13-11-08

The Dark Knight wint geen Oscar voor zijn muziek

Binnenkort worden weer een karrenvracht filmprijzen uitgereikt en dat heeft Warner Bros aangezet om The Dark Knight terug onder de aandacht te brengen. De studio heeft een speciale website opgericht ter promotie van Batman en co. Daarop kan je o.m. het volledige script van de film downloaden (zeker doen!) en zie je voor welke awards Warner The Dark Knight wil pushen (o.m. beste film, regie, scenario, acteur en bijrol).

the dark knight 21

Een Oscar die The Dark Knight al zeker niet zal winnen is die van de beste score want zopas heeft The Academy bekendgemaakt dat de soundtrack van The Dark Knight gediskwalificeerd is. Dat is jammer aangezien deze score een van de beste was van het afgelopen jaar, maar het is geen grote verrassing aangezien het ook al gebeurde voor de score van Batman Begins drie jaar geleden.

De reden is dat er vijf personen vermeld worden op de officiële cue sheet (het document dat elk stukje muziek in de film specificeert). Naast Hans Zimmer en James Newton Howard zijn dat muziekeditor Alex Gibson, ambient music componist Mel Wesson en componist Lorne Balfe. Volgens Zimmer werden deze laatste drie enkel aan de sheet toegevoegd om hen de mogelijkheid te geven royalties op te strijken voor hun bijdrages. Newton Howard en Zimmer zijn verantwoordelijk voor meer dan 70% van de muziek, maar daar had het Oscarcomité geen oren naar.

the dark knight 20

Sommige leden van The Academy betreuren openlijk de diskwalificatie, en dus staat er misschien een reglementswijziging aan te komen in de toekomst (het samenwerken van meerdere componisten aan één film komt immers steeds meer voor), maar The Dark Knight zal in 2009 alvast geen Oscar winnen voor de beste score. 

Het nieuws komt net op het moment dat The Dark Knight de kaap van 1 biljoen dollar gaat ronden. Met 997,6 miljoen dollar wereldwijd zal de film binnenkort deze magische grens ronden. The Dark Knight moet qua inkomsten wereldwijd momenteel nog maar drie films laten voorgaan. Volgende maand komt de dvd uit, dus het liedje van Batman en The Joker is nog lang niet uitgezongen.

Commentaren

Kleinigheidje Stom hoor, om vanwege zo'n kleinigheidje een mooie score niet te nomineren. Het lijken wel ambtenaren.

Gepost door: Mike's Webs | 15-11-08

De commentaren zijn gesloten.