15-11-08

Teaser trailer: 2012

Als er één iemand is met een doemvisie over het einde der tijden, dan is het de Duitse regisseur Roland Emmerich wel. In 1996 liet Emmerich de planeet al eens verwoesten door een horde aliens in Independence Day, twee jaar later bracht hij een Japans monster ten tonele in Godzilla en in 2004 was global warming de boosdoener in The Day After Tomorrow. En ook volgend jaar zal volgens Emmerich moeder aarde vergaan en wel in het apocalyptische 2012.

Het jaar 2012 heeft in spirituele kringen altijd al een speciale betekenis gehad. Zo dachten de Maya’s dat op 21 december 2012 een ‘grote transformatie’ zou plaatsvinden. Wat er precies onder deze gebeurtenis verstaan moet worden, legden de Maya’s niet uit, maar volgens sommigen zou het gaan om een apocalyps. En omdat het einde der tijden nu eenmaal een spectaculairdere film oplevert dan vreugde en zonneschijn, gaat Emmerich resoluut voor deze laatste interpretatie.

2012-1

In een interview legt Emmerich uit waar hij de inspiratie haalde voor deze film: “…This whole movie I’m doing next was inspired by just the phenomenon of the internet when you type in Google, ‘2012′, you get 240 million hits. That’s a lot. […] Well it’s just a fact that the Mayan calendar ends 2012 on the 21st of December, but that’s only like a side thing. This is only like a part of the story. There are a lot of other people that also said it’s going to end in 2012, you know the I-ching, Nostradamus, a lot of people, the Bible by the way, anyhow. This time there’s no blowing up. It’s a natural disaster. Well, actually yeah like a…I’m not saying it! I’m giving things away.”

Enkele dagen geleden is de eerste teaser trailer van 2012 opgedoken, en hoewel Emmerich niet de beste films maakt, weet de man als geen ander hoe hij een trailer moet ineensteken. Eerder maakte hij al geweldige trailer voor Independance Day, Godzilla en 10,000 BC, en nu doet hij het weer voor zijn nieuwste film.

2012-2

De trailer begint met een Tibetaanse monnik die een berg oprent om een alarmbel te luiden. Dat blijkt al snel tevergeefse moeite want grote vloedgolven overspoelen inmiddels de toppen van de Himalaya en vagen zijn hutje van de kaart. Tussentitels vermelden ondertussen ‘How would the governments of our planet prepare six billion people for the end of the world?’ Antwoord: ‘They wouldn’t’.

In de trailer is nog geen spoor te vinden van de indrukwekkende cast van 2012 met o.a. Thandie Newton, John Cusack, Amanda Peet, Woody Harrelson, Danny Glover, Chiwetel Ejiofor en de in België geboren Patrick Bauchau. Zij zullen waarschijnlijk voor het eerst opduiken in een volledige trailer begin volgend jaar. Emmerich schreef ook het scenario samen met Harald Kloser, die vooral als componist bekend is.

2012-3

Volgens sommige sites speelt Cusack een onderzoeker die een portaal naar een parallelle wereld vindt. In deze wereld gaat hij op zoek naar zichzelf om zichzelf te waarschuwen voor de op stapel staande apocalyps die door de Maya’s werd voorspeld. 2012 komt in België uit op 15 juli 2009 (VS: 10 juli), en daar heeft de marketingafdeling van Sony Entertainment toch een kans mee laten liggen, want had 21 december 2012 niet een veel geschiktere release datum geweest?

De commentaren zijn gesloten.