12-08-08

Tom Cruise wordt Angelina Jolie

Het was de bedoeling dat Tom Cruise de hoofdrol zou spelen in Edwin A. Salt, de nieuwe thriller van Philip Noyce (Dead Calm, Sliver, Patriot Games), maar vandaag raakte bekend dat de rol van Cruise wordt overgenomen door… Angelina Jolie. Eerder nam Sean Penn al een rol in The Game over van Jodie Foster, maar het blijft toch een vrij unieke gebeurtenis dat door het vervangen van een acteur ook het personage een geslachtsoperatie ondergaat.

angelina jolie (71)

Dit betekent natuurlijk meteen dat het hele scenario van Kurt Wimmer (Equilibrium, The Recruit) zal moeten herschreven worden om van het hoofdpersonage een vrouw te maken. Trouwens ook de titel zal moeten veranderd worden, al kan van die ‘A.’ nog wel iets gemaakt worden. Het verhaal draait overigens rond een CIA-agent die door haar collega’s ervan wordt beschuldigd een Russische spion te zijn. Het is aan haar om te bewijzen dat haar omgeving fout is. Verschillende (mannelijke) acteurs betoonden hun interesse in de rol nadat Cruise afhaakte, maar Jolie lijkt dus aan het langste eind te trekken.

Tom Cruise was al langer betrokken bij het project, maar besloot onlangs toch niet te tekenen. Waarom de acteur niet meer meewerkt, is niet bekend. Het is een tegenslag voor Columbia Pictures, want Cruise blijft natuurlijk wel een van de meest bankable acteurs. Ook al zit zijn carrière een beetje in het slop o.m. doordat Valkyrie steeds maar wordt uitgesteld. Of het wegvallen van Cruise ook budgettaire gevolgen heeft voor de film, is nog niet bekend.

Anderzijds heeft Angelina Jolie onlangs nog in Wanted en Mr. And Mrs. Smith bewezen dat ze een van de weinige hedendaagse actrices is die actiefilms aankunnen. Ik vind de vervanging van Cruise door Jolie dan ook zeker geen slechte zaak. Te meer omdat Cruise de laatste jaren al genoeg achtervolgd is geweest door agenten, spionnen en aliens (zie War of the Worlds, Mission: Impossible en Minority Report) en dit werk nu wel eens aan een ander mag overlaten.

In regisseur Philip Noyce vind Jolie alvast een oude bekende terug, beiden werkten immers al samen aan The Bone Collector, die negen jaar geleden zowat de Hollywooddoorbraak betekende voor de nu 33-jarige actrice. Jolie wordt overigens ook genoemd voor de hoofdrol van de boekverfilming van Atlas Shrugged. Het is dan ook nog niet duidelijk in welke volgorde beide films zullen worden opgenomen, maar Edwin A. Salt komt ten vroegste in 2010 in de bioscopen.

De commentaren zijn gesloten.