18-11-08

Baby Mama

baby mama 1Would you put your eggs...in this basket?

2008 is ontegensprekelijk het jaar van de veelzijdige Tina Fey, daar verandert een tweede plaats in Entertainment Weekly’s ‘25 Entertainers of the Year’ na Robert Downey jr. niets aan. Ook al is de 38-jarige Fey in Europa misschien (nog) niet zo bekend, in haar thuisland was ze dit jaar niet uit de spotlights weg te slaan. Zo was ze als schrijver een van de drijvende krachten achter de scenaristenstaking en was ze niet te beroerd om zelf mee te betogen. Voor en na de staking was Fey als actrice te zien in haar eigen sitcom "30 Rock" die in september 2008 7 Emmy Awards won.

Ondertussen loopt sinds 30 oktober het derde seizoen van “30 Rock”, waarvan de tweede aflevering ‘Believe in the Stars’ ontzettend sterk is. Tussen de opnames van “30 Rock” kroop Fey ook nog in de huid van de republikeinse running mate Sarah Palin en hielp ze met haar sketches het televisiemonument "Saturday Night Live" rehabiliteren (meer daarover hier). Bovendien tekende Fey vorige maand een contract van 5 miljoen dollar met uitgeverij Little, Brown & Company die haar eerste boek zullen uitbrengen.

En als dat nog niet genoeg is, stond Fey eind april een week op de eerste plaats in de Amerikaanse box office met de komedie Baby Mama, die deze week in België uitkomt. De film wist in de VS zijn budget van 30 miljoen dollar terug te verdienen met een opbrengst van 60 miljoen dollar, en dat mag gezien de relatief onbekende cast en regisseur een succes genoemd worden. Aanvankelijk was overigens niet gepland Baby Mama uit te brengen in de Belgische bioscopen (de dvd zou rond 15 oktober uitkomen, maar is nu verschoven naar 16 april 2009). Waarom de film uiteindelijk toch nog een Belgische release krijgt (zij het alleen in Antwerpen, Brussel en Hasselt), is niet echt duidelijk.

baby mama 1

Tina Fey speelt de succesvolle zakenvrouw Kate Holbrook, die op haar 37ste plots tot het besef komt dat er meer is in het leven dan carrière maken. Kate wil graag een kind, maar haar dokter slaat deze droom meteen aan diggelen door te zeggen dat ze niet zwanger kan worden. Omdat een adoptieprocedure een werk van zeer lange adem is voor een alleenstaande vrouw, gaat Kate op zoek naar een geschikte draagmoeder.

Via een advertentie ontmoet ze Angie Ostrowiski, een blonde arbeidster uit Philadelphia die alle clichés over haar haarkleur graag bevestigt en in ruil voor een vette cheque Kates kind wil dragen. Wat Kate niet had voorzien is dat Angies relatie met sukkel Carl Loomis afspringt en ze zich daardoor genoodzaakt ziet de dakloze Angie in huis te halen. De twee vrouwen blijken twee totale tegenpolen, en Angie Ostrowiski zet het gestructureerde leven van Kate Holbrook volledig op haar kop met haar chaotische manier van leven.

baby mama 8

Het grote pluspunt van Baby Mama is de komische chemistry tussen Tina Fey en Amy Poehler die Angie Ostrowiski speelt. Beide actrices zijn begonnen bij de het improvisatiegezelschap Second City en zetten daarna hun eerste stapjes in de televisiewereld bij “Saturday Night Live”. Dat ze elkaar al jaren kennen en perfect op elkaar zijn ingespeeld, zie je dan ook op het scherm. Hun scènes zijn een genot om naar te kijken en schoolboekvoorbeelden van een perfecte komische timing.

Het probleem van Baby Mama is echter het te flauwe scenario van Michael McCullers, die tevens de regie voor zijn rekening neemt. McCullers maakt met deze film zijn regiedebuut nadat hij eerder o.a. scripts voor Thunderbirds, Austin Powers en — daar heb je het weer — “Saturday Night Live” schreef. Het scenario komt nergens echt van de grond en McCullers blijft overal op veilig spelen, terwijl er heel wat scherpere randjes in de film konden zitten zonder daarbij te moeten overdrijven. Het is jammer dat Fey niet zelf het scenario heeft kunnen schrijven, zoals ze dat in 2004 deed voor Mean Girls met Lindsay Lohan.

baby mama 3

In de bijrollen zie je verder nog de geweldige Steve Martin als de new age-baas van Fey en Sigourney Weaver, die last heeft van een te productieve baarmoeder en met de glimlach de grappen over ageing women weerstaat. Maura Tierney als Feys zus en Greg Kinnear als love interest hebben dan weer te weinig gekregen om iets grappig mee te doen.

Het einde van Baby Mama is voorspelbaar en te zoet voor woorden, maar films met twee grappige vrouwen in de hoofdrol (en niet als sidekick van een mannelijke hoofdrol) zijn een zeldzaamheid in de filmwereld. Tina Fey en Amy Poehler verdienen een tweede kans met een beter scenario want uiteindelijk was het voor de Ben Stillers, Steve Carrells, Jim Carreys en andere Adam Sandlers ook niet onmiddellijk prijs.

Titel: Baby Mama
Jaar: 2008
Genre: komedie
Regie: Michael McCullers
Cast: Tina Fey (Kate Holbrook), Amy Poehler (Angie Ostrowiski), Steve Martin (Barry), Sigourney Weaver (Chaffee Bicknell), Greg Kinnear (Rob Ackerman), Dax Shepard (Carl Loomis)
Quotering: imdb: 61
Mijn quotering: * * * ½
Imdb: http://www.imdb.com/title/tt0871426/
Officiële website: http://www.babymamamovie.net/

De commentaren zijn gesloten.