04-11-08

Joaquin Phoenix zegt Hollywood vaarwel

Enkele dagen geleden heeft Joaquin Phoenix bekend gemaakt dat hij met onmiddellijke ingang stopt met acteren. De 34-jarige Phoenix zou zich volledig willen richten op zijn muziekcarrière en dat valt niet te combineren met een acteursbestaan.

joaquin phoenix

Phoenix’ publicist Susan Patricola heeft bevestigd dat Two Lovers (release 13 februari 2009 in de VS) zijn laatste film zal worden. "He has said that Two Lovers is his last. But this is not strange. Joaquin has been directing music videos and been involved in music for the last number of years." In Two Lovers werkt Phoenix na The Yards (2000) en We Own the Night (2000) een derde keer samen met regisseur James Gray. De acteur zal het scherm delen met o.a. Gwyneth Palthrow, Isabella Rossellini en Elias Koteas.

In oktober 1993 verscheen de toen 19-jarige Joaquin Phoenix voor het eerst in de openbaarheid als de persoon die de hulpdiensten belde toen zijn oudere broer River Phoenix op straat zakte ten gevolge van een overdosis. River Phoenix gold als een van de grootste talenten en aan zijn prille carrière kwam abrupt een eind voor de deur van The Viper Room. Ten gevolgde van de dood van zijn broer zette Joaquin zijn acteercarrière toen ook al enkele jaren stop.

Joaquin Phoenix liet voor het eerst van zich spreken in de onafhankelijke film To Die For (1995) van Gus Van Sant waarin hij naast Nicole Kidman schitteren. Phoenix speelt de rol van een tiener die door een ambitieuze weervrouw wordt verleid om haar man te vermoorden. Na To Die For volgde al snel rolletjes in U Turn (1997) van Oliver Stone en 8MM (1999) van Joel Schumacher.

In 2000 volgde de doorbraak voor het grote publiek toen Phoenix de rol van Commodus speelde in Gladiator van Ridley Scott. Ook in Quills (2000), Signs (2002), The Village (2004), Hotel Rwanda (2004) en het  nog uit te brengen Reservation Road (2007) liet Phoenix zijn talent bewonderen. Zijn grootste succes was Walk the Line (2005) waarvoor hij voor zijn portret van Johnny Cash een Oscarnominatie kreeg. Het was ook deze film die verantwoordelijk is voor Phoenix acteerpensioen want op de set van Walk the Line kreeg de muziekmicrobe de acteur definitief te pakken.

Samen met frontman Tim Burgess van The Charlatan werkt Joaquin Phoenix momenteel aan een album. De plaat zou ergens in de loop van volgend jaar moeten uitkomen.

En nog meer pensioennieuws, want in een interview met een Ierse krant heeft ook Clint Eastwood aangegeven niet meer te zullen acteren na zijn volgende film Gran Torino: “It'll probably be my last. I'll be drummed out of it after this one. Every time you do a movie you think, "Aw, that's enough of that." Dat is minder verrassend nieuws want Eastwood is ondertussen 78 jaar en is sinds de eeuwwisseling nog maar in vier films te zien geweest (Space Cowboys, Blood Work, Million Dollar Baby en binnenkort Gran Torino). Eastwood zou wel blijven regisseren.

De commentaren zijn gesloten.