03-11-08

Mamma Mia! breekt records

Dit weekend zijn er in Engeland enkele records gesneuveld aan de box office. Het meest opvallende is dat van Mamma Mia!, want de ABBA-film is met 67,2 miljoen pond nu officieel de best scorende Britse film ooit. Meer zelfs, de film moet qua opbrengsten alleen Titanic nog laten voorgaan.

En dat is toch wel opmerkelijk nieuws. Natuurlijk is de film gebaseerd op een superpopulaire musicals en kennen jong en oud de deuntjes van de Zweedse popgroep, maar de film heeft ook een flutverhaal en de acteer- en zangprestaties zijn nu niet echt van wereldschokkend niveau. Toch heb ik mij ook geweldig geamuseerd tijdens Mamma Mia! want het belangrijkste pluspunt van deze film is dat hij zichzelf niet al te serieus neemt en de mensen met een ongelooflijk blij gevoel naar huis stuurt. En dat scoort nu eenmaal, zeker in crisistijden.

mamma mia 1

Mamma Mia! neemt de eerste plaats overigens over van Harry Potter and the Philosopher’s Stone die in totaal 66,1 miljoen pond bijeen vergaarde. Titanic is met 69 miljoen ook nog maar een fractie weg. Ook in 13 anderen landen, waaronder Duitsland, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Zweden, staan Meryl Streep en co op de eerste plaats.

David Kosse van Universal Pictures is natuurlijk opgetogen met het resultaat, en hij hoopt stiekem op meer: "What is interesting is the speed at which it has gotten to this level. We are ahead of Harry Potter and continue to be ahead of Titanic at this stage, and we think it still has some life in it. One driver is the multiple viewings with people going back to see it again and again. It really is happening on a scale that we haven't seen before."

De best scorende Britse films:

1. Mamma Mia! - £67.2m
2. Harry Potter and the Philosopher's Stone - £66.1m
3. Harry Potter and the Chamber of Secrets - £54.8
4. The Full Monty - £52.2m
5. Harry Potter and the Order of the Phoenix - £49.4m
6. Harry Potter and the Goblet of Fire - £48.8m

7. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban - £46.1m
8. Bridget Jones's Diary - £42m
9. Love Actually - £36.9m
10. Bridget Jones: Edge of Reason - £36m)

En ook de nieuwe James Bondfilm Quantum of Solace is uitstekend gestart gegaan over het kanaal. De film scoorde in zijn openingsweekend 15,5 miljoen pond op amper drie dagen tijd. En daarmee verliest Harry Potter opnieuw een record want dat is beter dan de 14,9 miljoen pond van The Goblet of Fire. Potter houdt wel het record van de beste openingsdag met 5,3 miljoen voor The Prisoner of Azkaban.

Ook in Frankrijk en Zweden deed Quantum of Solace het overigens zeer goed. Woensdag komt de film in België uit (met o.a. nachtvertoningen om 0u07), Amerikaanse filmliefhebbers moeten wachten tot 14 november om de 22e Bondfilm te kunnen bekijken.

De commentaren zijn gesloten.