21-09-08

Trailer: Synecdoche, New York

synecdoche, new yorkTheatermaker Caden Cotard (Philip Seymour Hoffman) broedt op een nieuw stuk. Hij heeft net een succesvolle productie van ‘Death of a Salesman’ achter de rug en verruilt op zoek naar succes het kleine theater van Schenectady voor de glamour en glitter van Broadway. Naarmate zijn nieuwe stuk meer vorm krijgt, ontspoort echter Cotards leven. Hij krijgt zijn ex-vrouw Adele (Catherine Keener), een gevierd schilderes die hem jaren geleden verliet voor de Duitse kunstwereld, maar niet uit zijn hoofd. Ergens in Berlijn groeit Cotards dochter Olive (Robin Weigert) op onder de hoede van Maria (Jennifer Jason Leigh), een vriendin van Adele.

Ondertussen loopt ook Cotards huidige huwelijk met actrice Claire (Michelle Williams) niet op wieltjes en lijkt zijn hoofdrolspeler Sammy Barnathan (Tom Noonan) iets te perfect voor de rol waardoor er problemen ontstaan met actrice Hazel (Samantha Morton). Cotards psychiater Madelein Gravis (Hope Davis) steekt dan weer meer tijd in de promotie van haar nieuwste boek dan in hun sessies. Bovendien krijgt Cotard last van een mysterieuze ziekte die zijn organen een voor een uitschakelt. De grens tussen de echte wereld en die uit het toneelstuk wordt steeds waziger voor Cotard, maar wanneer een bekende actrice neerstrijkt, lijkt er beterschap in zicht.

Dit is de ietwat vreemde korte inhoud van Synecdoche, New York, maar wanneer ik zeg dat de film geregisseerd en geschreven werd door Charlie Kaufman wordt waarschijnlijk al veel duidelijk. Synecdoche, New York is Kaufmans regiedebuut, maar hij schreef eerder al de scenario’s van Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Adaptation en Being John Malkovich. Voor zijn regiedebuut heeft Kaufman alvast een indrukwekkende cast weten samen te stellen.

De film is in première gegaan in Cannes en had heel wat moeilijkheden om een distributeur te vinden. Net als deze films is ook Synecdoche, New York een film die breekt met de traditionele narratieve structuur. De eerste reviews zijn dan ook zeer wisselvallig en het belooft een film te worden waar er geen gulde middenweg is. You’ll either love it or you hate it. En na de trailer gezien te hebben, neig ik alvast naar het eerste. De film zou in België uitkomen op 26 november.

P.S. Voor wie het zich afvraagt: een ‘synecdoche’ is "a figure of speech by which a part is put for the whole (as fifty sail for fifty ships), the whole for a part (as society for high society), the species for the genus (as cutthroat for assassin), the genus for the species (as a creature for a man), or the name of the material for the thing made (as boards for stage)."

De commentaren zijn gesloten.