17-08-08

The Imaginarium of Dr. Parnassus: de allerlaatste keer Heath Ledger

Mede door de fenomenale vertolking van Heath Ledger als The Joker heeft The Dark Knight het vier weken kunnen uithouden aan de top van de Amerikaanse box office (deze week zakt de film naar drie en neemt Tropic Thunder de eerste plaats over). In zijn allerlaatste film, The Imaginarium of Doctor Parnassus, zal de aanwezigheid van Ledger waarschijnlijk niet zo’n grote invloed hebben op de commerciële opbrengst.

the imaginarium of dr. parnassus 2

Dat beweert althans een artikel van vakblad Variety waarin gesteld wordt dat de film van Terry Gilliam moeite heeft om een Amerikaanse distributeur te vinden. The Imaginarium of Doctor Parnassus is dan ook geen makkelijke film om te verkopen, zo is het een complex en surreëel verhaal met alternerende werelden en toverspiegels. In het kort vertelt de film het verhaal van Dr. Parnassus (Christopher Plummer) en zijn buitengewone ‘Imaginarium’, dit is een rondreizende show waarin het publiek de keuze heeft tussen licht en vrolijk en donker en depressief. Parnassus kan immers de verbeelding van anderen manipuleren door een weddenschap met de duivel Mr. Nick (Tom Waits) waardoor hij het eeuwige leven kreeg.

Eeuwen later sluit Parnassus een nieuw pact met de duivel: in ruil voor de eeuwige jeugd, zal het eerste kind van de dokter op zijn 16e verjaardag in de handen van de duivel komen. Omdat dochter Valentina bijna deze leeftijd bereikt, is Parnassus wanhopig op zoek naar een oplossing voor haar onvermijdelijke lot. De duivel stemt in met een nieuwe strijd: wie het eerste vijf nieuwe zielen verleidt, is de winnaar en krijgt Valentina.

Je merkt het al dat dit geen gewone film zal worden, door het verhaal, maar ook doordat regisseur Terry Gilliam koppig weigert om commerciële films uit te brengen. Sinds Twelve Monkeys (1995) heeft Gilliam geen hit meer gehad, en Fear and Loathing in Las Vegas, The Brothers Grimm en Tideland waren dan ook flops (commercieel gezien dan).

Daarom zijn de distributeurs niet happig om de rechten van The Imaginarium of Doctor Parnassus aan te kopen, ook al gaat het hier over de laatste film van Heath Ledger:  "In this market, unless I have a reason to think a movie like this is going to be a slam dunk I'm not going to take a flyer on it, even with Heath Ledger," aldus een distributeur.

heath ledger

Heath Ledger speelt in de film de rol van Tony. De opnames waren nog niet afgerond toen de 29-jarige acteur begin dit jaar overleed. Gilliam en de makers hebben lang getwijfeld over hoe de film toch af te maken en hebben uiteindelijk gekozen om de rol van Ledger te laten spelen door vier acteurs. Door een aantal rewrites van het scenario zullen ook Johnny Depp, Jude Law en  Colin Farrell te zien zijn als Tony. Zij zullen overigens het loon dat ze voor The Imaginarium of Dr. Parnassus krijgen, schenken aan Ledgers dochtertje Mathilda.

Helaas lijkt ook de aanwezigheid van toppers als Depp, Law en Farrell de distributeurs voorlopig niet over de streep te trekken:  "For all the elements in this film, it is a Terry Gilliam picture, and as much as you want a movie of his to be good, you have to be careful." Uiteindelijk zal er wel een oplossing uit de bus komen, maar vooralsnog heeft The Imaginarium of Dr. Parnassus nog geen release datum gekregen.

De commentaren zijn gesloten.