04-09-08

Trailer: Milk

milk 1

Apple heeft de eerste trailer van Milk, de nieuwste van Gus Van Sant, online gegooid. De film ziet er behoorlijk veelbelovend uit en op enkele filmsites wordt al het woord “oscar” in de mond genomen. Deze zou dan moeten gaan naar hoofdrolspeler Sean Penn, die de titelrol speelt.

Harvey Milk was het eerste openlijk homoseksuele gemeenteraadslid van San Francisco in de jaren ’70. Oorspronkelijk afkomstig uit New York stortte Milk zich na zijn verhuis naar de Westkust in de politiek en werd hij een fervent voorvechter van gelijke rechten. Na drie eerder pogingen werd hij in 1977 verkozen in de gemeenteraad. Het jaar daarop werd Milk samen met burgemeester George Moscone (Victor Garber) doodgeschoten door hun collega Dan White (Josh Brolin).

Harvey Milk is al het onderwerp geweest van verschillende boeken en ook van de Oscarwinnende documentaire The Times of Harvey Milk (1984). Het echter de eerste keer dat Milks verhaal zal worden verteld in een film. De opnames vonden plaats in San Francisco waarbij veel van Milks vrienden en gelijkgezinden deelnamen aan het productieproces.

Milk ligt regisseur Gus Van Sant na aan het hart, zowel wat betreft de politieke, culturele en sociale inhoud. Van Sant is immers een van de weinige openlijk homoseksuele regisseurs in Hollywood. Uit de trailer blijkt dat Van Sant daarvoor teruggrijpt naar zijn stijl van Good Will Hunting, zijn laatste echt goed scorende prent.

Deze Milk is een film die het vooral moet hebben van zijn vertolkingen, en uit de trailer mag blijken dat de ensemble cast die Van Sant heeft weten samen te brengen behoorlijk indrukwekkend is. Naast Sean Penn zien we immers Josh Brolin als de bittere homofobe Dan White, James Franco als Milks geliefde, en de haast onherkenbare Emile Hirsch en Diego Luna. Maar het is Penn die alle aandacht naar zich toezuigt in de trailer en de acteur lijkt een perfect evenwicht te hebben gevonden tussen Milks charisma en joie de vivre en zijn twijfels bij het krijgen van zijn doodsbedreigingen.

Milk heeft nog geen Belgische release datum.

De commentaren zijn gesloten.