28-09-08

Trailer: Inkheart

Na o.a. The Golden Compass, The Seeker: The Dark Is Rising, de twee Narnia-films en Twilight, staat met Inkheart de volgende fantasyfilm al te trappelen om  het tienervolkje naar de bioscoop te lokken. Waarom studio’s blijven geld pompen in deze films is mij een raadsel aangezien zulke films geen grote successen worden als Harry Potter er niet in meedoet.

inkheart

Korte inhoud: Inkheart draait rond een meisje wiens vader de gave heeft om personages uit boeken tot leven te brengen door uit het betreffende verhaal voor te lezen. Wanneer een snode leider en zijn bende de vader kidnappen, moeten het meisje en haar vrienden (zowel haar ‘levende’ als haar ingebeelde vrienden) samenwerken om de man te redden.

Het verhaal is gebaseerd op de razend populaire boeken van de Duitse auteur Cornelia Funke. David Lindsay-Abaire bewerkte het boek tot een filmscript. ‘Inkheart’ is het eerste deel van een trilogie, ‘Inkspell’ kwam vorige herfst op de boekenmarkt en ‘Inkdawn’ komt volgend jaar uit. De opnames van Inkheart vonden gelijktijdig met deze van The Golden Compass plaats in de Shepperton Studios in Londen.

The Golden Compass debuteerde echter bijna een jaar geleden in de bioscoopzalen, en dus is het vreemd waarom Inkheart zo lang op New Line’s plank bleef liggen. In januari kondigde de studio nog aan dat de film zeker niet in 2008 zou uitkomen, en momenteel is de release datum vastgelegd op 9 januari 2009, wat wel een heel slechte periode is voor een familiefilm.

Dat zou erop kunnen wijzen dat de studio niet veel vertrouwen heeft in de slaagkansen  van deze Inkheart. Nochtans ziet de film er visueel schitterend uit, lijkt het verhaal origineel en belooft de film grappig en creatief te zijn. Maar dat is natuurlijk geen garantie op succes en Iain Softley (Hackers, The Skeleton Key, K-Pax) is ook geen regisseur waarvoor je spontaan naar de cinema trekt.

Desondanks kan Inkheart rekenen op een sterke cast met o.a. Brendan Fraser, Andy Serkis, Paul Bettany, Helen Mirren en Jim Broadbent. Brendan Fraser was overigens de persoonlijke keuze  van Cornelia Funke voor de hoofdrol. Ze stuurde hem een gesigneerd exemplaar van het tweede boek uit het trilogie en droeg het zelfs aan hem op. De producenten wilden aanvankelijk een grotere naam, maar Funke hield voet bij stuk. Of dat terecht is, zie je voorjaar 2009.

De commentaren zijn gesloten.