10-08-08

WALL•E

wall-eAn Adventure Beyond the Ordinar-E

Korte inhoud: 700 jaar in de toekomst is de aarde niet veel meer dan een reusachtige vuilnisbelt. De mensen zijn honderden jaren geleden de ruimte in gevlucht en sindsdien ligt de aarde er troosteloos bij. De enige levende ziel op aarde is de robot WALL•E (Waste Allocation Load Lifter Earth-Class) die zich reeds honderden jaren bezighoudt met afval in blokken te persen om deze vervolgens op te stapelen. Zijn enige gezelschap is een kakkerlak, een dier dat niet klein te krijgen is. Op een dag verschijnt er echter een enorm ruimteschip aan de horizon met aan boord de robot EVE (Extraterrestial Vegetation Evaluator). Zij is naar de aarde gezonden om sporen van nieuw leven te zoeken. De eenzame WALL•E is op slag verliefd op EVE.

Recensie: Er zijn nog zekerheden in het leven, namelijk dat filmstudio Pixar met hun films keer op keer de grenzen van de animatiefilm verlegt. Aan het al zeer indrukwekkende lijstje van Toy Story, A Bug's Life, Toy Story 2, Monsters Inc., Finding Nemo, The Incredibles, Cars en Ratatouille, mogen we nu ook WALL•E  toevoegen, meteen de beste film uit het rijtje en nu al de grote kandidaat voor de beste film van het jaar.

Het eerste deel van WALL•E waarin de gelijknamige robot eenzaam en alleen op de aarde rondrijdt door een desolaat en stoffig landschap, levert immers de indrukwekkendste en mooiste minuten film van 2008. Opvallend is dit half uur praktisch volledig in stilte en zonder enige dialoog verloopt, we horen enkel omgevingsgeluiden en mechanische biepjes. Daardoor kan je ten volle genieten van de adembenemende graphics van het troosteloze landschap en het roestige uiterlijk van WALL•E dat tot in de kleinste details is uitgewerkt. Een nooit gezien visuele pracht waar je ten volle in stilte van kan en moet genieten.

wall-e 1

Hierna verplaatst de actie zich naar het ruimteschip AXIOM waar de mensheid zich gedurende honderden jaren heeft laten verwennen door een rist andere robots en zich te goed heeft gedaan aan vet voedsel en te weinig lichaamsbeweging waardoor de mensen als hulpeloze aangespoelde walvissen door het leven bewegen, niet meer in staat te wandelen. Vanaf dit moment in de film wordt zowel de actie als de humor opgedreven, want hoe mooi die eerste minuten ook zijn, je kan WALL•E natuurlijk geen 90 minuten over een verlaten aarde laten rondrijden.

Kenmerkend voor de films van Pixar is dat er geregeld mag gelachen worden en dat is in WALL•E niet anders. Zo maken we o.a. kennis met een stelletje robots die gek zijn geworden, het robotje M-O die aan kuisziekte lijdt of het drukke verkeer op het ruimteschip. De mensen van Pixar hebben ook nu weer talloze grapjes in hun film gestopt. Zo speelt WALL•E het stokoude computerspel Pong, lost EVE in een handomdraai een rubik kubus op en vliegt de Russische Sputnik-satelliet hopeloos verloren in de ruimte. Fans van Apple zullen ook heel wat verwijzingen aantreffen naar het bedrijf van Steve Jobs.

wall-e 3

In WALL•E vind je ook verschillende knipogen naar andere films terug. Zo is er het magnifieke ruimteballet van WALL•E en EVE waarvoor de inspiratie komt uit 2001: A Space Odyssee van Stanley Kubrick. En de automatische piloot van AXIOM, AUTO, is duidelijk een broertje van HAL uit 2001. AXIOM spreekt overigens met de stem van Sigourney Weaver, geen onbekende in ruimtelijke dimensies. En WALL•E vult zijn aardse dagen met het bekijken van de musical Hello, Dolly! (1969) van Gene Kelly. De beelden van de film met Barbra Streisand en Walther Matthau worden ook effectief getoond in de film en dat is meteen de eerste keer dat Pixar experimenteert met live action beelden, een techniek die ze in hun volgende films vast nog zullen gebruiken.

Tussen alle fraaie beelden en romantiek geeft Pixar ook nog een ecologische boodschap mee aan de kijkers, namelijk dat we meer zorg moeten dragen voor onze planeet vooraleer het te laat is. Ook de huidige consumptiemaatschappij wordt op de korrel genomen. Deze boodschap is duidelijk en altijd aanwezig doorheen de hele film, maar treedt nergens echt te prominent op de voorgrond. Daardoor slaagt WALL•E beter in zijn opzet dan ecothriller The Happening van M. Night Syamalan.

wall-e 2

Het is bijzonder knap hoe Pixar erin geslaagd is om WALL•E en EVE emoties te laten tonen, temeer omdat beide robots geen wenkbrauwen of mond hebben, wat doorgaans de twee belangrijkste hulpmiddelen zijn voor emoties in animatiefilms. De verhouding tussen beide robots is ontroerend mooi en ze hebben meer chemistry dan menselijke acteurs in veel films laten zien.

Kortom, de eerste veertig minuten van WALL•E zijn van een nooit geziene schoonheid, de rest is een meer dan degelijke animatiefilm. Met WALL•E heeft Pixar de lat opnieuw hoger gelegd, opvolger Up zal het volgend jaar zeer moeilijk hebben om dit te overtreffen. Maar laten we nu eerst genieten van dit pareltje.

Titel: WALL•E
Genre: animatie, komedie
Jaar: 2008
Regie: Andrew Stanton
Stemmen: Ben Burtt (WALL•E / M-O), Elissa Knight (EVE), Jeff Garlin (kapitein), Fred Willard (Shelby Fortright), MacIn Talk (AUTO), John Ratzenberger (John), Kathy Najimy (Mary), Sigourney Weaver (AXIOM)
Quotering: imdb: 87
Mijn quotering: * * * * ½
Officiële website: http://disney.go.com/disneypictures/wall-e/
Imdb: http://www.imdb.com/title/tt0910970/

De commentaren zijn gesloten.