02-11-08

Trailer: The Reader

Een van de kandidaten om dit jaar in de filmprijzen te vallen lijkt The Reader van Stephen Daldry (The Hours, Billy Elliot). De indrukwekkende trailer van de film staat sinds enkele dagen online.

the reader

The Reader speelt zich af in het Duitsland van net na de Tweede Wereldoorlog. Tiener Michael Berg wordt ziek en wordt geholpen door Hanna Schmitz, een vrouw die ruim twee keer zo oud is. Nadat Michael genezen is, gaat hij op zoek naar Hanna om haar te bedanken. Michael ontdekt dat Hanna graag voorleest en de twee krijgen een diepe, intieme band met een passionele, maar geheime relatie. Ondanks hun band verdwijnt Hanna op een dag plots en ze laat Michael verward en met een gebroken hart achter. Acht jaar later, Michael is ondertussen een student rechten is die de oorlogsmisdaden van de nazi’s onderzoekt, kruist hun pad echter opnieuw. Hanna moet terechtstaan voor zaken uit haar verleden en Michael ontdekt een geheim dat hun beider levens zal beïnvloeden.

De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Duitser Bernhard Schlink die vertaald werd in 39 talen en verschillende literaire prijzen in de wacht sleepte. Het was de eerste Duitse roman die op de eerste plaats in de bestsellerlijst van The New York Times belandde. David Hare heeft de roman tot filmscript bewerkt, voor zijn adaptatie van The Hours kreeg hij in 2003 nog een Oscarnominatie.

Met Stephen Daldry en David Hare heeft The Reader niet alleen een uitstekende regisseur en scenarist, ook de cast mag er zijn. Zo wordt Hanna Schmitz gespeeld door Kate Winslet, die altijd op haar best is als er Oscarnominaties worden uitgereikt. Ralph Fiennes kruipt in de huid van de oudere Michael Berg. Verder bestaat de cast voornamelijk uit Duitstalige acteurs met o.a. David Kross (als de jonge Michael Berg), Bruno Ganz en Volker Bruch.

Aanvankelijk sloeg Winslet het aanbod om Hanna Schmitz te spelen trouwens af, omdat ze al had getekend voor Revolutionary Road en de opnames in dezelfde periode vielen. Nicole Kidman aanvaardde vervolgens de rol, maar de opnames werden uitgesteld omdat Kidman nog bezig was met de opnames van Australia. Nadien bleek de Australische actrice echter zwanger, waarna Winslet weer in beeld verscheen.

The Reader kreeg ook af te rekenen met slecht nieuws, want zowel producent Sydney Pollack als producent Anthony Minghella stierven terwijl de film nog niet af was. Tijdens de postproductie ontstond er ook nog een rel tussen Harvey Weinstein en productent Scott Rudin. Deze laatste wou de release datum van The Reader verschuiven naar 2009 zodat Winslet, die ook voor Revolutionary Road wordt getipt voor een Oscar, niet haar eigen concurrente zou worden. Weinstein wou niks weten van uitstel, en dus gaf Rudin zijn ontslag en komt The Reader in Amerika uit op 10 december 2008, ruim op tijd voor de Oscardeadline. Hier komt de film op 14 januari 2009 uit.

De commentaren zijn gesloten.