09-09-08

Biopic over Allen Ginsberg met James Franco

Een interessant toekomstig project om in de gaten te houden is Howl, een biopic over de Amerikaanse dichter Allen Ginsberg. Het was al bekend dat James Franco (Spider-Man) de titelrol voor zijn rekening zou nemen, en vandaag zijn er met David Strathairn, Alan Alda, Jeff Daniels, Marie-Louise Parker en Paul Rudd nog vijf interessante namen aan de cast toegevoegd.

Irwin Allen Ginsberg (1926-1997) was een Amerikaans dichter van joodse afkomst die tijdens zijn studie aan de Columbia universiteit vriendschap sloot met schrijvers Jack Kerouac en William S. Burroughs. Samen met dichter als Gary Snyder en Michael McClure zou Ginsberg midden jaren ’50 de spil worden van de zgn. ‘Beat Generation’.

howl cast 1

In 1956 publiceerde Ginsberg zijn bekendste werk ‘Howl and Other Poems’, dat wegens zijn vermeende obsceniteit heftige reacties opriep. Ook Ginsberg openheid over zijn homoseksualiteit maakte hem een controversieel figuur, die echter zeer geliefd was bij zijn collega’s. Veel van zijn gedichten bevatten elementen van oorlog, zoals de gaskamers in de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Vietnam.

Howl zal vooral gaan over het proces dat aangespannen werd toen het gelijknamige gedicht ‘Howl’ uitkwam en men het vanwege zijn inhoud probeerde te censureren. De openbare aanklager Ralph McIntosh zal worden gespeeld door David Strathairn (Good Night, and Good Luck), Alan Alda (“M*A*S*H”) speelt rechter Clayton Horn, Jeff Daniels (Good Night, and Good Luck) is getuige David Kirk, Paul Rudd (The 40 Year Old Virgin) is met Luther Nichols ook en getuige, terwijl Mary-Louise Parker (“Weeds”) de radioreporter Gail Potter is.

howl cast 2

Rob Epstein en Jeffrey Friedman hebben niet alleen het scenario geschreven, maar nemen ook de regie op zich. "Fifty years later, Ginsberg's vision is as relevant as the year he wrote it," aldus Friedman. "It resonates with issues of free speech, government censorship, militaristic empire building, fear-mongering, sexual conformity and the co-opting of religion" (de eerste regels zijn "I saw the best minds of my generation destroyed by madness").

Epstein regisseerde eerder de documentaire “The Times of Harvey Milk”. Over deze laatste maakte Gus Van Sant de biopic Milk met o.m. James Franco. Zo is de cirkel rond want Van Sant is tevens de producent van Howl. Howl komt in de loop van 2009 uit.

De commentaren zijn gesloten.