Impact van de eerste plaats. Deze rampenfilm uit 1998 bracht 41,1 miljoen op na een weekend. Twilight strandt daarmee op de 29e plaats in de alltime ranglijst van beste openingsweekends, net voor Michael Bay’s Transformers.

Het zou overigens niet het enige record zijn dat Hardwicke kan pakken, want filmanalisten hebben berekend dat Twilight de kaap van 187 miljoen dollar wel eens zou kunnen halen en daarmee komt de film bij de 100 meest rendabele films. Hardwicke zou dan de eerste vrouwelijke actieregisseur in de top 100 zijn. Dat is een mooie prestatie, maar een studie van Dr. Martha Lauzen van de universiteit van San Diego concludeerde onlangs nog: "Women accounted for 6% of directors in 2007, a decline of one percentage point since 2006. This figure is almost half the percentage of women directors working in 2000 when women accounted for 11% of all directors."

En zoals dat wel meer gaat met films die veel geld opbrengen, heeft filmstudio Summit Entertainment vandaag al laten weten dat er een sequel komt. Dat is geen grote verrassing aangezien Stephanie Meyer ondertussen al drie sequels heeft uitgebracht. Dat zijn ‘New Moon’, ‘Eclipse’ en ‘Breaking Dawn’. De Amerikaanse schrijfster is dan ook zeer tevreden met de filmsequel: "I don't think any other author has had a more positive experience with the makers of her movie adaptation than I have had with Summit Entertainment. I'm thrilled to have the chance to work with them again on 'New Moon'."

Moest ik tien jaar jonger zijn, zou ik mij kunnen voorstellen voor deze film naar de bioscoop te trekken. Nu wacht ik tot de dvd uit is. Twilight komt deze week ook in België uit, de trailer vind je hieronder.

De commentaren zijn gesloten.