13-09-08

Trailer: Doubt

Van de lichtvoetige karaoke van Mamma Mia! naar een zwaarmoedig drama over een vermeende pedofiele priester, het is maar een kleine stap voor Meryl Streep. Streep speelt in Doubt zuster Aloysius, een non die de leiding heeft over een katholieke school in de Bronx. Wanneer priester Flynn te veel interesse vertoont voor een zwarte jongen, wordt Aloysius achterdochtig.

Doubt is gebaseerd op een toneelstuk van John Patrick Shanley dat in 2005 de Pullitzerprijs voor drama won en dat meer dan een jaar in Broadway te zien was. Het stuk werd 525 keer opgevoerd en won Tony Awards voor beste stuk, beste regisseur, beste actrice (Cherry Jones) en beste actrice in een bijrol (Heather Goldenhersh).

John  Patrick Shanley zal na de theaterversie ook de filmversie van Doubt regisseren. Het wordt zijn tweede speelfilm, en iets totaal anders dan zijn eerste, Joe Versus the Volcano, een romantische komedie met Tom Hanks en Meg Ryan uit 1990. Eerder won Shanley ook al een Oscar voor zijn scenario van Moonstruck met Cher.

doubt 1

Doubt is het soort film dat staat of valt met de prestaties van de acteurs. Het verhaal heeft immers geen special effects, explosies, schietgevechten of seks om het publiek te entertainen. Maar uit de trailer blijkt alvast dat er op zeer hoog niveau wordt geacteerd. Naast Streep zie je ook Philip Seymour Hoffman als priester Flynn en Amy Adams als zuster James.

Meryl Streep is nog steeds de actrice met het meeste aantal Oscarnominaties op haar rekening. In de afgelopen 25 jaar heeft ze echter niet meer gewonnen, maar met Doubt zou daar wel eens verandering in kunnen komen. Doubt gaat over thema’s als religie, moraliteit en autoriteit, onderwerpen waar The Academy dol op is (zie ook Crash vs. Brokeback Mountain enkele jaren geleden).

Doubt heeft nog geen Belgische release datum, de Nederlandse is 9 februari 2009.

De commentaren zijn gesloten.